Hrvatski Fokus
Religija

Obitelj, temeljna zajednica ljubavi i života

Bračna ljubav između muža i žene utemeljena na Božjemu stvoriteljskom naumu o čovjeku

 
 
»U početku bijaše riječ, i riječ bijaše kod Boga…«
»I Riječ tijelom postade i nastani se među nama« (Iv 1,13)
"Stvaranje čovjeka ima svoj temelj u vječnoj Božjoj Riječi. Bog je sve pozvao u život po djelovanju Riječi vječnog sina"
"Obitelj je posebna, a u isto vrijeme temeljna zajednica ljubavi i života, na kojoj se temelje sve druge zajednice i društvo. U obitelji čovjek dolazi na svijet, raste i sazrijeva. Obitelj je također prvo i temeljno mjesto, gdje se svaki čovjek raspoznaje i ostvaruje osobni, ljudski i kršćanski poziv"
Papa Ivan Pavao II., na 2. susretu obitelji u Rio de Janeiru
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/mir-Bozji-604x270.jpg
Procesi globalizacije, težnja za sve većim gospodarskim napretkom i materijalnim dobitkom, blagostanje jednog dijela čovječanstva i sve veće siromaštvo drugog dijela, val terorizma i nasilja, poremećena ravnoteža prirode s učestalim nesrećama i katastrofama ozbiljnih razmjera, znanstveni napredak koji otkrićem ljudskog genoma stavlja čovjeka u opasnost da postane predmet manipulacije i svojevrsne proizvodnje putem kloniranja, – sve to umnaža nesigurnosti i postavlja pitanje, što je čovjek usred tih zbivanja?
 
Poseban izazov za to pitanje predstavlja stanje koje proživljavamo u Hrvatskoj. Unatoč naporima da se nakon demokratskih promjena i Domovinskog rata poboljšaju uvjeti života, još uvijek je velik broj  ljudi  bez sigurnosti vlastitog doma, ljudi  bez stalnoga radnog mjesta i prihoda za svoju obitelj, mladih bez mogućnosti da vlastitim radom izgrađuju svoju budućnost, umirovljenika sa skromnim primanjima. Svi oni postavljaju pitanje tko je čovjek s drugačijom težinom nego li oni kojima ništa ne nedostaje. Trebamo li jednostavno prihvatiti čovjeka po mjeri koju su mu dodijelile povijesne okolnosti? Bog je po rođenju svoga Sina u ljudskoj obitelji Josipa i Marije potvrdio vrijednost svakoga ljudskoga bića, pritom i veličinu te dostojanstvo braka i obitelji. On “koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa” svojim rođenjem i trpljenjem na križu unio je u ljudsko bračno i obiteljsko zajedništvo onu snagu Božje spasiteljske ljubavi koja je dala Sina za nas“(Iv 3,16).
 
Bračna ljubav između muža i žene utemeljena na Božjemu stvoriteljskom naumu o čovjeku, uzdignuta je u Sinu na dostojanstvo ljubavi koju Bog ima prema čovjeku. Življeno iz vjere u svijesti Božjega spasenja “za” čovjeka, bračno zajedništvo muža i žene postaje zajedništvom slobodne i plodne ljubavi koja služi životu, te u brojnoj djeci pronalazi svoje duboko ispunjenje. Dijete je srce obitelji. Dijete unosi u obitelj novu kvalitetu života. Obitelj je najnaravnije mjesto rasta i odgoja, ljudskog i kršćanskog, svakog djeteta. Obitelj oblikuje dijete. Skladna obitelj je najbolja za uravnotežen odgoj djece. Dijete koje je voljeno, zavoli samog sebe i sve oko sebe. Dijete u obitelji stječe obiteljske i mjesne običaje, domoljubnu svijest i domoljubne osjećaje!
 
Svakih božićnih dana posjetit će vas svećenici i blagosloviti vaše domove i obitelji. Njihov ulazak u vašu kuću podsjetit će vas da je Sin Božji svojim rođenjem ušao u našu ljudsku povijest, postao članom jedne ljudske obitelji da bi u svakog čovjeka mogao unijeti božanski život. Dok otvarate svećeniku vrata svoje kuće, otvorite svoja srca Isusu Kristu, najboljem prijatelju naše hrvatske zemlje i povijesti. Dopustite mu da po svom euharistijskom otajstvu ulazi sve dublje u vaše obiteljske i osobne živote te vas obdari svojim božanskim svjetlom, da na putovima suvremenog svijeta i nastojanja oko boljeg života ne izgubite 
»Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem«
 

Lili Benčik

Povezane objave

Molitvene slike Miljenka Romića

HF

Janša nominirao katoličkog svećenika za Nobelovu nagradu

hrvatski-fokus

Kršćani se ne snalaze s uvezenim islamom

HF

Božić – najradosniji dani moga djetinjstva

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više