Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Tajanijev govor je samo odraz naše slabosti

Pametni Hrvati odlaze u svijet, uhljebi ostaju

 
 
Što bi bilo da je bilo to je tema više za SF romane, vračeve ili B.A.B.E, ali smatram da je zanimljivo pokušati izvesti jednu malu geopolitičku analizu. Naime ljevica često naglašava da je oslobođenje Dalmacije i Istre njezin doprinos Hrvatskoj, što stoji. Ipak pokušajmo stvari sagledati u svjetlu geopolitičkih činjenica. Do kapitulacije Italije partizanski pokret nije bio moćan, pa i na Sutjesci i Neretvi je jedva izbjegao uništenje, i kod Drvara (svibanj 1944.) je maršal zamalo zaginuo. Utjecaj Titovih partizana na kapitulaciju Italije je beznačajan. Radilo se o političkoj odluci rimskih realista. U Vatikanu su čak točno izračunali (tada) da Njemačka može s ljudskim i materijalnim rezervama izdržati do svibnja 1945., saveznici su bili optimističniji. (eh, da je uspio atentat na Hitlera milijuni života bi bili spašeni).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/9NcoqdeO_400x400.jpg
Angloamerikanci su podijelili Jugoslaviju sa Sovjetima na Jalti 50 % – 50 %. Njima nipošto nije odgovarao komunizam na Jadranskom moru. Pokušali bi obnoviti neutralnu Jugosaviju sa HSS-om i rojalistima (četnicima), a ako to ne bi uspjeli uzeli bi zapadnu polovicu zemlje, bez obzira na sve simpatije prema četnicima i kralju Petru, koje su ionako žrtvovali odabirući partizane kao partnera. Da partizana nije bilo hrvatski i srpski narod bi morali postići neki dogovor o razgraničenju. Bošnjaci bi tada odabrali biti Hrvatima (nipošto ne negiram bošnjačku naciju, niti sačuvaj Bože postojanje bosanske države, još manje tražim za Hrvate županije/kantone u kojima su tradicionalno brojniji Bošnjaci – samo govorim o stanju na terenu 1941. – 1945.). Sandžaklije bi postali Srbi, a sa Crnogorcima ne znam što bi bilo. Bi li Makedonija pripala Bugarima?
 
Podsjećam i da je stav Kominterne o Jugoslaviji kao federaciji djelo i Stjepana Radića (pa i Ante Cilige). Da je Tito ostao lojalan Staljinu 1948. bi li Trst pripao Slovencima? Bi li se stvorila Balkanska konfederacija s Bugarskom? Možda je i Staljin odbacio Tita zbog njegove megalomanije; u situaciji kada Staljin kontrolira pola Europe Tito želi Balkansku konfederaciju s Bugarskom, Rumunjskom, Albanijom (Grčkom?), pomaže partizane u Grčkoj (koju je Staljin prepustio Englezima), ulazi u Trst i Korušku… Ovdje podsjećam da se 1918. i 1945. države krojilo na osnovi interesa velikih sila, a ne njihove snage ili snage pokreta otpora.
 
KP Rumunjske (par stotina članova) svakako nije zaslužna za Veliku Rumunjsku, Poljaci su dobili istočne dijelove Njemačke a povukli se iz zapadne (katoličke) Ukrajine, Nijemci su (15 milijuna) etnički očišćeni iz Istočne Europe, Hruščov je Krim dao Ukrajini kao autonomnu pokrajinu (kao Kosovo nekad), Moldavija je otrgnuta od Rumunja. Kod stvaranja Kraljevine SHS dijelovi mađarskog, albanskog, bugarskog naroda su pripojeni Srbiji, a u Zadru i Rijeci su potalijančenici i Talijani činili većinu. Glupo bi bilo za Hrvatsku po nacionalnom principu tražiti Suboticu ili Burgenland (Gradišće) ili Molise ili Baju i Pečuh, ili Kaliforniju, ili Australiju ili Stuttgart i München kada to nije ni povijesno ni prirodno, pa sve da nas je i 40 milijuna. Woodrow Wilson je kazao Talijanima da je Rijeka hrvatski grad, i da New York ne može pripasti Italiji jer ima talijansku većinu. Izgubili bismo veći dio Istre, ali bismo bili lišeni Bleiburga i blagodati komunizma.
 
Ovako američki krediti, tržište nesvrstanih, turizam, gastarbajteri, nacionalizacije (zemljišta i stanovi dodijeljeni siromašnima da ih režim pridobije) su svorili državu koju su na kraju JNA i Miloševićevi nacionalsocijalisti uništili. Zapad je mogao podržati Antu Markovića, ali procjena je bila da nema više geopolitičke potrebe za postojanjem Jugoslavije kao tampon zone. Ne mogu reći da Tito nije bio vješt geopolitički igrač, ali od njegova djela (bratstvo i jedinstvo, samoupravljanje, nesvrstanost, JNA) nije ostalo ništa. Brodogradilišta bi ionako propala kao u Gdanjsku gdje je brkati Lech Wałesa pravio cirkus. Mnogi hrvatski komunisti su se usprotivili centralizaciji i srbizaciji, tako da ni komunistička vlast nije do kraja riješila nacionalne prijepore. Izgubili smo veći dio Srijema, ali dobili Baranju. Boka Kotorska je posebna tema, pitanje Boke, Sandžaka, izlaza BiH kod Sutorine, pitanje statusa Srba u Hrvatskoj; među komunistima je bilo raznih ideja o tome pitanju.
 
Problem Hrvatske danas je natalitet, moral, organizacija. Napučiti sela i otoke, pokrenuti proizvodnju, potaknuti obrtništvo i nadasve natalitet, biti pametan kod uvoza radne snage koja će nam trebati, očuvati Hrvate u BiH i potaknuti decentralizaciju Federacije to je bitno!!! A Tajanijev govor je samo odraz naše slabosti, jedna neugodna praskalica i zvučni šamar hrvatskoj Vladi, diplomaciji i eurozastupnicima koji nisu bili na visini zadatka! Nemamo opravdanje za sve što smo uradili zdravstvu, školstvu, sudstvu, gospodarstvu i kulturi. Igramo se sa budućnošću naše djece. Podjela na lijeve, desne, regionaliste, liberale je u današnjem svijetu komična i može pridonijeti samo rasulu; Tajani osjeća slabost i gradi neku buduću poziciju.
 
Danas se osvaja ekonomski (kupuju stranci Agrokor, INA-u, HEP, strateško zemljište (Srđ), hotele, banke, PLIVU, nekretnine (sada neki Čeh za Britance želi kupiti cijeli niz kuća u Dubrovniku), daju dvostruko državljanstvo. Mozgovi odlaze u svijet, uhljebi ostaju. Razara se i vjera, kultura,nacionalna povijest, mijenja struktura stanovništva; možda Hasanbegović ima pravo, bolje da INA-u kontroliraju Mađari nego netko drugi iz svijeta. Mislim na kvorum koji je osigurao!
P.S. Je li Vladko Maček pametno postupio kada je odbio vlast?
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Zdvojni papa Franjo

HF

Dosta je bilo igara bez granica

HF

Manolić je i 1991. bio na strani Udbe i KOS-a

HF

Užasne karte Terrible Mapsa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više