Hrvatski Fokus
Kultura

Transformacije Mladena Žunjića

Novi ciklus pokazuje stanje promjena

 
 
U najnovijem ciklusu ulja i akrila na velikim formatima platna, suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić posvetio je Transformacijama, radikalnim promjenama oblika, nastanku ali i  nestanku svjetova.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/03/20170819-085120_5c8cfdd95b58b-scaled.jpg
Temeljna karakteristika gotovo svih kompleksnih ciklusa Mladena Žunjića jest neprestano kretanje, izmjena pravaca, ubrzavanje, usporavanje, sudaranje i vješto izbjegavanje mnogobrojnih oblika, tijela, mrlja, pravaca, kolorističkih kiša i vjetrova. Na njegovim slikama nema mira, sve je u pokretu i izmjeni, no ipak taj svijet je zadržavao stanovitu prepoznatljivost, relativnu određenost pravaca, uz standardne erupcije boja.
 
Novi ciklus pokazuje stanje promjena, Žunjićev svijet okreće se prema novom licu, prema novom izgledu, prema novo stvorenom dojmu. Novi ciklus se kreće prema formiranju mistične figuracije, prepun isprepletene višestruke simbolike, prema stvaranju Novoga svijeta. Možda je pred nama proces sjedinjavanja svih slikarevih iskustava u realizaciji završnog ciklusa slika velikog formata u proteklom razdoblju, od desetak godina.
 
Novi je ciklus obilježen i vrlo širokom kolorističkom paletom, nema više tako uočljivih, dominantnih boja, sve su boje važne i istodobno nevažne. Ključni element jest kretanje, ubrzanje, pa bi se novi ciklus mogao i zvati i Akceleracija.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/03/20170822_080610_5c8cfdb659265-scaled.jpg
Biti će vrlo zanimljivo vidjeti gdje će nas odvesti ubrzanje novoga ciklusa Mladena Žunjića. Slikar ostaje vjeran velikom formatu, metar, metar i pol, nazočnost boje je i dalje vrlo žestoka, motivika se mijenja, preobražava.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

NE ZABORAVIMO – Bumerang prošlosti

HF

Novi ciklus Mladena Žunjića

HF

Krajobrazi Denisa Kujundžića

HF

Dvorište je moj atelijer

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...