Hrvatski Fokus
Hrvatska

Je li Nino dolijao?

Kajin za Direktno: 'Oni kradu, a meni sude zbog duševnih boli'!

 
 
Bivši talijanski ministar kulture i bivši gradonačelnik Venecije Giancarlo Galan, osuđen je na dvije godine i deset mjeseci zatvora u korupcijskoj aferi. Galan je osuđen jer je u gradnji brane Moses protiv plime u Veneciji primio mito od konzorcija Venezia Nuova, a taj je novac čuvao i ''prao'' u Hrvatskoj.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/galan675.jpg
Giancarlo Galan
 
Corriere del Veneto javlja kako je osuđeni bivši gradonačelnik Venecije držao najmanje milijun i pol eura u zagrebačkoj podružnici Veneto banke. Istraga talijanskog ministarstva financija otkrila je kako su Galan i njegovi suradnici izvukli otprilike oko 12,3 milijuna eura. Za Galana su dio novca iz tih off-shore tvrtki ''prali'' lokalni poduzetnici, a pronađen je i popis svih njegovih suradnika. Novac je pohranjen i na račune u raznim državama i tvrtkama. Osuđeni bivši ministar bio je dužnosnik u stranci Silvija Berlusconija Naprijed Italija te njegov blizak suradnik.
 
Zanimljivo je kako je Giancarlo Galan podigao sudsku tužbu protiv nekadašnjeg saborskog zastupnika Damira Kajina, jer je ovaj već prije nekoliko godina javno upozoravao na financijske malverzacije i ''pranje novca'' u Istri. Sam Kajin za portal Direktno je rekao: ''Giancarlo Galan bio je osobni prijatelj Ivana Jakovčića. Gotovo svi njegovi prijatelji imaju problem s pravosuđem. No, Galanu je Jakovčić je uručio najviše istarsko priznanje. Danas doznajemo da je dio osobnog bogatstva skrivao i u hrvatskim bankama. To što u Rovinju posjeduje kuću, s olovnim podovima, manji je problem. Veći problem mogli bi biti kamenolomi i neke banke''. Podsjeća kako je Galan u kućnom pritvoru odležao gotovo tri godine te je talijanskoj državi morao vratiti oko tri milijuna eura. ''Međutim, nije da nije nastavio svoju istarsku 'agendu', govori Kajin i dodaje: ''Prije nekoliko godina tužio me zbog duševnih boli. Osobno sam pokrenuo postupak da mu se oduzme Grb Županije Istarske, najviše istarsko priznanje. Nije išlo lako. Čak dvije, tri godine IDS ga je štitio, dok nisu bili dotjerani do ruba. Od mene je potraživao 50.000 kuna zbog rečenice, koja je otprilike glasila: "Da su on i ekipa zamračili 50 milijuna eura". Istina, sve talijanske novine govorile su o 50 milijuna eura. Evo, s ovih 12 milijuna eura dostići će se i ova cifra, ali stvarna je vjerojatno puno veća''.
 
Kajin kaže kako je njegov odvjetnik Marino Folo dobio spor pred prvostupanjskim sudom. ''Mi smo znali i za ove offshoe račune u inozemstvu, za račune u Hrvatskoj, a i za udjele u nekim bankama. Pretpostavljam da je daleko više od mene trebao znati Ivan Jakovčić, jer u protivnom ne bi mu dodijelio Grb Županije Istarske. Ovaj slučaj za Jakovčića je puno neugodniji i od sloma Uljanika i izjave Radolovića da ga je jednom nazvao 'jebivjetrom'. Možda  se Jakovčić više pribojava finskog pravosuđa gdje mu je tvrtka na čijem je bio čelu kažnjena s 50 milijuna eura'', zaključuje Kajin za Direktno.
 

R.I., https://direktno.hr/direkt/kajin-direktno-oni-kradu-mene-sude-zbog-dusevnih-boli-152653/

Povezane objave

Nesretna hrvatska zemljo!

HF

Žrtve za neovisnost

HF

Lenta s petokrakom zapošljava mlade?!

HF

A da je Drugi svjetski rat drukčije završio…?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više