Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

ŠRI LANKA – Islamistički napad na kršćane

U crkvama na Uskrs u Šri Lanki usmrćeno preko 200 katolika

 
 
Preko 50 osoba je poginulo a više stotina je ranjeno u nedjelju u Šri Lanki u više eksplozija na nekoliko lokacija uključujući crkve i hotele s pet zvjezdica u glavnome gradu. Eksplozije su prijavljene na nekoliko lokacija u Colombu i izvan njega, prema policijskim podacima. Prvotne agencijske vijesti javljale su o malom broju ubijenih i ranjenih, a na kraju pokazalo da je ovaj islamistički napad na kršćane u crkvama na Uskrs u Šri Lanki usmrtio preko 200 katolika.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/04/AP4_21_2019_000022A_1555830748544_1555830769553.jpg
Jedna od pogođenih crkava, Crkva sv. Sebastiana u Negombu  sjeverno od glavnoga grada Colomba, objavila je fotografije razaranja unutar crkve na svojoj facebook stranici na kojoj se vidi krv na klupama i podu te zatražila pomoć javnosti.
 
Budizam se smatra državnom religijom Šri Lanke i dobio je posebne povlastice u ustavu Šri Lanke, kao što je zaštita vlade i njegovanje budističke Darme.Međutim, Ustav također osigurava slobodu vjeroispovijesti i pravo na jednakost svih njezinih građana. Stanovnici Šri Lanke prakticiraju različite religije. Prema popisu stanovništva 2011. godine 70,2 % Šri Lanke bili su Theravada budisti, 12,6 % je Hindusa, 9,7% muslimana (uglavnom suniti) i 7,4 % je kršćana, od čega su 6,1 % katolicii 1,3 % ostali kršćani. Godine 2008. Šri Lanka je bila treća najvernija zemlja na svijetu prema Gallupovoj anketi, a 99 % Šri Lanke kaže da je religija važan dio njihovog svakodnevnog života.
 
Prema kršćanskoj tradiciji, kršćanstvo je uveo apostol Toma u Šri Lanki (kao i Indija) tijekom I. stoljeća poslije Krista. Prvi dokaz kršćanstva u Šri Lanki je prikaz kršćanske topografije iz VI. stoljeća, u kojoj se kaže da je na otoku živjela zajednica perzijskih Nestorijanaca. Križ Anuradhapura, otkriven 1912., vjerojatno je relikt ove zajednice. Međutim, populacija kršćana u Šri Lanki nije dramatično porasla sve do dolaska portugalskih misionara tijekom XV. stoljeća. U XVII. stoljeću Nizozemci suzauzeli Šri Lanku, a nizozemski misionari do 1622. Preveli su 21 % stanovništva Šri Lanke na kršćanstvo. Godine 1796. Nizozemci su bili protjerni od Britanaca, a 1802. Cejlon (stari naziv) je postao kolonija britanske krune. Anglikanci i drugi protestantski misionari stigli su na Šri Lanku početkom XIX. stoljeća, kada su Britanci preuzeli kontrolu nad Šri Lankom od Nizozemaca. Pod britanskom vladavinom misionarski rad preuzela engleska društva: Baptist, Wesleyan Methodist, CMS i SPG. Vojska spasa i Jehovini svjedoci su također nazočni na Šri Lanki.
Ipak, postotak kršćana se polako smanjivao od završetka kolonijalne vladavine od najviše 10 % 1891. godine na 7,61 % na posljednjem popisu stanovništva. Broj kršćana pao je za 302.000 u tom razdoblju i dana od 21.500.000 stanovnika kršćana ima najmanje 1.652.000. Do 1980-ih, stanovništvo kršćana (uglavnom koncentrirano na sjeverozapadu Šri Lanke i u glavnom gradu gdje čine 10 % stanovništva).Od tih kršćana oko 85 % su rimokatolici, a ostatak su anglikanci, metodisti i drugi protestanti.
 

Vid Hinković

Povezani članci

Tomislav Karamarko: Ja sam kriv za sve!

HF

Sa svim susjedima želimo snažne prijateljske odnose

HF

Marko, nacionalizam je domoljublje!

HF

DSHV nastavlja politiku lažnog optuživanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...