Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

ŠRI LANKA – Islamistički napad na kršćane

U crkvama na Uskrs u Šri Lanki usmrćeno preko 200 katolika

 
 
Preko 50 osoba je poginulo a više stotina je ranjeno u nedjelju u Šri Lanki u više eksplozija na nekoliko lokacija uključujući crkve i hotele s pet zvjezdica u glavnome gradu. Eksplozije su prijavljene na nekoliko lokacija u Colombu i izvan njega, prema policijskim podacima. Prvotne agencijske vijesti javljale su o malom broju ubijenih i ranjenih, a na kraju pokazalo da je ovaj islamistički napad na kršćane u crkvama na Uskrs u Šri Lanki usmrtio preko 200 katolika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/04/AP4_21_2019_000022A_1555830748544_1555830769553.jpg
Jedna od pogođenih crkava, Crkva sv. Sebastiana u Negombu  sjeverno od glavnoga grada Colomba, objavila je fotografije razaranja unutar crkve na svojoj facebook stranici na kojoj se vidi krv na klupama i podu te zatražila pomoć javnosti.
 
Budizam se smatra državnom religijom Šri Lanke i dobio je posebne povlastice u ustavu Šri Lanke, kao što je zaštita vlade i njegovanje budističke Darme.Međutim, Ustav također osigurava slobodu vjeroispovijesti i pravo na jednakost svih njezinih građana. Stanovnici Šri Lanke prakticiraju različite religije. Prema popisu stanovništva 2011. godine 70,2 % Šri Lanke bili su Theravada budisti, 12,6 % je Hindusa, 9,7% muslimana (uglavnom suniti) i 7,4 % je kršćana, od čega su 6,1 % katolicii 1,3 % ostali kršćani. Godine 2008. Šri Lanka je bila treća najvernija zemlja na svijetu prema Gallupovoj anketi, a 99 % Šri Lanke kaže da je religija važan dio njihovog svakodnevnog života.
 
Prema kršćanskoj tradiciji, kršćanstvo je uveo apostol Toma u Šri Lanki (kao i Indija) tijekom I. stoljeća poslije Krista. Prvi dokaz kršćanstva u Šri Lanki je prikaz kršćanske topografije iz VI. stoljeća, u kojoj se kaže da je na otoku živjela zajednica perzijskih Nestorijanaca. Križ Anuradhapura, otkriven 1912., vjerojatno je relikt ove zajednice. Međutim, populacija kršćana u Šri Lanki nije dramatično porasla sve do dolaska portugalskih misionara tijekom XV. stoljeća. U XVII. stoljeću Nizozemci suzauzeli Šri Lanku, a nizozemski misionari do 1622. Preveli su 21 % stanovništva Šri Lanke na kršćanstvo. Godine 1796. Nizozemci su bili protjerni od Britanaca, a 1802. Cejlon (stari naziv) je postao kolonija britanske krune. Anglikanci i drugi protestantski misionari stigli su na Šri Lanku početkom XIX. stoljeća, kada su Britanci preuzeli kontrolu nad Šri Lankom od Nizozemaca. Pod britanskom vladavinom misionarski rad preuzela engleska društva: Baptist, Wesleyan Methodist, CMS i SPG. Vojska spasa i Jehovini svjedoci su također nazočni na Šri Lanki.
Ipak, postotak kršćana se polako smanjivao od završetka kolonijalne vladavine od najviše 10 % 1891. godine na 7,61 % na posljednjem popisu stanovništva. Broj kršćana pao je za 302.000 u tom razdoblju i dana od 21.500.000 stanovnika kršćana ima najmanje 1.652.000. Do 1980-ih, stanovništvo kršćana (uglavnom koncentrirano na sjeverozapadu Šri Lanke i u glavnom gradu gdje čine 10 % stanovništva).Od tih kršćana oko 85 % su rimokatolici, a ostatak su anglikanci, metodisti i drugi protestanti.
 

Vid Hinković

Povezane objave

Šesnaesti festival ‘Interetno’ bez Hrvata

HF

Vice, sretan ti 93. rođendan!

HF

Predsjedniče Plenkoviću, niste vjerodostojni

HF

Večer kaštelanski glendi i batudi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više