Hrvatski Fokus
Kultura

Serija portreta Ive Kajzera

Njegove su slike samo naizgled hiperrealističke, one su izazovne

 
 
Riječki slikar Ivo Kajzer vrlo je ugledni hiperrealist, autor je vrlo opsežnog opusa, marina, mora, brodova, ženskih figura ali i niza portreta ljudi iz svakodnevnog života, njegovih prijatelja i poznanika.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/06/slika-ivo-kajzer.png
Taj niz hiperrealističnih portreta izveden u ulju na srednjim i većim formatima platna,muškaraca, žena, mladića sa psom, dječaka, osobito je zanimljiv jer je slikar unio u svoje viđenje blago naznačene naturalističke elemente dajući na taj način slikama malo drukčije značenje jer to nije više ona ista lica kao na fotografiji, to su lica koja govore,emaniraju raspoloženje, malo su drukčija, dublja, složenija, zamršenija.
 
Portret je naravno, najteža slikarska kategorija jer umjetnik mora uroniti preko lica i tijela u skrivenu unutarnjost i zabilježiti je na platnu, u crtežu, u akrilu…mora stvori svoj doživljaj i svoje viđenje osobe.
 
Zanimljiv je i Kajzerov odabir portretiranih lica i njihovih gesta. Kajzer je i s ovim nizom intrigantnih  portreta pokazao koliko mu umjetnost znači i koliko on osobno može doprinijeti suvremenim likovnim gibanjima.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/06/ivo_kajzer.jpg
Često doživljavamo hiperrealizam kao uljepšanu stvarnost, kao irealnu realnost, dok su Kajzerove slike ipak nešto drugo.
 
Kajzer je vješto upotrebio hiperrealizam kao mogućnost isticanje i iskazivanja osobnog pogleda kako na svijet,tako i na osobe koje je portretirao, na svoj, vrlo osobeni slikarski način. Njegove su slike samo naizgled hiperrealističke, one su izazovne.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Svaki ženski lik je lijep

HF

Fotoklub Split se predstavio u Parizu

HF

Ptica bez glave i repa

HF

Kiparska radionica ART-ljeto ’87.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...