Hrvatski Fokus
Kultura

Brodovi i plivači Stipe Ivaniševića

Plivač je već odmakao i jedva ga naziremo, kao točku, kao mrlju, možda pokušava doplivati do otoka

 
 
Stipe Ivanišević, poznati je hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar iz Splita, autor opsežnog i složenog opusa, od svjetovnih do sakralnih tema, s istaknutim ciklusima snažnog kolora.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/stipe_ivanisevic.jpg
Ivanišević kontinuirano slika u tišina svoga atelijera u Žrnovnici, između svakodnevnih obaveza i poslova, radeći istodobno na nekoliko platana s različitim i ili sličnim motivima. U posljednje vrijeme opažamo autorov interes usmjeren prema temama osamljenih brodova u lukama, ali još uvijek spremnih i za najteže izazove plovidbe ali i plivačima koje doživljamo kao obojene točke u moru, koji plivaju, bore se i naizgled nemaju neke osobite šanse u okruženju mora.
 
I plivači su slični brodovima, plivaju, more ih nosi, usprkos učinjenih napora, obala je još daleko. I brodovi su slični plivačima, jednako su sami ali još uvijek sanjaju udaljene meridijane i zanose se mislima i željama a i valovi im u tome potpomažu, ljuljaju ih i opuštaju. Brod je prepoznatljiv po boji plohe boka, doima se poput zastave ili zida ili jedra, po miru i nepomičnosti i vrelim snovima u svojoj utrobi.
 
Plivač je već odmakao i jedva ga naziremo, kao točku, kao mrlju,možda pokušavati doplivati do otoka, tko zna. Možda je doista riječ o jednom biću, stvorenju, pojavi, možda govorimo o čovjeku brodu ili brodočovjeku, koji tisućama godina druguje s morem, svađa se njim, obožava ga ali i potajno ga mrzi, bojeći ga se istovremeno i ljubeći ga.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/domagoj_4_2019_80x120ulje_na_platnu_5d1c80955ce28.jpg
I možda je sav prkos svijeta  u srcu udaljenog plivača. Brodovi i plivači, impresivno je ostvarenje splitskog umjetnika Stipe Ivaniševića, ciklus posvećen moru, brodovima i ljudima.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

O normativnoj pravopisnoj hijerarhiji

HF

Izložba ‘Nebeska arheologija’ Zdravka Milića u Sveučilišnoj galeriji Split

hrvatski-fokus

Pogled u vitrinu

HF

Novi ciklus kombiniranih tehnika na platnu Matka Trebotića

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više