Hrvatski Fokus
Aktualno

Predsjednik Vlade boji se izbora

Mislim da će mu uskoro prisjesti taj smijeh, kao i nečije ucjene

 
 
“Osvježenje” Vlade se dogodilo kao nužno zlo, kako se ne bi u Saboru i u medijima raspravljalo o pojedinim ministrima, njihovim “krimenima, grijesima, činjenju, nečinjenju, nesposobnosti, nekompetenciji, neznanju, sklonosti ka raznim i različitim ortaštvima, političkoj trgovini, matanovskom lukavstvu, zaobilaženju ustava i zakona, stavljanju sebe ispred države, uhljebljivanju srodnika, prijatelja, kumova, sukobu interesa, faraonskom ponašanju, …do podmetanja premijeru, sprege s frakcijom u HDZ-u, koja bi im osigurala premijersko mjesto, ukoliko maknu Plenkovića.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/plenkovic1.jpg
Svjestan je toga premijer, baš kao i činjenice da ne bi bilo dobro ići na izvanredne parlamentarne izbore, pred predsjedanjem Vijeća Europe.  Predlaganjem i izborom novih ministara, trebalo je mnogo toga zadovoljiti, regionalne i spolne kvote, stručnost (opću i posebnu), moralnu i zakonsku čistoću, sklonost  timskom radu, uvid u dosadašnje uspjehe svakog pojedinog kandidata, političku opredjeljenost,  spremnost na žrtvu, bitne osobine ličnost, a najviše stranačku pripadnost, koja je bila glavni parametar u jednadžbi kako dobiti pravog ministra. To nije u redu, ali tako je oduvijek bilo. Dokle dgod to bude jedan od glavnih kriterija pri odabiru bilo kojeg radnog mjesta, odnosno visoke političke ili državne funkcije, ništa novo i dobro se ne će postići. Mnogi znaju kako u ministarstvu koje napušta ministrica, radi odlaska na visoku dužnost u EU postoji izvrsna osoba koja bi trebala po svim pravednim i istinskim mjerilima i referencama,  biti ministrica, naročito po znanju, sposobnostima, ponašanju, ona je zaobiđena, jer nije u HDZ-u.
 
Jedan kandidat još nije niti potvrđen kao ministar, a već puni medije svojim netransparentnim i upitnim djelovanjem, Vrlo važno. Iza njega stoji moćni otac, a u HDZ je ušao sa šesnaest godina. Otišla je gospođa Murganić, koja je izgarala na poslu. Nije ona kriva što nije znala niti mogla više. Njene sitne nespretnosti nisu proizašle iz pohlepe, nezakonitosti, već iz ograničenih mogućnosti. Nije ona Matan, da trguje, ucjenjuje, podmeće, ruši premijera, te zbog toga ostaje u vladi, dok su svi protiv njega, a najviše struka, prema kojoj se ponaša faraonski, odnosno kao šef na baušteli., koji sjedi na gornjoj gredi, dok stručnjci nose kante morta, sumnjive kvalitete i trebali vi napraviti dobar beton ili čvrsti zid.
 
Što je vlast spremna napraviti od relativno normalne, jednostavne i drage osobe, kakvom se činila u početku, najbolje pokazuje bivša ministrica Žalac. Postala je agresivna, osorna, bezobrazna,  bahata, iznad naroda…, navodno je tražila, u što ne vjerujem, da ju se oslovljava s “vaša ekselencija”. “Osjećam se kao da sam silovana i ostavljena u blatu.” Pretjerali ste gospođo. Vi ne možete niti zamisliti, što znači takva prispodoba. Postoje mnoge žene kojima se upravo to dogodilo, fizički, psihički i duhovno. Nitko im to nije priznao, a kamoli pokušao kompenzirati, na bilo koji način. Vi ćete dobivati 19.000,00 kuna do Božića. Moći ćete povazdan voziti svoj skupi Mercedes, kupovati skupocjene šalove i unikatni zlatni nakit. To će bar malo sprati blato u kojemu ste tobože ostavljeni.
 
Hm! Ipak što je to u odnosu, da se 5 godina moglo biti na nekoj funkciji u EU-u, za 20 i više tisuća eura mjesečno. Čovjek snuje, Bog odlučuje. U ovom slučaju taj bog je bio premijer Plenković. Nije mu to bilo lako i jednostavno učiniti. Međutim, kad je u to krenuo, trebao je posao odraditi do kraja. Kakve veze ima što mu je netko prijatelj ili se takvim pravi. Sigurno mu nije prijatelj onaj čijeg se ponašanja i djelovanja boji u Saboru. Premijer je karijerni diplomat, ali nije dorastao “diplomaciji” i sposobnostima bilo kojeg Matana, naročito urbanog. Premijer se morao riješiti nekih koalicijskih satelita, naročito onih koji su ga ucjenjivali i postavljali mu ultimatume. Ti i takavi su najednom postali moralna vertikala u politici i životu, s brigom za školstvo, djecu i mlade, kao i za poboljšanje standard nastavnika (učitelja i profesora). Kaj god! Glume Carpathiu koja s tonućeg Titanika spašava najvrjednije. To će se ipak dogoditi. Prije nego stasa kurikulna reforma i frontalno počne Škola za život.
 
Dobro to zna  međimurski župan. On želi spasiti, što se spasiti može, zdrave snage stranke kojoj formalno pripada i na tome zasnovati novu stranku, bez repova. Kako bilo da bilo. Svi će u koaliciji, svim snagama, nastojati da ta koalicija opstane do kraja mandata. Mnogi od njih će ubuduće sabor moći gledati samo s vanjske strane, a Vladi ne će ni primirisati. Ti i takvi se boje izvanrednih izbora. Po meni i još mnogima, premijer se nema čega bojati na tim izborima, a i općenito. On ima više opcija i solidnih pozicija ovdje i vani, čak i kad  HDZ ne bi imao relativnu većinu, što je vrlo izgledno. Baš kao što je izgledno ono što se godinama sprema i što Frau Merkel priželjkuje. Ne bi premijer imao za čim i za kim žaliti. Znalci kažu da su mu svu ovu kašu i poparu napravili “njegovi” – jaka frakcija HDZ-a, na čelu s onim koji se ovih dana najviše smije i neprikriveno likuje. Mislim da će mu uskoro prisjesti taj smijeh, kao i nečije ucjene. Jedno je biti karijerni diplomat, svestrano obrazovan i sposoban državnik, europskih vrijednosti, gospodskih manira, a drugo bizantijski i osmanlijski samozvani ekspert ili Raosov Matan, u modernom velikom skupom stanu ili kući, na eksluzivnoj lokaciji u Zagrebu.
 

Ankica Benček

Povezane objave

Nema više Tuđmanova HDZ-a

HF

Ubojstvo Đurekovića i kriminal u Ini

HF

Neprimjereni sadržaji u lektiri (4)

HF

Obične i neobične riječi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više