Hrvatski Fokus
Gledišta

Velikani prošlosti i sadašnjosti

Od Miloša iz Đurđina do najnovije rike na salašu

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom vijesti na portalu „Hrvatskih novina“ pod nazivom „Rič pod đermom“ od 29. srpnja 2019. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/07/2237991_46b4dcb0.jpg
S velikom radošću, koja pomalo prelazi i u oduševljenje, da ne kažem baš u euforiju, 57.900 Hrvata u Republici Srbiji upravo su prije dan-dva sa portala „Hrvatskih novina“ iz Subotice saznali da će imati još jednu, sasvim novu, kulturnu manifestaciju! Naime, HKPD “Đurđin” iz Đurđina priređuje (tako piše) 3. i 4. kolovoza na etnosalašu (svi bunjevački salaši su danas etno!) u Đurđinu novu kulturnu manifestaciju pod nazivom „Rič pod đermom“. Na programu manifestacije je u subotu 3. kolovoza, sa početkom u 20 sati, tema:
Velikani prošlosti – Jakov Kopilović, uz projekciju dokumentarnog filma o velikanu, dokumentarnog filma „Dužijanca“ i predstavljanje đurđinskog bandaša i bandašice.
A u nedjelju 4. kolovoza na programu manifestacije, sa početkom u 19 sati, je udarna tema:
Velikani sadašnjosti – Tomislav Žigmanov, predstavljanje lika i djela  (pretpostavljam također uz dokumentarne filmove, ali i filmove u živo te stare fotografije i fotografije u živo), sa bandašicinim kolom na kraju manifestacije.
Mole se svi Hrvati i njihovi simpatizeri iz Republike Srbije, Republike Hrvatske te dijaspore, da vikend, obvezno bar nedjelju, provedu na salašu u Đurđinu i tako daju doprinos daljnjem uzdizanju ovog živućeg velikana.
 
Pretpostavljamo da su sva sredstva HKPD-u “Đurđin” za ovu manifestaciju osiguarna bez problema, kao što to nisu za druge ovdašnje hrvatske udruge kada ih zatraže od ovog velikana. A ako u Đurđinu već postoji bista velikanu Milošu (teškom oko 1.200 kg) o kojem je “informativno-politički tjednik svih Hrvata u Republici Srbiji” u svom broju 806. od 28. rujna 2018. godine pisao na čitave dvije stranice, predlažem da se uz nju i ovom postavi bista, ako je moguće već u nedjelju, tako da posle bandašicinog kola i bandaš bude angažiran oko skidanja vela sa lika i djela jedinog živog velikana sadašnjosti.
 
Mi srijemski Hrvati očekujemo uskoro još jednu kulturnu manifestaciju tog tipa na salašu u Maloj Bosni, jedinoj mjesnoj zajednici u Republici Srbiji, pored Đurđina, u kojoj je također sa više od sto glasova, pobijedila “jedina relevantna hrvatska politička stranka u Republici Srbiji” čiji je predsjednik upravo živući velikan sadašnjosti, a manifestacija bi se mogla zvati “Rič po rič, rika”. A poslije Male Bosne valjda ostaje još samo neka psihijatrijska mjesna zajednica u kojoj bi se velikan mogao prikazivati još većim, recimo kao “Napoleon”.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Zanio se novi ministar

hrvatski-fokus

Cvijeće i svijeće svim žrtvama

HF

Nakaradna proesdepeovska palanka

HF

KOS-UDBAŠKI manipulatori i provokatori stalno podmuklo i manipulativno izbjegavaju činjenice

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više