Hrvatski Fokus
Kultura

Čudesni događaji plovidbe kroz san

Nova samostalna izložba akademskog slikara Ive Kličinovića

 
 
Akademski slikar Ivo Kličinović, Bračanin, krajem kolovoza ove godine predstavlja s novom samostalnom izložbom, ŠETNJA KROZ SAN, petnaestom po redu, u hotelu Pastura, u Postirama na otoku Braču. Riječ je o slikama srednjeg i većeg formata. Izložba se može razgledati tijekom rujna i listopada.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/128d873fdab1814c9baa42ca98bc17c5.jpg
Iako je najprije poznat po portretima mora i arkadijskim krajobrazima Dalmacije, ova izložba nudi jedan sasvim drugačiji pogled u unutarnjost atelijera slikara. Naime, pred nama je ciklus nadrealnih motiva s centralnom figurom šetačice i psa, koja se kreće zamišljenom stazom između povijesno umjetničkih artefakata ili samo njihovih fragmenata, mirno i upitno promatrajući prohujala lica vremena zabilježena trudom ljudskih ruku i srca.
 
Ivo Kličinović kontinuirano u svom ustrajnom radu istražuje istodobno i motiv ali i mogućnosti kolora, pa se tako u ovom novom ciklusu, ponešto odmaknuo od plavetnila mora i neba, sivih kontura kamena, uzdignutih otočkih visova.
 
Naravno, silno nas zanima kamo se šetačica u šetnji kroz san uputila? Neobični, surealni svijet motiva novoga ciklusa otkriva dubinske interese umjetnika, kako prikazati neopipljivo, san, sjećanje, uspomenu, snoviđenje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/08/fac6af0aa0dc6910a5024ba1a067001b.jpg
Novi ciklus Ive Kličinovića iznimno je zanimljiv jer svatko će od nas, na sebi svojstven način objasniti dojam dobiven promatranjem ovih slika. Odmjerenim kolorom slikar je istakao osobitosti motiva, čudesnih događaja plovidbe kroz san.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Pesimizam

hrvatski-fokus

Nefigurativni svijet Ive Kličinovića

HF

Cilj mi je stvoriti iluziju realnosti

HF

Isla desnuda Goli Otok

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više