Hrvatski Fokus
Znanost

Razvoj istraživačkih infrastruktura u Europskoj uniji

Da bi se postigla fuzija, potrebna je temperatura od 150 milijuna stupnjeva Celzija

 
 
U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u srijedu 11. rujna predavanje na temu Razvoj istraživačkih infrastruktura u Europskoj uniji: Hrvatska i projekt IFMIF-DONES održao je dr. sc. Tonči Tadić, koordinator Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice, viši znanstveni suradnik Instituta Ruđer Bošković. Riječ je o projektu kojim se planira smještaj uređaja DONES važnog za razvoj fuzije, nuklearnog procesa spajanja atomskih jezgri koji se zbiva na Suncu i ostalim zvijezdama, pri čemu se oslobađa golema količina energije. To je suprotno procesu fisije kojom se energija oslobađa razbijanjem atomskih jezgri, što se primijenjuje u nuklearnim elektranama. Da bi se postigla fuzija, potrebna je temperatura od 150 milijuna stupnjeva Celzija.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/tadic254aaa.PNG
DONES je vrijedan 750 milijuna eura i drugi je po veličini i značenju uređaj u nuklearnom programu Europske unije, nakon projekta ITER (Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor), najvećeg međunarodnog znanstvenog projekta na kojem surađuju EU, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija i Sjedinjene Američke Države i koji je vrijedan 15 milijardi eura. Kandidati za smještaj DONES-a su Hrvatska i Španjolska, a prema Tadićevim riječima španjolske šanse su veće od hrvatskih. Međutim, dvije države su potpisale sporazum prema kojem bi jedna od njih bila strateški partner onoj koja postane domaćin DONES-a, što hrvatskoj znanosti otvara brojne prilike, među ostalim otvaranje novih područja istraživanja, jačanje hrvatskih  istraživačkih skupina te njihovo umrežavanje s kolegama u drugim zemljama EU i Japanu.
 
„Velika europska istraživačka infrastruktura znači posrednu i neposrednu dobit za hrvatsko gospodarstvo, u prvom redu kroz dobivanje poslova i ovladavanje s tehnologijama nužnima za izvedbu i održavanje velikog znanstvenog uređaja“, kazao je Tadić, pojasnivši da se još uvijek ne zna za kakve će sve svrhe DONES služiti. „Već samom kandidaturom za projekt DONES Hrvatska se promovirala kao zemlja koju zanima visoka tehnologija“, istaknuo je Tadić, nanjavivši da će se u listopadu 2020. u Zagrebu održati ministarska konferencija o projektu DONES.
 
Dr. sc. Tonči Tadić je viši znanstveni suradnik u Institutu Ruđer Bošković. Završio je preddiplomski studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a doktorat iz fizike zaslužio je 1995. na Institutu Ruđer Bošković i Sveučilištu u Zagrebu. U razdoblju od 1997. do 1998. bio je gostujući znanstveni istraživač na Osaka National Research Institute (ONRI-AIST) kao stipendist Japanske agencije za znanost i tehnologiju. Od 2000. do 2008. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik Odbora za među-parlamentarnu suradnju. Od 2013. član je Znanstveno tehničkog odbora (STC) EURATOM-a, te predstavnik Republike Hrvatske u Upravnom odboru europske agencije Fusion for Energy. Koordinator je Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU) i član skupštine EUROfusiona. Za zasluge u znanstvenom povezivanju EU i Japana japanski car Akihito odlikovao ga je 2014. Redom Izlazećeg Sunca, najvišim japanskim odličjem.
 

Marijan Lipovac

Povezane objave

PRIPREMA ZA ŽIG ZVIJERI: SZO i EU najavili uvođenje globalnog sustava digitalnih cjepiva-putovnica

hrvatski-fokus

Prva znanstvenica iz Hrvatske u ERC-u

HF

Višedesetljetni znanstveni podatci dokazuju da cjepivo nije iskorijenilo ospice

HF

Proglašeni novi članovi HAZU-a

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više