Hrvatski Fokus
Gledišta

Blefer ili sudionik u kriminalu?

Što skriva Bandićeva "crna knjiga"?

 
 
Nakon što je Milan Bandić na konferenciji za novinare u srijedu 18. rujna 2019., prema pisanju Večernjega lista od 20. rujna 2019. (autorica: Petra Maretić Žonja), zaprijetio/izjavio da postoji „knjiga u kojoj su zapisani svi koji ga prozivaju za kriminal, a od njega su i sami tražili usluge. Nešto ću o tome reći, ne će mirno spavati nakon toga, budite sigurni. A ja ću mirno spavati. Treba reći Hrvatskoj u lice. I nekim ljudima poimence što ih ide pa što koštalo da koštalo“, poručuje Bandić?! (https://www.pressreader.com/) No, rekao je Bandić tom prigodom još i ovo: „Nakon 20 godina izvršavanja druge izvršne funkcije ove zemlje, treba progovoriti o licemjerstvu, duplom moralu svih onih koji su visili pred vratima gradonačelnika i tražili kojekakve protekcije“?!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/39-512.png
Nakon toga se nameće logično pitanje, je li Bandić blefer ili odista raspolaže podacima kojima bi mogao ugroziti neke osobe koje ga sada prozivaju za kriminal, pa im na taj način zaprijetio da bi im mogao „poremetiti san“?! Koji god da je odgovor na to pitanje, jasno je da je Bandić do grla „umočen“ u vjerojatno bezbroj nečasnih radnji od korupcije do kriminala, ali sve do sada nije odgovarao ni za što od toga, vjerojatno i za to što posjeduje tu famoznu „crnu“ knjigu, koju vodi svaki imalo pametniji čovjek koji očekuje da bi mu jednog dana trebala poslužiti za ušutkivanje ili zastrašivanje onih koji o njemu znaju stvari, koje mu mogu naštetiti.
 
Bandić je previše lukav igrač da bi „blefirao bez jakih karti“ u rukama, pa se logično nameće još jedno pitanje, a to je zašto nije prijavljivao, kako on voli govoriti – institucijama, takve slučajeve kada se od njega tražilo nešto nezakonito, pa neka one rade svoj posao? Očito je znao da institucije ne rade svoj posao i da su možda upravo oni iz institucija tražili od njega usluge, koji su trebali raditi, a nisu radili svoj posao. Pa je time, htio ne htio, postao sudionik u nečasnim radnjama.
 
Bandić blefer nije, u to možemo biti sigurni, ali možemo biti sigurni i u to da je tipičan primjer slučaja kada se pokušava od optuženika postati „pokajnik“, optužujući „braću po kriminalu“, da bi spašavao vlastitu kožu. Bandić je i tipičan primjer osobe koja, raspolažući ogromnim novcem građana Zagreba u obliku zagrebačkog proračuna, „čini“ dobročinstva što većem broju građana i državnih i lokalnih funkcionara, bilo zapošljavanjima „bez veze“, donacijama, besplatnim ovim ili onim uslugama, tako ih korumpirajući sa sitnim „judinim škudama“, da zatvaraju oči pred ogromnim „zamračivanjem“ novca iz zagrebačkog proračuna za neznane i mutne svrhe! I to je osnovni razlog toliko dugog zadržavanja Bandića na mjestu gradonačelnika Zagreba.
 
No valja biti pošten, pa reći da je upitno bi li netko drugi na mjestu Bandića radio poštenije i bolje, i uz više „dobrih usluga“ građanima Zagreba? Bez obzira na odgovor na ovo pitanje, nepobitna je činjenica da ako na primjer podijelite 10 milijuna kuna na dva dijela, i 5 milijuna podijelite na razna „dobročinstva“ građanima, a 5 milijuna „zamračite“, onda nije sporno tko je bolje prošao, zar ne? I nažalost, takav način dijeljenja „dobročinstava“ nije vjerojatno imanentna Bandiću, već je to paradigma djelovanja naše političke „elite“, pa nije čudno da je možda čak „podebela“ Bandićeva „crna“ knjiga. Njezin sadržaj bi bio najbolje štivo da građane probudi iz sna da valja glasati za „velike“ stranke i poznate političke „face“. Nada da će nas prestati lagati, i da će im biti dosta držanja „ruke u pekmezu“ i „zamračivanja“ proračunskog/narodnog novca, je jednako realna kao nada u to da su bogati skloni dati od svoga bogatstva onima koji nemaju. Povijest do sada ničim ne potkrjepljuje takva očekivanja.
 

Laslo Torma, dipl. el. ing.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Uskrsna jaja iz Donjeg Tavankuta

hrvatski-fokus

Gospodine Aleksandre, za razliku od Vas ja se lažno ne predstavljam

HF

Baukova i Šeksova manipulacija biračima

HF

Zov civilizacije iz “konjske štale”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više