Hrvatski Fokus

Najveći dio dokumentacije o islamskom faktoru u BiH spaljen je 2001.

 
 
Iza imena Safet Ibid Ćatović, koji je u UN-u 2001. imao veleposlanički status kao vojni izaslanik BiH, krio se bivši komandant odreda “Eh mudžahedin” Abu Mali! Ove, ali i podatke da se sprema “nešto veliko” u kolovozu, samo nekoliko tjedana uoči terorističkih napada na SAD, imala je i Mary Andrews iz američke diplomatske misije na East Riveru, pišu Večernje novosti. Ovu, priču, za Novosti otkriva Darko Trifunović, prvi tajnik misije BiH pri UN-u. Prisjećajući se da je Malija tih dana slučajno sreo na ulaznim vratima zgrade u Ulici Plaza 866 m na Manhattanu, gdje su misije imale sve članice UN-a, Trifunović kaže kako mu je za oko zapao njegova žuta značka na reveru, propusnica za zgradu koju su imali samo veleposlanici i najviši predstavnici zemalja članica. “Na iskaznici tog čovjeka, očito arapskog podrijetla, pisalo je “BiH” i ja sam ga na ulazu zadržao, uhvatio za rever i pitao tko je.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/abumali.jpg
Odmah je pobjegao niz ulicu, a ja sam istog dana otvorio istragu i o svemu obavijestio i američke kolege”, svjedoči Trifunović, danas ekspert u Institutu za nacionalnu i internacionalnu sigurnost u Beogradu. On kaže i kako nije bilo potrebno mnogo vremena da se utvrdi da je značka u UN-u izdana na ime Safet Ibid Ćatović nečija “namjerna pogrješka”, s obzirom na to da BiH nije imala formacijsko mjesto pomoćnika veleposlanika za vojne poslove. Podigla se ubrzo interna uzbuna u službama UN-a, pa je utvrđeno kako su mu status pored službene Misije, dali tadašnji veleposlanik BiH u UN Muhamed Šaćirbej i njegov kolega Husein Živalj.
 
Priča o Abu Maliju, prema tvrdnjama Trifunovića, velikim dijelom je skrivena od javnosti, a Sarajevo je uz pomoć Saudijske Arabije, učinilo sve da se “zakopa”. U međuvremenu, kako kaže, FBI je ustanovio kako je “prvi bh. mudžahedin” u New Jerseyu imao svoju humanitarnu organizaciju i da je dva tjedna prije udara na Ameriku u Pensilvaniji organizirao “Džihad kamp” za mlade. “Nije slučajno što je jedan od tih zrakoplova s čuvenog leta ’93’, iz New Jerseya pao u Pensilvaniji. ‘Boing 757’ se srušio u okrugu Samerset, nedaleko od tog ‘Džihad kampa'”, smatra Trifunović. Prema sigurnosnim izvješćima, mnogim članovima SDA uloga u ratu u BiH je zataškana.
 
Nusret Avdibegović, aktualni banjolučki muftija, bio je prvi mudžahedin na tlu BiH i dvostruki špijun koji je radio za Obavještajnu službu ABiH i englesku MI6. O ovom svjedoče i papiri koji se nalaze i u Haaškom tribunalu, gdje su zavedeni pod tužiteljskim brojem 03324344. Avdibegović je bio osobni prevoditelj prvog mudžahedina koji se pojavio u BiH, šeika Mahmuda Abu Abdula Aziza al Muntesiba, poznatijeg kao Riđobradi, pišu “Novosti”. Inače, najveći dio dokumentacije o islamskom faktoru u BiH, kako se ukazuje, spaljen je 2001. godine, ali je dio ostao u Tužiteljstvu BiH, gdje se danas nalazi “zaveden pod ključem”, prenosi Večernji list BiH.
 

https://kamenjar.com/najveci-dio-dokumentacije-o-islamskom-faktoru-u-bih-spaljen-je-2001/

Povezane objave

Nezaustavljivi migrantski islamski val

HF

DOMOVINA

HF

New York, Chicago, Norval…

HF

Mehmed Šakir Kurtćehajić – prvi muslimanski hrvatski novinar

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više