Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Vlada i Sabor prešutjeli EU-ovu osudu komunizma

Rezolucija koja nedvojbeno traži osudu komunističkog totalitarnog režima bez ikakvog ostatka
 

 
[LEX TITO] Europski parlament usvojio je 19. rujna 2019. rezoluciju naziva "Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe [2019/2819 (RSP)]", kojom je osudio i izjednačio nacističke i komunističke zločine, kao i zločine svih ostalih totalitarnih režima. U njoj se, između ostaloga, podsjeća na to kako su "nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti". U istom dokumentu, također, poziva sve države članice EU da jasno i principijelno preispitaju zločine i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/symbol-combo-1506965295.jpg
Ova rezolucija samo je još jedan dokument u nizu koji se kontinuirano i podjednako snažno naslanja na rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe br. 1096 i broj 1481. o neupitnoj potrebi osude komunističkog režima i komunističkih zločina, kao i o osudi svih totalitarnih režima u povijesti. U Republici Hrvatskoj o toj temi najupečatljivije govori naša deklaracija donesena u Hrvatskom saboru 30. lipnja 2006., koja slijedi upute rezolucija i deklaracija iz EU-a i koja nedvojbeno traži osudu komunističkog totalitarnog režima bez ikakvog ostatka.
 
Deklarativne osude, bez obzira na pokazanu dobru političku volju, uglavnom nemaju nikakav učinak ako deklaracije i rezolucije ne slijede podzakonski i zakonski akti koji bi ta pitanja efikasno i učinkovito regulirali na jedini mogući pravni način. S obzirom na to da je Hrvatska članica Europske unije i da u svim drugim slučajevima bespogovorno slijedimo naputke, regule i pravnu stečevinu EU-a, postavlja se logično pitanje zašto u Republici Hrvatskoj zakonodavna vlast izbjegava donijeti zakonske okvire o temama koje bolno opterećuju hrvatsko društvo, izazivaju razdor i štetne podjele u društvu, što se kao posljedica reflektira na svekoliko stanje duha u hrvatskom narodu? Bez sumnje, može se tvrditi kako takvo stanje duha hrvatske nacije direktno utječe na prijeteći demografski slom. Konkretno, EU parlament izražava zabrinutost što "u javnim prostorima nekih država članica (u parkovima, na trgovima, ulicama, itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi". U isto vrijeme, nekoliko EU zemalja zabranilo je uporabu nacističkih i komunističkih simbola te manifestacije koje bi podsjećale na iste.
 
Draži im je Tito i ostala bulumenta zločinaca
 
Gdje smo tu mi? I ovu rezoluciju hrvatski mjerodavni subjekti "guraju pod tepih". Zašto? Inače slobodoljubljivi, progresivni i europeizirani mediji prešutjeli su i ovu, bezbroj puta opetovanu, EU inicijativu. Vlada? Propušta izvrsnu prigodu da se "proslavi" konkretnim prijedlozima. Očekivao sam barem petominutnu press-konferenciju na tu temu. Sabor? Žestoki, duhoviti oporbenjaci – bez teksta… A mogli su ući u povijest i donijeti Hrvatskoj toliko željeni mir i ravnotežu. No draži im je Tito i ostala bulumenta zločinaca. Neka ga i dalje čuvaju, pod dirigentskom palicom fosiliziranih skojevaca i crvene buržoazije. Kapital i mediji su ionako u njihovim rukama pa zašto ne bi sačuvali i svoju "religiju"? No uvjeren sam da će i tome doći kraj i da će narod, u želji da prestane ova obmana, napokon presuditi…
 

Tomislav Karamarko

Povezane objave

Što je zamjena za referendum? Letva?

HF

Živi zid pred zidom istine

HF

Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

HF

Važno je donijeti arhivski zakon

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više