Hrvatski Fokus
Povijest

Maršalove sirove strasti

Titove "nove" žene: Njemicu Elzu stigla Staljinova ruka

 
 
Bivši jugoslavenski doživotni predsjednik Josip Broz Tito sudjelovao je u Staljinovoj likvidaciji 800 jugoslavenskih komunista krajem tridesetih godina prošlog stoljeća. Tu optužbu na Brozov račun iznosi poznati publicist Pero Simić u svojoj novoj knjizi “Broz protiv Tita”. Beogradski “Telegraf” tvrdi za autora da je najveći svjetski titolog i najbolji poznavatelj Titove biografije. Simić je građu za novu knjigu, kako kaže, skupljao najviše u arhivima Kominterne, navodno u posebnom sefu tog arhiva. U njemu je taj publicist boravio 1990., a posljednji put 2008. godine.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/20110317065412pelagija_polka_josip_broz_tito.jpg
“Dugo se mislilo da je Titova uloga u likvidaciji 800 jugoslavenskih komunista bila beznačajna, što uopće nije istina. U dokumentima sam nailazio na zastrašujuće fotografije tih ljudi, koji su nakon mučenja i tortura, onako izmučeni – slikani. Među ostalim, naišao sam i na dokumente u kojima su podrobno opisani Titovi susreti s vodećim ljudima Staljinove tajne policije, NKVD Kominterne, kojima je davao kompromitirajuće podatke o vodećim ljudima KPJ”, tvrdi Simić u razgovoru za portal Telegraf.rs.
 
Tito je pedantno ‘raščistio’ put do partijskog vrha
 
Autor iznosi primjer stradanja i likvidacije Josipa Čižinskoga, člana vodstva KPJ od 1932. godine i glavnog tajnika od 1936. godine, koji je i preporučio Broza za suradnju s Moskvom. Njega je Broz navodno “otkucao” da ima tajnu vezu s jednom Čehinjom, što je “smrtni grijeh” za Staljinovu tajnu policiju, koja je, nakon Brozove dojave, kako tvrdi Simić, likvidirala Čižinskog. Tito je navodno “otkucao” i Ivana Gržetića, predstavnika KPJ u Kominterni, a najveća Titova žrtva bio je general Staljinove tajne policije, sarajevski komunist Ivan Kralj. Simić tvrdi da ga je Tito, u borbi za dolazak na čelo KPJ, odao Staljinovoj tajnoj policiji, koja ga je strijeljala 1939. godine.
 
Adio, Pelagija!
 
U arhivima Kominterne Simić je naišao na strogo čuvanu tajnu o Brozovoj zakonitoj supruzi – Njemici Elzi Johanni König. Poslije 16 godina braka s Pelagijom Bjelousovom, Broz se 19. travnja 1936. godine, pod imenomFridrih Valter, razveo od Pelagije, da bi se šest mjeseci kasnije, u jednom policijskom birou u Moskvi, vjenčao pod istim tajnim imenom s Elzom, koja je u Moskvi živjela pod lažnim imenom Lucija Bauer. Tada je ona imala 23, a Broz 45 godina. U arhivu Kominterne Simić je naišao na prilično lascivna Titova pisma Elzi, koju je likvidirala Staljinova tajna policija 1937. u jednoj od čistki, a Broz je se kasnije odrekao. Odričući se Elze, Broz je u svojoj biografiji za Kominternu napisao: “Elza je velika mrlja u mojoj biografiji i velika pogrješka u mojoj procjeni.”
 
Baveći se Brozovim ljubavnim životom, Simić piše o Titovoj najstrastvenijoj vezi s Davorjankom Paunović, inače tetkom Mire Marković, supruge Slobodana Miloševića. Ta se veza, tvrdi Simić, temeljila isključivo na seksu, i dok su komunisti propagirali moral, piše beogradski publicist u novoj knjizi, iz Brozova šatora “čulo se svake noći Davorjankino i Brozovo strasno urlikanje”. “Nakon što su jedne noći pretjerali, jedan od najbližih Titovih ljudi Marijan Stilinović obratio je Titu pažnju kako bi trebalo prekinuti s tim ‘remećenjem morala’, na što je maršal teatralno pred svima razdrljio košulju i uzviknuo: ‘Što ću, ne mogu bez nje. Ubijte me!’”, iznosi Simić.
 
Ministrant i Hrvat od 1964.
 
Navodeći niz kontroverzija kojima obiluje Brozova biografija, Simić tvrdi kako se Tito prvi put izjasnio kao Hrvat 1964. na kongresu SKJ, kad je u upitniku naveo nacionalnu pripadnost. Prvi posao za koji je ateist Broz bio plaćen bio je, vjerovali ili ne, kaže Simić, posao ministranta u crkvi. “Tito je rastao pod jakim utjecajem pobožne majke. Redovito je odlazio u crkvu svetoga Roka, a prvi novac zaradio je kao ministrant, za što je dobivao dva do tri krajcara. Nikada nije zaboravio jednu nespretnost koja mu se dogodila u crkvi, kad je srušio jednu crkvenu svetinju i zbog toga, pred svima, zaradio šamar”, iznosi Simić jedan od detalja iz Titova života.
 

Jovo Paripović, Slobodna Dalmacija, 24. VII. 2014. 

https://slobodnadalmacija.hr/novosti/svijet/clanak/id/241507/titove-nove-zene-njemicu-elzu-stigla-staljinova-ruka

Povezane objave

Zbornik o Đuri Šurminu

HF

Ilirske provincije i Hrvati u Balzacovoj komediji

hrvatski-fokus

O pomorstvu Orebića

HF

Predslavenski nazivi u dubrovačkome kraju

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više