Hrvatski Fokus
Povijest

Tragom novinskih vijesti o obitelji Maćela iz Trpnja

Usavršivši se u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji, bavio se endokrinologijom radeći na ekstrakciji čistog inzulina, koji bi se mogao uzimati na usta

 

Maćela, Ivo, hrvatski liječnik (Trpanj, 28. VI. 1891. – Bratislava, 25. VIII. 1952.). Studij medicine završio je 1918. u Pragu, gdje je potom djelovao na Katedri opće i eksperimentalne patologije kao asistent te od 1926. kao docent. Od 1928. do 1938. bio je redoviti profesor Medicinskoga fakulteta u Bratislavi, gdje je osnovao i vodio Institut za opću i eksperimentalnu patologiju, a potom ponovno bio sveučilišni profesor u Pragu. Od 1945. do 1950. bio jedan od osnivača Medicinskoga fakulteta u Plzeňu, njegov dekan i prorektor tamošnjega sveučilišta. Izumio je uređaj za proučavanje dinamike srčanoga rada. (baš je od srčanoga udara umro u 61 godini, op., T.T.) Usavršivši se u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji, bavio se endokrinologijom radeći na ekstrakciji čistog inzulina, koji bi se mogao uzimati na usta, pa ga je praški Medicinski fakultet predložio za Nobelovu nagradu.

“Prava Crvena Hrvatska” od 30. 3. 1918. donosi vijest da je konstituirano splitsko brodogradilište “Jug”(!!!!) sa ograničenim jamstvom i glavnicom od milijun kruna. Uz niz kapetana i bogataša spominju se iz Dubrovnika markiz Bona i Trpanjac kapetan Ivo Maćela koji je ujedno kapetan i nadzornik parobrodarskoga društva “Dalmatia” iz Splita.

Dubrovačka “Narodna svijest” od 10. 7. 1935. donosi vijest da je poznati svjetski učenjak dr Ivo Maćela, dekan Medicinskoga fakulteta u Bratislavi, a rodom iz Trpnja darovao “Društvu za poljepšanje i pošumljavanje Trpnja svotu od 1.000 dinara u znak velike ljubavi prema rodnom mjestu u kojem svake godine ljetuje.

Narodna svijest od 16. 9. 1931. kazuje kako dr. Maćela kao sin kapetana “atavistički voli more i jedrenje”, te da je stigao u Trpanj sa koterom “Lola” i motornim škafom. (koter je kuter, jednojarbolni brod dočim škaf može biti i paluba, i vjedro, ovdje se misli na malu ribarsku barku, op., T.T.)

List navodi da je dr Maćela bio u Cavtatu, Orebiću, te da je kao stipendist Rockefellerova instituta proputovao cijeli SAD. Zanimljivo je da su mu po pisanju Narodne svijesti profesuru u Zagrebu onemogućile intrige. (!!!, hrvatski jal)

Katolička “Narodna svijest” ističe visoke moralne odlike dr. Maćele, njegovu plemenitu narav, briljantnost kao učenjaka i široku kulturu. (bolje tada da je ostao sa Česima, op., T.T.) List navodi kako dr. Maćelu Trpanjci bez izuzetka vole i poštuju, te kako je on izrazio želju da tamo podigne ljetnikovac.

Splitsko “Novo doba” od 27. 11. 1933. javlja da je dr. Ivo Maćela, sin blagopokojnog kapetana Iva Maćele iz Trpnja izabran za redovitog profesora eksperimentalne patologije na Medicinskom fakultetu u Bratislavi. (tamošnje sveučilište je nazvano po Janu Komenskom). Novo Doba je 28. 7. 1928. već izvijestilo o Maćelinom imenovanju, ali tada još isti nije bio redovni profesor.

Novo doba od 7. veljače 1921. javlja da je umrla Dome Maćela, žena kapetana Iva Maćele; 16. ožujka 1923. je kap. Ivo Maćela izabran za vijećnika za pomorstvo pri Trgovačko obrtničkoj komori u Splitu.

Novo doba od 24. 4 1920. donosi pismo koje je kap. Maćela primio od rođaka iz SAD-a, a na nadnevak 1. ožujka 1920. Rođak javlja da je američki predsjednik Woodrow Wilson ozdravio, te se je dao u obranu malih naroda. Sve su novine pune napadaja na saveznike što su poslali ultimatum Jugoslaviji 20. siječnja bez da pitaju SAD za mišljenje. (isprazna nada naših ljudi u amoralni Zapad, op., T.T.)

https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fwww.croatia.org%2Fcrown%2Farticles%2F9787%2F1%2FIvo-Macela-distinguished-Croatian-medical-scientist-in-Prague-and-Bratislava.html&psig=AOvVaw3nRaMIoek9527VvuZsiGOM&ust=1639342059195000&source=images&cd=vfe&ved=0CAkQjhxqFwoTCOCjjaDP3PQCFQAAAAAdAAAAABAD

Teo Trostmann

Povezane objave

Izložen arhiv dr. Ante Trumbića

HF

Knežev dvor u Slanome

hrvatski-fokus

Aleksandar Licht – Židov od Koprivnice

hrvatski-fokus

Komunistički staljinistički zatvori (7)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više