Hrvatski Fokus
Religija

Sluga dobri i vjerni

U knjizi Tajna vjere fra Celestin Tomić uvodi nas u misterij euharistije

 
 
Valjaš, slugo dobri i vjerni!
U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti!’
(Mt 25, 21)
 
Otkrivenje ili Apokalipsa, zadnja knjiga Svetoga pisma uvijek je zaokupljala posebnu pozornost ne samo crkvene nego i šire javnosti. Zbog svojega izričaja, punog proročkih tajanstvenih vizija, nerijetko je bila "žrtva" samoproglašenih tumača Svetoga pisma. Ovo ne vrijedi samo za one kršćane koji su otpali od jedinstva s Katoličkom crkvom, nego i za mnoge katolike. Posebno novoobraćenike, koji su u zanosu svoje vjere povjerovali da su pronašli ključ za sve tajne Svetoga pisma, posebice za ovo najzagonetnije – knjigu Otkrivenja.
Već zasićen i poprilično imun na takva tumačenja, posegnuo sam za knjigom Otkrivenje fra Celestina Tomića. Moj izbor nije bio slučajan. Već se sam upoznao s njegovim djelima i osigurao se s podosta njegovih knjiga koje je izdao Veritas. Taj naš vrsni bibličar na tako temeljit i uravnotežen način izložio je sva tumačenja i značenja poruka koje je zapisao sv. Ivan Apostol tijekom svojega zatočeništva na otoku Patmosu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/11v06a15.jpg
Fra Celestin Tomić
 
Tu knjigu htio sam pokloniti i drugima. Kako je u međuvremenu bila rasprodana, povodom 5. obljetnice smrti fra Celestina Tomića predložio sam Uredničkom vijeću Veritasa da se ponovno tiska. To je i učinjeno. Danas ovu knjigu, kao i druge njegove knjige možemo nabaviti u Veritasu. Nisu skupe, jer najčešće sve ono što je uistinu vrijedno – nije skupo. Posebno me je obradovala vijest koju je u svom prošlom broju objavio Veritas, glasnik sv. Antuna Padovanskog da su njegova braća u redovništvu i svećeništvu na Provincijskom kapitulu u svibnju prošle godine pokrenuli postupak za proglašenjem blaženim fra Celestina Tomića. Njegova brojna djela u kojima nas na ozbiljan i temeljit način upoznaje sa Svetim Pismom, posebno su vrijedna danas kada kao gljive poslije kiše niču razni "proroci" i tumači Božje riječi. Njihove poruke posebno su opasne jer u svojemu samodopadnom neznanju  kao u pravilu napadaju na crkveno učiteljstvo, na Petra-Stijenu i na Katoličku Crkvu.
 
Sveto pismo nastajalo je u dugom povijesnom razdoblju, u različitim vremenima i različitim kulturama. Stoga je vrlo opasno kada se nađu nadobudni i priučeni "vizionari" kojima je sve jasno i koji počinju docirati svima drugima, koji su, eto, takvi glupani i ne razumiju ono što je je njima tako "prosvijetljenima" sinulo u glavu. Posebno je opasno kada se pritom sukobe s Crkvom i počnu je podučavati i ispravljati njezine "zablude". I u jednom i u drugom slučaju od fra Celestina Tomića možemo učiti. On je bio veliki poznavatelj Biblije i u svojemu tumačenju nudio je široki pregled što su u tome rekli najugledniji bibličari i povjesničari. Mnoga pitanja ostala su otvorena, i na neke nije mogao ponuditi konačni odgovor. Ono što ga je krasilo i što krasi sve velike i skromne ljude – uvijek se podvrgavao učenju Katoličke Crkve.
Posebno je sklizak teren kada čitamo događaje iz Staroga zavjeta. Neki su, posebice iz današnjeg kuta, zastrašujući. Čovjek se u nekim trenutcima mora zastati i preispitati. Suočen sa strahotom herema, po kojemu je Izraelcima bilo naloženo da u osvojenim gradovima moraju pobiti sve što je živo, upitao sam kako to razumjeti tadašnjeg župnika Žarka Relotu. Ne upuštajući se u iscrpnu i iscrpljujuću raspravu fra Žarko me uputio da čitam fra Celestina Tomića. Uistinu nitko nije tu delikatnu temu tako temeljito i argumentirano objasnio kao taj skromni samozatajni i – prejudicirat ću – sveti fratar u svojoj knjizi U zemlji obećanja.
 
U knjizi Začeci židovstva otkrio sam jednu iznimno važnu stvar. Bog se poslužio Babilonskim sužanjstvom, tom golemom tragedijom Izabranog naroda, koji su muci svojega progonstva iznjedrili velike proroke, poput Jeremije, Izaije, Malahije, Ezre, Nehemije… Proroci slute i navješćuju da iščekivani Mesija ne će biti tek zemaljski vladar Izraela, nego otkupitelj i spasitelj svijeta, te nam umjesto zemaljskog, navijestiti Nebeski Jeruzalem! Jedna od temeljnih istina i znak raspoznavanja između Katoličke crkve i onih koji su se od nje odvojili je čvrsta vjera u stvarnu nazočnost Krista pod prilikama kruha i vina. U svojoj knjizi Tajna vjere fra Celestin Tomić uvodi nas u misterij euharistije; stvarnu nazočnost Krista pod prilikama kruha i vina. "Tvrd je to govor" – kako u Isusovo vrijeme, tako i danas. Zato treba ustrajati na toj temeljnoj istini katoličke vjere, jer neprijatelj uvijek napada na ono što je najvrjednije!
Odluka Provincijskog kapitula da se pokrene postupak beatifikacije fra Celestina Tomića dobra je prilika da obratimo pozornost na djela tog veliko i skromnog fratra i dugogodišnjeg suradnika časopisa Veritas, kao i poticaj da se objave njegovi rukopisi koji još nisu ugledali svjetlo javnosti.
 
Marijan Križić, Veritas

Povezane objave

“Feministička vanjska politika” suočava se s afričkim kritikama

hrvatski-fokus

Božji sud u povijesti

HF

SOLUS CATHOLICUS – Dubina križa

HF

Godina 2024. – godina molitve i zahvale Bogu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više