Hrvatski Fokus
Kultura

Tony Cragg – Skulpture i radovi na papiru

Imamo jednu potpunu izložbu koja predstavlja genija suvremene umjetnosti

 
 
Ustanova za kulturu Galerija Kula, Galerija umjetnina i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, HAZU, nakon uspješne suradnje na izložbama slavnih internacionalnih umjetnika Mima Palladina i Juliaoa Sarmentoa, predstavljaju djela Tonya Cragga, jednog od najvećih živućih kipara. Izložbu je u srijedu 16. listopada, otvorio akademik Radoslav Tomić, a o djelima umjetnika govorili su Duje Mrduljaš, ravnatelj Galerije Kula, Branko Franceschi, ravnatelj Galerije umjetnina i sam umjetnik.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/Tony-Cragg-2-840x560.jpg
„Tony Cragg jedan je od najboljih svjetskih kipara. Nema ograničenja u materijalima koje može koristiti, kao što nema ograničenja u idejama ili oblicima koje bi mogao zamisliti. Na izložbi imamo sve – od crteža, do skulptura manjih dimenzija koje su namijenjene interijerima i na kraju u Galeriji umjetnina tri skulpture namijenjene eksterijeru velikih dimenzija. Imamo jednu potpunu izložbu koja predstavlja genija suvremene umjetnosti zahvaljujući sinergiji tri institucije, a to je model kako možemo u Split dovesti ono što je u ovome trenutku istaknuto u europskom kulturnom krugu kome načelno pripadamo”, rekao je Branko Franceschi.
 
Skulpture Tonyja Cragga uglavnom se mogu svrstati u grupe prema različitim materijalima od kojih su izrađene: kamen, glina, bronca, staklo, različiti sintetički materijali poput polistirena, ugljika ili staklenih vlakana. Njegova osjetljivost na različite materijale bila je i polazna osnova za njegov rad. Različiti materijali daju različita emocionalna iskustva, kako za umjetnika tako i za nas kao promatrače. Tony Cragg ističe da riječi „materijal“ i „materija“ potječu od latinske riječi mater ili majka. Poput majke, materijal rađa misao; različita svojstva materijala rađaju ideju, koja stvara oblik.
 
Izložbe u tri splitska izložbena prostora, u Galeriji umjetnina, Zavodu HAZU i u Galeriji Kula, predstavljaju Craggove crteže na papiru i skulpture izvedene u različitim veličinama, oblicima i materijalima. Riječ je o radovima koji pokrivaju Craggovu umjetničku produkciji od 1993. do 2018. godine. Time je publici omogućen uvid u cjelinu Craggovog umjetničkog procesa, počevši od idejnih skica i crteža koji predstavljaju ciljane forme zamišljenih skulptura do njihove realizacije u više materijala i veličina predviđenih za postav u interijeru ili eksterijeru.
Riječ je o Craggovim najpoznatijim skulpturama, koje iako izvedene iz jednog komada, kroz svoja horizontalna proširenja zadržavaju iluziju slojevitosti. Tipične za umjetnikovu stvaralačku imaginaciju i postupke upravo ove skulpture pozicioniraju njegov rad u područje između prirode i tehnologije, mističnog i svjetovnog, uzvišenog i zabavnog.
 
Tony Cragg rođen je u Liverpoolu u Engleskoj, 1949. godine. Živi i radi u Wuppertalu u Njemačkoj od 1977. Studirao je na Wimbledon School of Art, London, UK gdje je stekao BA diplomu (1973) i MA diplomu Royal College of Art, London, UK (1977). Imao je brojne samostalne izložbe među kojim izdavajamo: Yorkshire Sculpture Park, UK (2017); National Museum of Havana, Cuba (2017); MUDAM Luxembourg, Luxembourg (2017); Ludwig Museum, Koblenz, Germany (2017); Wroclaw Contemporary Art Museum, Wroclaw, Poland (2017); The State Hermitage Museum, St Petersburg, Russia (2016; Von der Heydt Museum, Wuppertal, Germany (2016); Benaki Museum, Athens, Greece (2015); Gothenburg International Sculpture Exhibition, Gothenburg, Sweden (2015); Heydar Aliyev Centre, Baku, Azerbaijan (2014); Musée d’art modern de Saint-Étienne, Saint-Étienne, France (2014); National Taiwan Museum of Fine Arts, Taichung, Taiwan (2013); CAFA Museum in Beijing, China (2012); Musée du Louvre, Paris, France (2011); the Scottish National Gallery, Edinburgh, UK (2011); Nasher Sculpture Center, Dallas, TX,USA,(2011) ; Skulpturenpark Waldfrieden, Wuppertal, Germany (2010); Tate Gallery, Liverpool, UK (2000); Museo Nacional Centro de Arte, Reina Sofia, Madrid, Spain (1995), Stedelijk van Abbemuseum, Eindhoven, The Netherlands (1991) and Tate Gallery, London, UK (1988).

Predstavljao je Veliku Britaniju na 43. Venecijanskom bijenalu 1988. i iste godine nagrađen je Turnerovom nagradom u Tate Gallery, London, UK. Profesor je na Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts, Paris, France (1999-2009) i Kunstakademie, Dusseldorf, Germany (2009–do danas).

Od 1994. godine ima titulu Royal Academician; primio je Praemium Imperiale for Sculpture, Tokyo, Japan (2007); nagrađen 1. Class Order of Merit of the Federal Republic of Germany (2012) i postao je Knight's Bachelor u 2016.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Uvozna pustinja Bojana Mrđenovića

HF

Nela

HF

Volim inovaciju u umjetnosti

HF

Što znači sreća

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više