Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Tako radi gospodin Tomislav

On nikada ni za što ne može biti kriv

 
 
Spektakularni susret predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Srbije u Donjem Tavankutu 20. lipnja 2016. godine u režiji velemajstora manipulacija g. Tomislava rezultirao je asfaltiranjem dva šora u tom „centru hrvatske kulture i politike u Republici Srbiji“ te obnovi tamošnjeg Doma kulture. Tada je obećano da će i drvena ćuprija „Šmaguc“ kod Monoštora također biti obnovljena i time bi uglavnom bili iscrpljeni zahtjevi hrvatske nanjinske zajednice u Srbiji prema državi u kojoj žive!!! 57.900 oduševljenih Hrvata diljem Srbije je primilo ove radosne vijesti, posebice srijemski Hrvati, a g. Tomislav je javno pohvalio predsjednika Republike Srbije da su njegovim osobnim zalagenjem ispunjeni svi zahtjevi Hrvata u Srbiji! Danas je asfalt u šorovima Donjeg Tavankuta vjerojatno ispucao, oko „Šmaguca“ je nešto debelo zapelo, a u jučerašnjem broju „Hrvatske riječi“ (864. od 8. studenoga 2019.) čitamo da je obnova Doma kulture u Donjem Tavankutu završena prije šest mjeseci, ali da zgrada još nije u funkciji!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/bozicnjaci_croatian_culture.jpg
U svom otvorenom pismu od 30. srpnja 2019. godine pod nazivom „Dom smutnje u Donjem Tavankutu“ napisao sam da je suština uzroka smutnje oko ovog doma u tome što je Donji Tavankut mjesto žestokog sukoba dvije sorte Bunjevaca. Naime, sa jedne strane su Bunjevci kao poseban narod, koji u Donjem Tavankutu ima svoju kulturnu udrugu Bunjevački kulturni centar “Tavankut”, a sa druge strane su Bunjevci koji sebe nazivaju “bunjevačkim Hrvatima” (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju), koji u Donjem Tavankutu također imaju svoju kulturnu udrugu HKPD “Matija Gubec”. Prvi ne će da čuju da imaju bilo kakve veze sa Hrvatima, a drugi tvrde da su i Bunjevci i Hrvati (apsurd, kao kada bi netko rekao da u isto vrijeme pripada dvoma narodima). Ove dvije sorte Bunjevaca se nikako ne trpe, iako su skoro svi u obiteljskim vezama!
 
U vrijeme posjeta predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije Donjem Tavankutu u Mjesnoj zajednici su na vlasti bili “bunjevački Hrvati” i g. Tomislav je tražio obnovu Doma kuture isljučivo da bi tu smjestio HKUPD “Matija Gubec”! Međutim, na ovogodišnjim izborima vlast u Donjem Tavankutu su preuzeli Bunjevci (u koaliciji s SNS-om) i oni tvrde da zgrada ima neke tehničke nedostatke, ne otvaraju Dom kulture i u njega ne puštaju članove HKUPD “Matija Gubec”!!! Kuknjavu “bunjevačkih Hrvata” oko toga upravo čitamo u jučerašnjem broju “Hrvatske riječi” u članku “Obnovljen, ali ne i otvoren”, u kojem se ne spominje njihov poraz u vlasti ovog sela (izgubljena je i nastava na hrvatskom jeziku), niti Bunjevci. Članak, odnosno njegov autor/ica u potpisu inicijalima J. D. B., tako obmanjuje svoje čitatelje (što je uobičajena pojava u ovom “informativno-političkom tjedniku Hrvata u Republici Srbiji”). Razlog je i taj što je obnova Doma kulture pompezno najavljena kao veliki uspjeh g. Tomislava, koji se (uspjeh) međutim pretvorio u politički skandal i morat će ga riješavati predsjednik Srbije (i predsjednica Hrvatske)!
 
U zadnjem broju “Hrvatske riječi” osvanuo je i članak koji također sluti na svojevrsnu manipulaciju g. Tomislava. Naime, dok Marko Tucakov nije napisao kako je neadekvatno prezentirana obnova Franjevačkog samostana u Baču nikom nije palo napamet da bilo što kaže o tome. Tek tada, četiri mjeseca od završetka radova, “pobunio” se na svom twitteru g. Tomislav, koji je kao ravnatelj Zavoda za kulturu vovođanskih Hrvata trebao prvi da ukaže na propuste, a autor/ica članka u jučerašnjoj “Hrvatskoj riječi” pod nazivom “Iskrivljena slika pred očima javnosti” kaže da “smo mi (prvo lice množine, kao kod g. Tomislava!) sada odlučili obići Franjevački samostan u Baču” i napisao/la je ono što je Marko Tucakov već napisao! Kako je, također u istom broju “Hrvatske riječi”, objavljen Javni oglas za izbor Glavnog/e i odgovornog/e urednika/ce tjednika i podlistova NIU “Hrvatska riječ” ne će biti čudno ako Z.V. postane Taj/Ta! Tako radi g. Tomislav, on nikada ni za što ne može biti kriv, a uklanja sve one koji mu po bilo čemu ne odgovaraju ili ga ne slušaju! A pred očima javnosti je stalno iskrivljena slika stanja u hrvatskoj nacionalnoj zajednici u Republici Srbiji!
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Od Berlinskoga zida do srbijanske agresije

hrvatski-fokus

Nikola Šulentić – poduzetnik, dobrotvor, domoljub

hrvatski-fokus

Mudrolije twitteraša Tomislava Žigmanova

HF

Višegodišnje nezakonito, netransparentno i koruptivno poslovanje ZKVH-a

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više