Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Mnoštveno korištenje električnih automobila

Pouzdana rješenja za punjenje električnih vozila

 
 
Jedno od najboljih rješenja za realizaciju standardnih izmjeničnih (AC) punjača električnih vozila koji su dostupni na tržištu, a koji su pogodni za uporabu u javnim i kućnim aplikacijama, dolazi iz tvrtke Phoenix Contact.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/920x920.jpg
Iako je od pojave prvog serijski proizvedenog električnog automobila prošlo već više od cijelog desetljeća (radilo se o modelu Tesla Motorsa Tesla Roadster koji je predstavljen 2008. godine), masovno korištenje električnih automobila još nije postala stvarnost. Velik je broj razloga koji su utjecali na takvu situaciju, ali izdvajaju se dva. Oba su tehničke prirode i to su problem skladištenja velike količine električne energije koje električni automobili iziskuju i problem infrastrukture koja bi mogla brzo i pouzdano opskrbljivati električnom energijom električne automobile i ostala električna vozila.
 
Baterije i punjenje baterija
 
Električne baterije, trenutačno jedino dostupno sredstvo za skladištenje električne energije u električnim automobilima, ograničene su svojim kapacitetima, masom, vijekom trajanja, ali i 'krivuljama punjenja', odnosno vremenom potrebnim za njihovo punjenje. Sasvim drugi problem je infrastruktura koja je neophodna za sigurno i pouzdano punjenje velikog broja električnih automobila i drugih električnih vozila. I dok je situacija s baterijama prilično komplicirana i ograničena resursima potrebnima za njihovu izradu, ali i spomenutim tehničkim ograničenjima koje imaju baterije, situacija s električnom infrastrukturom za punjenje električnih vozila mnogo je jednostavnija. Ili bi to barem tako trebalo biti. Naime, postoje dva tehnički bitno različita sustava punjenja svih električnih vozila. To su sustavi za brzo punjenje baterija, temeljeni na istosmjernoj struji (DC) koji angažiraju veliku snagu u malom vremenu i sustavi za normalno punjenje koji koriste izmjeničnu struju (AC) i umjerenije snage punjenja, ali u znatno duljem vremenu (čak do 12 h).
 
Istosmjerno i izmjenično punjenje
 
Brzo punjenje baterija, očekivano, predstavlja značajan zahtjev za elektroenergetski sustav u kojem se nalazi te je za njihovo korištenje potrebna kvalitetna energetska ekspertiza, ali i značajna financijska sredstva. Prije svega, ugradnja uređaja za DC punjenje predstavlja 'noćnu moru' svakog energetičara jer je tu riječ o potrošaču velike snage (u kratkom roku) s time da je plan potrošnje takvog potrošača iznimno nepredvidiv. Osim toga, ponekad su potrebna i značajna financijska sredstva ne bi li se postojeći sustav napajanja električnom energijom obnovio ili proširio dodatnim transformatorskim stanicama, srednjonaponskim i niskonaponskim vodovima i sl. S druge strane, kod upotrebe jednostavnih izmjeničnih (AC) punjača manje snage situacija je znatno jednostavnija. Punjači do instalirane snage 32 kW pogodni su za korištenje u prostorima javnih garaža, industrijskim pogonima ili u kućnim aplikacijama privatnih korisnika. Ti su punjači najčešće prilagodljivi pa je moguće birati snagu kojom punjač radi, ovisno o tome koliku snagu priključka korisnik ima na raspolaganju. Takvim pristupom omogućuje se da korisnik svoje električno vozilo puni na ekonomičan način, naravno, pod uvjetom da punjač ima pravilno namješten parametar snage koju konzumira (da se ne angažira snaga veća od snage priključka koji je korisnik zakupio), ali i da se punjač koristi u skladu s tarifnim modelima koje je korisnik ugovorio.
 
Phoenix Contact ima pravo rješenje
 
Jedno od najboljih rješenja za realizaciju standardnih izmjeničnih (AC) punjača koji su dostupni na tržištu, a koji su pogodni za uporabu u javnim i kućnim aplikacijama, dolazi iz tvrtke Phoenix Contact. I dok se na raznim 'online' servisima može naći velik broj punionica za električna vozila, u pravilu sumnjive kvalitete i bez ikakvih tehničkih podataka ili specifikacije, ono što nudi Phoenix Contact je rješenje (hardversko i softversko) provjerene kvalitete i s jasno definiranim tehničkim parametrima i normama prema kojima je cijelo rješenje realizirano. Paleta kontrolera punjenja, koji predstavljaju srce svakog punjača, obuhvaća i izmjeničnu i istosmjernu verziju (AC i DC) i kompletirana je utičnicama, utikačima i gotovim kabelima za punjenje koji su izrađeni prema svim važećim standardima i tipovima priključka na danas dostupnim na električnim automobilima i ostalim električnim vozilima. 
 
Ono što je posebno zanimljivo je to da Phoenix Contact kupcima nudi tzv. kit rješenje koje korisnik može koristiti u punionici vlastite izrade i dizajna. S obzirom na to da se radi o cjelovitom rješenju punjenja, u ponudi je i programski paket pod nazivom Phoenix Contact EV Charging Suite kojim se može osmisliti, parametrirati i nadzirati rad najsuvremenijeg sustava za punjenje električnih vozila. U vrijeme globalne digitalizacije upravo je programska podrška ono što proizvod poput punjača za električna vozila čini poželjnim, ali što je i najvažnije, pouzdanim rješenjem kada je u pitanju nešto tako važno kao što je punjenje električnih vozila.
 

Krunoslav Kršek, dipl. ing

Povezane objave

Udobno, sigurno, ekološki i isplativo

HF

DUBAI – Za gospodarstvo nema stajanja

hrvatski-fokus

Kotlovnice na biomasu

HF

Automatizacija i računalni vid kao rješenje u ekološkoj poljoprivredi

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više