Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Guillermo Mimica Cárcamo u Kaštelima

Predstavljanje zbirke pripovijedaka Troje iz plemena

 
 
Predstavljanje zbirke pripovijedaka Troje iz plemena i susret s autorima, čileanskim piscima hrvatskoga podrijetla – akademikom Eugenijem Mimicom, Guillermom Mimicom i Vesnom Mimica održano je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u srijedu 13. studenoga 2019. godine u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu (Muzej grada Kaštela, Gospojska štrada 1).
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/photo21-e1508507609519.jpg
Autore i zbirku predstavili su će Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika koja je knjigu i priredila za hrvatsko izdanje,Zoran Bošković iz nakladničke kuće Naklada Bošković, Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela te autori.
Ulomke iz zbirke kazivala je Mira Marinović Batić, a u glazbenom dijelu programa nastupio je zbor Osnovne škole kneza Trpimira – Kaštel Gomilica/Kaštel Kambelovac.
 
Knjiga Troje iz plemena obuhvaća priče čileanskih autora hrvatskih korijena koji nose isto prezime Mimica – akademika Eugenija Mimice Barassija i Guillerma Mimice iz Punta Arenasa te Vesne Z. Mimica iz Santiaga de Chilea, uspješnih potomaka Hrvata koji su iz mjesta Mimice kraj Omiša u Čile došli u potrazi za boljim životom i u toj zemlji stvorili svoj dom.
 
Danas u Čileu djeluje puno uspješnih ljudi hrvatskih korijena, među kojima se osobito ističu književnici. Prema nekim statistikama u čileanskoj je književnosti registrirano gotovo 300 književnika hrvatskih korijena. Premda su njihove teme osobne i jedinstvene, svi su na neki način povezani s Hrvatskom. Nisu izgubili svoje podrijetlo. Upravo to žele istaknuti i troje autora zastupljenih u ovoj knjizi kojom žele naglasiti svoj identitet i povezanost sa zemljom iz koje potječu njihovi preci. Osim podrijetlom, povezani su i kratkim pričama raznolika sadržaja – od realističkoga do fantastičnoga – u kojima se, između ostalih tema, bave i sudbinom čovjeka u suvremenome svijetu. Također, u ovoj zbirci pripovijesti nailazimo i na priče čija se tematika odvija u Magallanesu, na krajnjem jugu Čilea kamo su prvo dolazili naši zemljaci u potrazi za zlatom i priče iz kojih možemo spoznati u kakvim su surovim uvjetima živjeli oni koji su otišli s toploga otoka Brača i iz drugih hrvatskih mjesta (u ovome slučaju iz Mimica pokraj Omiša) da bi sebi i svojoj djeci osigurali budućnost, istaknula je dr. sc. Željka Lovrenčić, koja je knjigu predstavljala u NSK u Zagrebu, dodajući kako je knjiga zanimljiva i dirljiva jer se njome povezuju sudbine troje uspješnih čileanskih književnika koji u svojim pričama tragaju za identitetom i pripadnosti određenomu narodu.
Eugenio René Mimica Barassi (Punta Arenas, Čile,  4. studenoga 1949.) čileanski je akademik i pisac hrvatskoga podrijetla. Potomak je hrvatskih doseljenika iz omiškoga mjesta Mimice. Piše novele i kratke priče i član je Čileanske akademije. Od 1990. godine redoviti je član razreda za jezik, a od 1985. do 1987. godine predsjedavao je Društvom pisaca pokrajine Magallanes.
 
Guillermo Mimica Cárcamo čileanski je umirovljeni diplomat hrvatskoga i francuskoga podrijetla. Rođen je i odrastao u regiji Magallanes na jugu Čilea. Po struci je pravnik, a kao profesionalni diplomat obavljao je visoke dužnosti u desetak zemalja svijeta. U Francuskoj je živio gotovo 40 godina, a danas živi u Santiagu.
Vesna Zorka Mimica rođena je u glavnome gradu Čilea, u Santiagu de Chileu, a potomkinja je hrvatskih doseljenika iz omiškoga mjesta Mimice u čileanski Porvenir. Od 1990. godine živi i radi u Španjolskoj. Višestruko je nagrađivana likovna umjetnica, a aktivno se bavi i književnim radom. Autorica je triju romana, od kojih su dva prevedena na hrvatski jezik i nalaze se u tisku. Posebno je zanimljiv njezin predzadnji roman Labudovi crnog vrata, čija je fabula utemeljena na istinitim pričama o životu Hrvata na jugu Čilea.
 

Renata Dobrić

Povezane objave

Put u nebo

hrvatski-fokus

Hrvatska manjina u Srbiji prepuštena samoj sebi

HF

Srebrni jubilej zlatnog sjaja

HF

Franjo (Francis) R. Preveden – lingvist, poliglot, povjesničar, sveučilišni profesor, prevoditelj, domoljub

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više