Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Ivo Martinović izabran za predsjednika

Trideset i jedna godina ustrajnog rada i aktivnosti u Hrvatskoj Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata

 

U Zagrebu je 20. svibnja održana 16. izborna skupština Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata koja djeluje diljem Hrvatske. Ondje su bili i predstavnici Ogranaka i Zavičajnih klubova koji djeluju u okviru Zajednice, a čiji su članovi najzaslužniji za dugovječnost ove udruge. Zajednica je i u protekloj godini održala niz aktivnosti kako u Zagrebu, tako i u drugim dijelovima Republike Hrvatske, a njeguje i prekograničnu suradnju s Hrvatima u Republici Srbiji. Zahvaljujući nakladničkoj djelatnosti Zajednice u okviru biblioteke Srijemski Hrvat objavljeno je više monografija čiji je cilj čuvanje uspomena na zavičaj, memoriranje tragične sudbine prije svega vojvođanskih Hrvata tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća te očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata koji su ostali živjeti u Republici Srbiji.

Mato Jurić vodio je Zajednicu 21 godinu

Dosadašnji predsjednik Zajednice Mato Jurić vodio je ovu udrugu 21 godinu. Naglasio je kako zahvaljuje svima koji su utkali sebe u ovu Zajednicu, posebno glavnom tajniku Zlatku Žužiću, ali isto tako je s razočaranjem zaključio da su neka pitanja ostala neriješena unatoč naporima uloženim da se riješe. To je prije svega neosjetljivost dosadašnjih vlada za probleme naših umirovljenike koji su mirovine stekli u Srbiji prije doseljenja u Republiku Hrvatsku i neriješenih imovinskih odnosa Hrvata iz Srbije koji danas žive u Hrvatskoj, a svoj su zavičaj napustili tijekom ratnih devedesetih, problemi oko dobivanja hrvatskog državljanstva Hrvata koji žive u Srbiji, prešućivanje i nerješavanje slučajeva nestalih i ubijenih vojvođanskih Hrvata i drugih zlodjela pretrpljenih tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća te činjenica da još ne postoji nijedno spomen-obilježje za Hrvate i pripadnike drugih manjina u Republici Srbiji,koji su platili najvišu cijenu tih godina zbog svoje etničke i vjerske pripadnosti. Zahvalio je na dugogodišnjoj podršci ustanovama i pojedincima, prije svega Zagrebačkoj županiji te Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatski na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom, pod čijim je visokim pokroviteljstvom i održana izborna skupština.

Članovi novog vodstva, kao i članovi Glavnog i Nadzornog odbora, izabrani su jednoglasno. Za novog predsjednika izabran je Ivo Martinović (na slici) podrijetlom iz Petrovaradina, a koji danas živi u Zagrebu te je dugogodišnji član Zajednice. On će u mandatu od četiri godine voditi Zajednicu i Glavni odbor od 25 članova (7 članova po funkciji u Zajednici, 8 članova iz aktivnih ogranaka i aktivnih zavičajnih klubova i 10 aktivnih članova Zajednice direktno izabranih u Glavni odbor).

U uže vodstvo, uz predsjednika Ivo Martinović (Petrovaradin / Zagreb), izabrani su: zamjenica predsjednika Zajednice Ivana Andrić Penava (Petrovaradin / Zagreb), dopredsjednici Jelena Dodig (Kukujevci / Višnjevac – Osijek) i Zvonimir Cvijin (Subotica / Zagreb), glavni tajnik i blagajnik Zlatko Žužić (Hrtkovci / Zagreb), predsjednik Skupštine Mato Jurić (Beška / Zagreb) i zamjenik predsjednika Skupštine Zvonimir Pažin (Novi Slankamen / Zagreb). Likvidator je Stjepan Šutija (Novi Slankamen / Zagreb).

Glavni odbor čine gore navedeni članovi po funkciji u Zajednici, zatim članovi iz aktivnih Ogranaka i Zavičajnih klubova: Tatjana Rigo (Ogranak Osijek), Slaven Stojanović (Ogranak Požega), Marijan Jergovski (Zavičajni klub „Ban Josip Jelačić“ Petrovaradin, Srijemski Karlovci i Srijemska Kamenica), Mladenko Čavar (Zavičajni klub Beška), Marija Martinović (Zavičajna udruga Gibarac), Zdravko Rukavina (Zavičajni klub Slankamen), Ljubica Borković (Zavičajna udruga Kukujevci), Antun Vujević (Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata), te aktivni članovi Zajednice porijeklom iz Stare Pazove, Subotice, Srijemske Mitrovice, Novog Slankamena Beške i Srijemskih Karlovaca: Stjepan Šmit, Zlatko Skenderović, Jadranka Galiot, Ivan Poljaković, Branko Ištvančić, Darko Radić, Davor Krznarić, Ruža Ćorković, Stjepan Šutija, Ivan Golubović. Članovi Nadzornog odbora su: Marko Raič, Petar Andrić i Smiljko Barišić.

U ime Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske obratila se Mirjana Vatavuk, koja je pohvalila dosadašnji rad Zajednice na čelu s Matom Jurićem, čestitala je novoizabranom vodstvu te je izrazila podršku Ureda daljnjim aktivnostima i projektima Zajednice koji idu u prilog vojvođanskim Hrvatima. Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov zahvalio je napismeno Mati Juriću za dugogodišnju uspješnu suradnju te je čestitao novoizabranom predsjedniku Ivi Martinoviću: „Čestitam Vam gospodine Martinoviću na izboru na dužnost predsjednika Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata! Čvrsto vjerujem, znajući Vas, da ćete istu obnašati odgovorno, da ćete interese protjeranih Hrvata iz Vojvodine iz 1990-ih godina artikulirati na način da se ostvaruje njihovo dobro i da se svijest o tragičnim događajima i žrtvama koje su podnijeli očuva. Također vjerujem da će dosadašnja suradnja Zajednice s institucijama i organizacijama Hrvata u Vojvodini, to jest Republici Srbiji, uspješno biti nastavljena i da ćemo otvoriti neka nova područja u međusobnom djelovanja, napose kada je riječ o memoriranju stradanja, boljoj povezanosti te prekograničnim programima suradnje.“

Na kraju se okupljenima obratio novoizabrani predsjednik Ivo Martinović. Na početku pozdravnoga govora pokazao je s ponosom grb Zajednice koji je osmislio Zvonimir Cvijin kada se Zajednica osnivala i Povelju koju je za iznimno uspješan dugogodišnji rad i humanitarno djelovanje dobila Zajednica  od predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića ukazavši pritom na dokazanu prepoznatljivost Zajednice u javnosti, napose hrvatskoj. „Zahvaljujem se dosadašnjem Glavnom odboru koji je predložilo nova tijela Zajednice i hvala svima vama koji ste dali povjerenje i novom vodstvu Zajednice i meni osobno. To povjerenje posebno obvezuje jer su pred svima nama potpuno novi izazovi u odnosu na one s kojima se Zajednica suočavala na početku svog rada u ratnim i kasnije u poslijeratnim vremenima, i nadamo se da ćemo na njih odgovoriti jednako uspješno kao što su na izazove svog vremena odgovorila sva prethodna vodstva Zajednice. Bit će izazovno osmisliti i definirati nove smjernice našeg djelovanja“, istaknuo je Martinović. Među glavnim ciljevima novog vodstva Zajednice su digitalna baza svih članova Zajednice, digitalizacija dijela ranije obavljenih popisa protjeranih osoba i prikupljenih izjava o ratnim stradanjima, podrška nastavku normalizaciji odnosa RH i RS uz uvažavanje prava nacionalnih manjina, inzistiranje na ispunjenju obećanja koja su davno dana hrvatskoj manjini u Republici Srbiji kako će se izjednačiti njihova prava s pravima koje ima srpska manjina u Republici Hrvatskoj (izgradnja primjerenog spomen-obilježju i mjestu komemoracije za Hrvate nestale i ubijene u Srbiji devedesetih godina, zajamčeno zastupničko mjesto za Hrvate u Skupštini Republike Srbije, participacija Hrvata u tijelima lokalne uprave i samouprave, kontinuirana i primjerena financijska potpora radu hrvatskih institucija koje rade na očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta), a poseban je naglasak stavljen na njegovanje i produbljivanje komunikacije i prekogranične suradnje s Hrvatima koji žive u Republici Srbiji. „Zajednica će se zalagati u okviru svojih mogućnosti za ostvarivanje građanskih i nacionalnih prava Hrvata i pripadnika drugih nacionalnih manjina koji žive u Republici Srbiji, a posebno u Srijemu, Bačkoj i Banatu, kao i onih koji potječu iz tih krajeva, a za ostvarivanje tog cilja zalagat će se kod institucija u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, kao i preko međunarodnih institucija, sukladno međunarodnim konvencijama.“ Također je naveo da će Zajednica kao i do sada djelovati na području kulture i umjetnosti, znanosti, obrazovanja i istraživanja, gospodarstva i ljudskih prava, a sve s ciljem poboljšanja vidljivosti i statusa Hrvata koji su vezani za prostor Republike Srbije, bilo da su iselili ili su ostali ondje živjeti.“

Ivana Andrić Penava 

Povezane objave

Puk je nezainteresiran

hrvatski-fokus

Hrvatsko iseljeništvo nema predstavnika u Saboru

HF

Iz Trolista s Tobom

HF

“Srijemci Srijemu” u Staroj Pazovi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više