Hrvatski Fokus
Znanost

Nemamo razloga vjerovati da je 5G siguran

Prema istraživanjima otkriveni štetni biološki ili zdravstveni učinci zbog izlaganja radiofrekventnom zračenju

 
 
Scientific American objavio je u listopadu 2019. tekst pod naslovom: „Nemamo razloga vjerovati da je 5G siguran.“ Nova bežična tehnologija 5. generacije (5G) dolazi, ali suprotno onome što neki govore, mogli bi biti suočeni sa zdravstvenim rizicima. Telekomunikacijska industrija i njihovi stručnjaci optužili su mnoge znanstvenike koji su istraživali učinke zračenja mobitela za „izazivanje straha“ zbog uvođenja nove, superbrze bežične 5G tehnologije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/12/960x0.jpg
Budući je velik dio našeg istraživanja javno financiran, vjerujemo da je naša etička odgovornost informirati javnost o onome što nam recenzirana znanstvena literatura govori o zdravstvenim rizicima od bežičnog zračenja. Ajit Pai, predsjedatelj američke Federalne komisije za komunikacije (FCC)  nedavno je (početkom kolovoza 2019.) putem priopćenja za javnost najavio da će Komisija uskoro potvrditi granice izloženosti radiofrekventnom zračenju koje je FCC usvojio krajem 1990-ih godina. Ova ograničenja temelje se na promjeni u ponašanju štakora izloženih mikrovalnom zračenju i osmišljena su kako bi nas zaštitili od kratkoročnih toplinskih rizika izazvanih izloženosti radiofrekventnom zračenju. Ipak, otkada je FCC usvojio ova ograničenja koja se uglavnom temelje na istraživanjima iz 1980-ih godina, više od 500 znanstvenih studija – prevladavaju recenzirana istraživanja, otkriva štetne biološke ili zdravstvene učinke zbog izlaganja radiofrekventnom zračenju i to pri intenzitetu koji je prenizak da bi izazvao značajnije zagrijavanje (toplinski učinak).
 
Citirajući ovo veliko istraživanje, više od 240 znanstvenika koji su objavili znanstveno recenzirano istraživanje o biološkim i zdravstvenim učincima neionizirajućih magnetskih polja (EMF) potpisalo je „Međunarodni apel EMF znanstvenika“ kojim pozivaju na veća ograničenja izloženosti ovom zračenju. U navedenom Apelu između ostalog navodi se sljedeće: „Brojne nedavne znanstvene publikacije pokazale su da EMF utječe na žive organizme na razinama znatno nižim od većine međunarodnih i nacionalnih smjernica. Učinci uključuju povećani rizik od raka, stanični stres, porast štetnih slobodnih radikala, genetska oštećenja, strukturne i funkcionalne promjene reproduktivnog sustava, problemi učenja i pamćenja, neurološki poremećaji i negativni učinci na opće zdravstveno stanje kod ljudi. Šteta nadilazi ljudsku rasu jer je sve više dokaza o štetnim učincima na biljni i životinjski svijet.“
 
Znanstvenici, njih 252 iz 43 države svijeta koji su do 15.10.2019. potpisali ovaj Apel čine većinu stručnjaka iz područja neionizirajućeg zračenja. U stručnim časopisima objavili su više od dvije tisuće (2000) radova i pisama o EMF-u. Ograničenja Federalne komisije za komunikacije/FCC za izloženost radiofrekventnom zračenju reguliraju intenzitet izlaganja uzimajući u obzir samo frekvenciju valova nositelja, ali zanemaruju signalna svojstva radiofrekventnog zračenja. Uz uzorkovanje i trajanje signala, određene karakteristike signala (npr. pulsiranje, polarizacija) povećavaju biološke i zdravstvene rizike odnosno učinke izloženosti ovom zračenju. Potrebna su nova ograničenja za izloženost radiofrekventnom zračenju koja će uzeti u obzir ove različite učinke. Nadalje, ova bi se ograničenja trebala temeljiti na biološkom učinku, a ne na promjeni ponašanja laboratorijskih štakora.
 
Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) kao institucija Svjetske zdravstvene organizacije 2011. klasificirala je radiofrekventno zračenje kao „moguće kancerogeno za ljude.“ Prošle godine (2018.) istraživanje u vrijednosti od 30 milijuna USD koje je proveo američki Nacionalni toksikološki program (NTP) pronašlo je „jasne dokaze“ da dvogodišnja izloženost radiofrekventnom/RF zračenju mobitela povećava rak kod muških štakora i oštećenje DNK kod štakora i miševa oba spola.
Institut Ramazzini u Italiji ponovio je ključni nalaz američkog Nacionalnog toksikološkog programa (NTP) primjenom drugačije frekvencije vala nositelja i znatno slabije izlaganje zračenju mobitela tijekom života štakora.
 
Budući da mnogi znanstvenici iz područja EMF-a vjeruju da sada imamo dovoljno dokaza da se radiofrekventno zračenje smatra vjerojatnim ili poznatim kancerogenom za ljude, IARC će vjerojatno 'nadograditi' kancerogeni potencijal RF zračenja u skoroj budućnosti. Usprkos tome, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nedavno je u svojem pismu upućenom Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) potvrdila ograničenja izloženosti RF zračenju iz 1996. te da se „eksperimentalni nalazi/dokazi Nacionalnog toksikološkog programa ne smiju primjenjivati na uporabu mobilnih telefona kod ljudi.“
 
Najnovija bežična tehnologija 5G prvi puta će koristiti milimetarske valove uz mikrovalove koji se već koriste u „starijim“ bežičnim tehnologijama, od 2G do 4G. S obzirom na ograničeni domet, 5G će trebati tzv. bazne antene na svakih 100 do 200 metara čime će mnogi ljudi biti izloženi zračenju milimetarskih valova. 5G također koristi nove tehnologije (npr. nove antene koje mogu oblikovati snopove; fazne nizove; 'masivni višestruki ulaz i višestruki izlaz' poznatiji kao masivni MIMO) koji predstavljaju jedinstvene izazove za mjerenje izloženosti RF zračenju.
Milimetarski valovi uglavnom se apsorbiraju unutar nekoliko milimetara ljudske kože kao i u površinskim slojevima rožnice. Kratkotrajna izloženost može imati negativne, štetne fiziološke učinke na periferni živčani sustav, imunološki i kardiovaskularni sustav. Istraživanje upućuje da dugotrajna izloženost ovoj vrsti zračenja može predstavljati zdravstvene rizike za kožu (melanom!), oči (okularni melanom) i testise (neplodnost).
 
Budući je bežična 5G tehnologija potpuno nova tehnologija, ne postoje nikakva istraživanja o mogućim zdravstvenim rizicima tako da mi sada „letimo u slijepo“ kako je rekao jedan američki senator. Međutim, postoji mnogo dokaza o štetnim učincima 2G i 3G. No, učinci izloženosti deset godina staroj 4G tehnologiji malo su poznati jer su vlade odustale od financiranja ovih istraživanja. U međuvremenu, u registrima za karcinom ili rak uočavamo znatan porast u pojavi određenih vrsta tumora glave i vrata koji se barem djelomično mogu pripisati proliferaciji uzrokovanoj zračenju mobitela. Ova povećanja u skladu su s rezultatima kontrolnih studija o rizicima razvoja tumora kod „teških“ korisnika mobitela (tj. kod osoba koje često i mnogo koriste mobitel).
 
Nova bežična 5G tehnologija ne će zamijeniti 4G; ona će se koristiti istovremeno/zajedno s 4G tehnologijom u skoroj nam budućnosti, a vjerojatno i dugoročno. Ukoliko postoje sinergijski učinci od istovremene izloženosti više vrsta radiofrekventnog zračenja, naš sveukupni rizik štetnog učinka od radiofrekventog zračenja može se znatno povećati. Karcinom tj. rak nije jedini rizik jer postoje dokazi da radiofrekventno zračenje uzrokuje neurološke poremećaje i reproduktivne štete, vjerojatno zbog oksidativnog stresa.
Trebamo li kao društvo uložiti stotine milijardi dolara za razmještaj i primjenu 5G, tehnologije koja zahtijeva postavljanje 800.000 ili više novih baznih stanica i antena diljem SAD-a, u blizini mjesta gdje živimo, radimo ili se igramo?  
Umjesto toga trebali bismo podržati preporuke 250 znanstvenika i liječnika koji su potpisali „APEL 5G“ u kojem pozivaju na hitan moratorij primjene 5G i zahtijevaju da naša vlada financira istraživanje potrebno za usvajanje ograničenja temeljenih na biološkoj osnovi koja će štititi naše zdravlje i sigurnost.
 
Na kraju svakako moram naglasiti da je u Zagrebu 13. studenog 2019. u organizaciji Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika održana tribina pod nazivom: „Je li 5G opasna po zdravlje – što kaže znanost?“ O ovoj temi i problematici na tribini su govorili dr. Goran Ivkić, specijalist neurolog, iz Instituta za istraživanje mozga te Robert Markušić, ing.medicinske radiologije i mag.oec. Oni su potvrdili da zdravstveni rizici za čovjeka postoje i da strah od štetnog učinka bežične 5G tehnologije nije neutemeljen. Nažalost, nitko iz medija i predstavnika gradskih vlasti nije prisustvovao tribini iako su bili uredno pozvani. No, najviše zabrinjava šutnja većine hrvatskih medicinskih i javnozdravstvenih stručnjaka koji će radije provoditi „nacionalne programe za rano otkrivanje raka“ i potencijalno zdrave ljude dodatno izlagati zračenju nego progovoriti istinu o stvarnim uzrocima znatnog povećanja stope oboljelih od karcinoma. 
Međunarodni apel znanstvenika, „International Appeal – Scientists call for Protection from Non-ionizing Electromagnetic Field Exposure“ možete pročitati na  https://emfscientist.org
 

Izvor:

 
1. Dr. sc. Joel M. Moskowitz (PhD; University of California, Berkeley): „We Have No Reason to Believe 5G Is Safe,“  Scientific American, 17.10.2019.   
 

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Staza željeznog doba Podunavlja

hrvatski-fokus

Prvi je upozoravao na Budaka i druge

HF

Skup o von Willebrandovoj bolesti

HF

COP21- Svjetska je klima u rukama samo triju zemalja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više