Hrvatski Fokus

Mate Matarić: U Somboru nema (izmišljenih i novokompniranih) »bunjevačkih Hrvata«

 
 
Dnevnik na hrvatskom jeziku RTV2 od 5. prosinca 2019. godine objavio je vijest da je dan ranije na Upravnom odboru NIU „Hrvatska riječ“ imenovana nova urednica ove izdavačke kuće, dopisnica iz Sombora, Zlata Vasiljević.
Slikovni rezultat za zlata vasiljević
Zlata Vasiljević
 
Gospođu Vasiljević čitatelji „Hrvatske riječi“ znaju po redovitoj kolumni „Tjedan u Somboru“ u kojoj je profesionalno i zanimljivo pisala na aktualne teme iz tog grada (i šire). No, u „Hrvatskoj riječi“ br. 849. od 26. srpnja 2019. godine u kolumni pod naslovom Dužionica gospođa Vasiljević piše da su u Somboru jednu Dužionicu organizirali Bunjevci, a drugu bunjevački Hrvati, i to u isto vrijeme i na isti način, što je i nju samu, kako kaže, zbunilo. Zna li ili ne zna gospođa Vasiljević u čemu je problem? Naime, već u sljedećem broju slijedio je odgovor gospodina Mate Matarića, predsjednika HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora, da su 85. Dužionicu u Somboru (od kako su se odvojili od Bunjevaca) organizirali Hrvati iz te udruge, a da „bunjevačkih Hrvata“ u Somboru nema! On navodi da po popisu iz 2011. godine u Somboru ima 7.070 Hrvata i 2.058 Bunjevaca te da je naziv „bunjevački Hrvati“ novokomponirani termin iz devedesetih godina prošlog stoljeća kada su se neki skrivali iza „bunjevštine“.
 
O stoljetnom problemu Hrvata i Bunjevaca u Vojvodini pisao sam detaljno u mnogim svojim otvorenim pismima, a govorim isključivo o ovom prostoru jer taj problem ne postoji nigdje više osim u Vojvodini, odnosno Srbiji. Problem moraju shvatiti svi Hrvati, prije svega Hrvati u našoj domicilnoj državi, jer je to rak rana koja razjeda hrvatsku zajenicu ovdje i to se mora pod hitno i definitivno rješiti! Bunjevci su u Srbiji poseban narod, imaju svoje nacionalno vijeće, svoje udruge, svoj jezik, svoje udžbenike i sve drugo, kao i sve ostale nacionalne manjine, Hrvati, Mađari, Makedonci…, i ima ih po popisu iz 2011. godine 16.706 (sa tendencijom porasta tog broja). „Bunjevačkih Hrvata“ nema u popisu jer se kriju među Hrvatima ili Bunjevcima (jedno misle, drugo govore, a treće rade) i bilo bi sjajno da upravo „Hrvatska riječ“ konačno objavi koliko u Srbiji ima „bunjevačkih Hrvata“ (i Bunjevci i Hrvati u isto vrijeme!?). Tako bismo znali koliko zaista ima Hrvata u Republici Srbiji!
 
Inače, 16.706 Bunjevaca u Srbiji su realnost i sve drugo je zaluđivanje ovdašnjih Hrvata, hrabrih ljudi (posebice u Srijemu) koji su se, pored svih okolnosti, u pisanoj formi izjasnili kao Hrvati!!! A Hrvati su danas ovdje u takvom stanju da nam je potreban svaki čovjek koji se zaista osjeća Hrvatom i svaka podjela po bilo kojoj osnovici je kobna. Pripisuje mi se netrpeljivost prema Bunjevcima, a ja nemam ništa protiv njih kao niti prema bilo kojem drugom narodu, no Bunjevci ne nogu voditi i predstavljati Hrvate u Srbiji. Čak volim bunjevačke pjesme kada ih pjeva Zvonko Bogdan (i Zvonka i njegovih pjesama su pune „Bunjevačke novine“), volim mađarske pjesme kada ih pjeva Julija Bisak i makedonske kada ih pjeva Violeta Tomovska…, ali Bunjevci, Mađari ili Makedonci ne mogu biti na ključnim mjestima kada su u pitanju interesi Hrvata u Republici Srbiji.
 
Gospođi Zlati Vasiljević čestitam na izboru za urednicu NIU „Hrvatska riječ“ i želim da uspije bar u onom što je izjavila jučer na Dnevniku na hrvatskom jeziku prilikom izbora na to mjesto (zapisao sam svaku riječ).
I nadam se da to ne spada u novi megaprojekt Godina(e) (hai(=j)ku(=a) novog preporoda Hrvata u Srbiji, kojeg je pompezno obećao megamanipulant na nedavnom veličanstvenom susretu svih hrvatskih udruga u Srbiji sa triumviratom velikana ŽI-KA-BA (živi velikan, katarina velika i njihov veliki tajnik, ba!) iz ZEKAVEHA.
Bože me sačuvaj još jednog preporoda Hrvata u Srbiji (ovog puta valjda pod đermom ili, ako bude loše vrijeme, u sjeniku, na nekom donjotavankutskom salašu)!
Žika, ba!
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Treba raskinuti sramotan sporazum s agresorom

HF

Bolno sjećanje na ubojstvo časnika NDH

HF

Ofucani scenarij poraženih snaga

HF

Od crvenog Kmera Ive do državnice Kolinde

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više