Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

George Martin Skurla u svemirskom centru

Bio je odgovoran za nadzor izrade lunarnih modula za program Apollo

 
 
George Martin Skurla (2. srpnja 1921. – 2. rujna 2001.) diplomirao je 1944. na Sveučilištu u Michiganu i bio zrakoplovni inženjer u korporaciji Grumman. Karijeru je započeo kao pripravnički inženjer, i 1965. nakon stalnog napredovanja u službi postao direktor operacija u Svemirskom centru Kennedy. Bio je odgovoran za nadzor izrade lunarnih modula za program Apollo. U lipnju 1973. nadgledao je poslove projektiranja i proizvodnje zrakoplova F-14 Tomcat i A-6 Intruder. Izabran je za predsjednika korporacije Grumman 1985. godine, a sljedeće je godine otišao u mirovinu nakon 42 godine rada u korporaciji Grumman. Umro je od upale pluća u Melbourneu na Floridi, u Regionalnom medicinskom centru Holmes u dobi od 80 godina. Na Floridi, tehnološkom institutu u Melbourneu na Floridi, zgrada zrakoplovstva nosi ime po njemu, gdje je služio u Odboru skrbnika.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/12/HTE_1519.jpg
Skurla, odnosno Škurlam je hrvatskog podrijetla. Ne znam je li hercegovačkoga ili pelješkoga podrijetla, jer prezime Škurla tamo je zavičajno. Prezimena Škurla ima i na Mljetu. Prema Hrvatskoj tehničkoj enciklopediji (https://tehnika.lzmk.hr/skurla-george-martin/) potomak je hercegovačkih Hrvata.
 

Teo Trostmann

Povezani članci

Kuća koja pleše…

HF

Stuttgart – izbori

HF

ZAKON O AZILU – Službenici i stranci (4)

HF

Pisane riječi treba osnažiti u – Hrvatskoj!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...