Hrvatski Fokus
Povijest

Povijest obitelji Vučetić

Pleme Vučetića živjelo u XIV. i XV. stoljeću – prije dolaska Turaka – oko Bileće i Goražda

 
 
Obitelj Vuchetich (Vučetić) jedna je od starih obitelji hrvatskog plemstva. Prema povijesnim izvorima živjelo je u 14. i 15 stoljeću pleme Vucheticha u Bosni, današnjoj jugoistočnoj Hercegovini i to vjerojatno oko Bileće i Goražda. Tako nalazimo u drugoj polovici 14. stoljeća uglednog plemića–diplomatu Tvrtka Vucheticha. On živi i djeluje na dvoru bosanske kraljice Jelene Grube. U to vrijeme, Dubrovnik se obvezao plaćati Dmitrovdanski i Stonski dohodak bosanskoj kraljici. Zbog toga Tvrtko Vuchetich boravi u Dubrovniku. Njemu je odlukom Dubrovačkog Vijeća dana 02. veljače 1398. godine isplaćen Stonski dohodak da ga preda svojoj vladarici.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/01/vuchetich-grb.jpg
Prije godine 1551. doselili su se Vuchetichi u Brinje. Kralj Leopold I. darovnom poveljom od 14. 7. 1698. dodjeljuje Lovri i Mihaelu
Vuchetichu, ne samo novo plemićko dobro, nego im priznaje stare posjede plemićkog dobra Brinje i dodjeljuje a lodije (imanja) Drenovac, Verbova Lokva, Križevačka Glavica, Veliki Kret, Stajnička draga, Brezovo polje, Lipica i Letinac. To je učinio vjerojatno stoga što su stare povelje nestale u turskim razaranjima.
 
Dana 29. travnja 1652. godine, vojvodi brinjskom knezu Pavlu Vuchetichu za iskazanu hrabrost i vojničke vrline potvrđuje se staro plemstvo i car i kralj Ferdinand III dodjeljuje mu novu grbovnicu. Zanimljivo je da je u štitu grba drugi štit s dvije prekrižene sablje i natpisom ET PEDES ET EQUES. Naš poznati heraldičar Bartol Zmajić smatrao je ovaj natpis u štitu grba za vrlo rijedak u svjetskoj heraldici. Obično se natpisi (gesla) nalaze ispod grba, a ne u samom grbu. ET PEDES ET EQUES u slobodnom prijevodu glasi na nogama i jašući (na konju). Grb je dobio Pavao Vuchetich koji je očito bio sklon vojničkom pozivu i vrlo je izvjesno da je sudjelovao u 30-godišnjem ratu u kojem je sudjelovalo veliki broj hrvatskih konjanika. Tu je prvi puta u vojnoj terminologiji došlo do primjene izreke ET PEDES ET EQUES. Hrvatski konjanici su po potrebi borbe postajali u ratu i pješaci.
 
Prezime Vuchetich je vrlo staro i potječe od starohrvatskog imena Vuk. Ono se mijenjalo tijekom vremena. U početku je bilo Vlk, Vlkota, Vukota, Vucheta, Vuche, Vucetich, Vuczetich, Vučetić i Vuchetich. Vuchetina djeca su Vuchetichi. U 16. st. u obiteljskim spisima piše se ovo prezime kao Wchetich, u 17. st. Vucetich i Vuczetich. U 18. st. pa do polovice 19. st. Wuchetich, a od polovice 19. st. pa do I. svjetskog rata Vuchetich. Kasnije jedan dio članova obitelji Vuchetich piše i dalje Vuchetich dok se drugi odlučuju za Vučetić.
 
Obitelj pl. Vucheticha povezana je s mnogim uglednim obiteljima od kojih valja spomenuti ove: Baruni Rauch od Nyék-a, baruni Sedesz, baruni Vukasović, von Adelsfeld, de Morelli, von Cäesar, Klobučarić, Duimovich de Erenhein, Dávid od Turocz Szent Petera i Isztebnye, Szallopek od Csallopeka, Berkovich od Berkišina, Miksich od Also Lukavecz, Matanović, Milić, Zlatarić, Crnogorchevich, Herakovich, Holosy, Pozojević , Uzbašić itd.
 
Branimir pl. Vučetić
Rođen je u Đakovu 5. srpnja 1942. od oca dr. Marka, pravnika, ministarskog savjetnika i majke Katarine pl. Vuković od Podkapele. Od svoje druge godine živi u Zagrebu, nakon što mu se obitelj doselila iz Đakova i Sl. Broda.
Stipe pl. Vučetić
Stipe pl. Vučetić, diplomirani inženjer elektrotehnike. Rođen je 1. siječnja 1950. god. u Brinju. Otac Stipe pl. Vučetić i majka Ana pl. Vučetić (rođena Vučetić). Supruga Višnja Šercl Vučetić, magistar ekonomskih znanosti i kćerka Dunja pl. Vučetić, zubni tehničar.
 

http://www.rhk.hr/plemicka-obitelj/vucetic/

Povezane objave

Crna ruka – tajna srpska teroristička i militaristička organizacija

hrvatski-fokus

“Utvrde Splita” – knjiga Duška Kečkemeta

HF

Marginalije o Ivi Vojnoviću

HF

Navik on živi ki zgine pošteno!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više