Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Rijeka – europska prijestolnica ne-kulture

Zar organizatori misle da smo mi Hrvati kockoglavi ognjištari, neuki i nazadni desničari?

 
 
"Rijeci je 24. ožujka 2016. dodijeljena prestižna titula Europske prijestolnice kulture 2020., i to za program 'Luka različitosti', čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Proces selekcije trajao je gotovo dvije godine i odvijao se putem Ministarstva kulture. U 2020. godini Rijeka nosi ovu prestižnu titulu, a građani Rijeke i Primorsko goranske županije postaju ambasadori Hrvatske pred europskom kulturnom publikom i posjetiteljima iz cijeloga svijeta."
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/02/eu-japan_2020180208.new_20-_20mk_20copy.178.jpeg
"Projektom se ne predstavlja samo Rijeka i regija, već je to i nacionalni projekt koji osigurava prepoznatljivost cijele Hrvatske u Europi i svijetu. Kao građani Hrvatske postajemo vidljiviji na kulturnoj mapi Europe predstavljajući sastavni dio europskih kulturnih različitosti", tako piše na stranici grada Rijeke. Međutim program i koncept zamišljen je predstaviti grad Rijeku, ali ne kao hrvatski grad, sa svojom bogatom hrvatskom kulturnom baštinom, nego kao grad neprepoznatljiva identiteta neke  progresivne, urbane, radničke i lučke subkulture.
 
Iako ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tvrdi da "se stvori i promovira pozitivne slike o Hrvatskoj u europskim okvirima, ali i predstavi bogata kulturna baština i suvremena umjetnost" nije se vidjelo da se promovira bogata hrvatska kulturna baština. U Hrvatskom kazalištu Ivana Zajca na svečanom otvaranju jedino što je predstavljalo Hrvatsku je skupina Putokazi, koja je stvarno lijepo otpjevale hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino". Međutim i tu je uslijedilo šok! Nakon što su otpjevale hrvatsku himnu, kada su se okrenule na leđima je natpis NEMA NAS! A prepuno kazalište Ivan pl. Zajc gleda i plješće! NEMA NAS, kako to protumačiti? NEMA NAS Hrvata!
 
Zar organizatori misle da smo mi Hrvati kockoglavi ognjištari, neuki i nazadni desničari, pa da ne možemo povezati njihove nazovi ljevičarske i napredne poruke i protumačiti ih? Sasvim sam dobro uočila i razumjela da NEMA NAS znači da nema Hrvata! Voljeli bi oni da nas nema, ali ima nas "Još nas ima, još Hrvata!" i ne će im njihove maliciozne i manipulativne poruke samo tako proći nezapaženo! Ministrica Obuljen očito uživa u uspješnom otvorenju Rijeka europska prijestolnica kulture sa tako bogatim, bezočnim i beskrupuloznim  podvalama hrvatskom narodu, sve pod njenim geslom umjetničke slobode. Po količini umjetničkih sloboda u obliku zvijezde petokrake, yugo zastave, pjevača sa cjevčicom za vodu, mijenjanju teksta operne arije, voditelju koji predstavlja transrodnu ideologiju, u samoj koncepciji programa, još samo nedostaje organiziranje trčanje štafete u čast riječkog gradonačelnika Obersnela, koji je inicijator obnove Galeba i to oko stoga sijena na riječkom Trgu 128. brigade. I takav bi koncept potpuno odgovarao organizatorima, ministrici Obuljen i predsjedniku Plenkoviću! Pa da mogli bi malo trčati štafetu, što da ne, baš bi ih bilo lijepo vidjeti! Takva slika o hrvatskoj kulturi odaslana je u svijet, ali to nije hrvatska kultura. To je kultura globalističkog imperijalizma, transrodne ideologije i kultura prošlosti i to komunističke prošlosti uz pjesmu Bella ciao.
 
Cijenim kulturu i umjetnost svakog naroda, međutim, ovo što je predstavljeno javnosti, je li to umjetnost nisam kompetentna ocjenjivati. Mogu samo reći da ne predstavlja hrvatsku kulturu i nije odraz hrvatskog nacionalnog identiteta. Niti jedan performans na temu hrvatske domovine nema! Niti jedan događaj koji bi spominjao Domovinski rat! Nigdje hrvatske zastave na riječkom Korzu! Nema niti jedne! Izgubila se negdje usput, jer nije u skladu sa bolesnim umovima i mentalnim sklopovima EU birokrata i Soroševih globalista! Nikada oni nisu planirali samostalnu državu Hrvatsku, negiraju Domovinski rat, jer u Europi po njima nije bilo rata 75 godina, pa kako onda uopće i očekivati da bi u programu bilo nešto što stvarno predstavlja kulturu hrvatskog naroda?
 
Poznata arija iz Opere Ivana pl. Zajca Nikola Šubić Zrinski "U boj, u boj", koja simbolizira borbu hrvatskog naroda za slobodu, besramno je izmijenjena s namjerom omalovažavanja te borbe za slobodu,  u "Za mir, za mir" kao da hrvatski narod borbom za slobodu nije želio mir!
To me podsjetilo na izmjenu teksta hrvatske himne koje su objavile SDSS-ove Pupovčeve Novosti, "Lijepa naša haubico" koju je preradio Nikola Bajto i koja je sudski tretirana kao satira!
 
U svakoj prigodi, u svakom programu perfidno i morbidno se provlači komunističko naslijeđe sa zvijezdom petokrakom i nit poništavanja Domovinskog rata ,a samim time i hrvatske države. Hrvatska himna morala se otpjevati, jer bi bilo preočito ponižavanje da se nije otpjevala. Međutim ubrzo je uslijedilo izvođenje arije promijenjenog teksta, kao hladan tuš mnogim gledateljima, koji su odmah svojim upisima na društvenim mrežama izražavali svoje ogorčenje tim činom.
A tek voditelji? Voditeljica i voditelj ONO! A Plenković uporno i dalje tvrdi da Istanbulska konvencija nije donijela rodnu ideologiju. Evo zoran dokaz pred svjetskim auditorijem! Mora se pokazati pred svijetom da interpretativna izjava služi samo za internu upotrebu, za zavaravanje hrvatskih naivaca, a pred svijetom dokazati svoju privrženost Globalizaciji i Novom svjetskom poretku.
 
Rijeka je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu! U Rijeci su bile dvije brigada HV-a, 111. brigada i 118. Brigada, iz kojih je preko 230 branitelja dalo život u obrani domovine od velikosrpske agresije. Da bi im danas organizatori postavili na Trg 128. brigade HV-a stog sijena i podijelili oko 3000 zvončića, kao ovcama! To je njihov odnos prema Domovinskom ratu i braniteljima.
 

Lili Benčik

Povezani članci

I Broz bi premjestio svoje poprsje u Kumrovec

HF

Znanstvena fantastika u službi znanosti i promidžbe

HF

Milanovićeva era vladanja prouzročila je 200 milijardi kuna štete

HF

Crkveni oci u borbi s masonstvom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...