Hrvatski Fokus
Znanost

Francuski meteorolog otpušten zbog istine

Lažna priča o takozvanim klimatskim promjenama

 
 
Poznati francuski meteorolog Philippe Verdier je otpušten s nacionalnog TV kanala nakon što je objavio knjigu koja pobija službenu priču o klimatskim promjenama. No sada upravo to može raditi na francuskom RT-u, gdje izvještava o UN-ovom summitu o klimatskim promjenama koji se održava u Parizu. Verdier je zahvalio RT-u na prilici, govoreći da mu je ruska TV mreža omogućila pravo da koristi svoju slobodu govora.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/02/image.jpg
"Zahvaljujući RT-u u Parizu mogu obavljati svoj posao novinara i imati slobodu govora, te mogu izvještavati kako želim o COP21 [21. UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama]", rekao je Verdier RT-u. Verdier je bio voditelj meteorološke službe državnog kanala France 2 prije nego je objavio knjigu Istraga o klimi kroz koju je prenosio svoje poglede na klimatske promjene. Kontroverzna knjiga je objavljena početkom listopada, a do kraja istog mjeseca ovaj novinar je izgubio svoj posao na nacionalnoj televiziji.

"Donijela mi je [knjiga] zabranu javljanja u eteru", rekao je. Francuski novinar će sada moći slobodno govoriti o klimatskim problemima tijekom globalne, dvotjedne Klimatske konferencije u Parizu, drugi naziv za COP21, dok bude svakodnevno izvještavao na RT Francuska. Verdierov novi posao je stvorio pravu pomutnju u francuskim medijima – njegov prvi izvještaj na RT-u su pokrivali i veliki francuski informativni izvori. Naslovnice su se fokusirale i na povratak novinara kritičara i na činjenicu da sada radi za ruski TV kanal.

"Klimatske promjene su zlatna prilika za u stilu privesti godinu kraju na način da se izbjegava previše pričati o temama koje mogu razljutiti javnost… poput stope nezaposlenosti", rekao je novinar u svom prvom izvještaju sa summita o klimatskim promjenama. Verdier je objasnio da nije skeptičan prema klimatskim promjenama, to jest nije da ne vjeruje u vezu između čovjeka i globalnog zatopljenja, nego je skeptičan prema načinu na koji se političari i UN ophode prema problemu i kako ga predstavljaju javnosti. U svojoj knjizi Verdier se obrušava na praksu u kojoj skupina "službenih" znanstvenika, a koje je ovlastio UN, slijedi i javno iznosi samo službenu verziju o problemu. U isto vrijeme, kaže, bilo koji drugi pogledi ili istraživanja se po defaultu smatraju nepouzdanima.

"Pišem da to [klimatske promjene i globalno zatopljenje] jeste važno i da moramo raditi na tome. Međutim, u knjizi postoji snažno kritiziranje prema UN-u zato što se već 20 godina pokušavaju nositi s ovim problemom i krizom, i nisu uspjeli. Stoga je moja knjiga zaista skeptična prema UN-u i francuskoj vladi", rekao je Verdier.

Verdier tvrdi da znanstvenici i političari iskorištavaju problem klimatskih promjena u korist svojih interesa i da bespotrebno plaše svijet. "Svake večeri 5 milijuna Francuza sluša moje izvještavanje o vjetru, oblacima i suncu. Međutim, također ima nešto vrlo važno što vam nisam mogao reći, jer nije bilo ni mjesta niti vremena za to: uzeli su nas za taoce preko svjetskog skandala o globalnom zatopljenju – kao alat rata kako bi nas držali u strahu. U središtu toga stoje izmanipulirani i politicizirani znanstvenici, sukobi interesa, korupcija, seks skandali, te političari koji se brinu samo o svojem imidžu i žeđi za moći", objašnjava bivši glavni meteorolog u video poruci.

Komentar: Iako mali, ovo je još jedan briljantan asimetrični uzvratni potez Rusa! Verdier je dobio otkaz upravo zbog toga što je njegova knjiga objavljena pred početak summita, i ne bi dopustili da se njegovi pogledi povežu s bilo kojim pokrivanjem događaja. No Verdier će sada biti u prednjim redovima i središtu pažnje zahvaljujući RT-u! Vjeruje li ruska vlada da je opasnost od globalnog zatopljenja prenapuhana, ili ga koriste iz istih manipulativnih razloga kao zapadne vlade? Vjerojatno ne za potonje. I Rusi govore o tome jer, naposlijetku, nijekati globalno zatopljenje se izjednačava s "ubijanjem polarnih medvjeda i nevinih zečića", no vjerojatno su prokljuvili da se klimatske promjene odvijaju u ciklusima, da je postojeći utjecaj čovjeka na globalno zatopljenje zapravo ograničen, te da zapadna elita koristi ideju da čovjek može regulirati taj mehanizam samo kako bi oporezovali ljude u još veće siromaštvo i blokirali razvoj ne-zapadnih zemalja.
 

https://hr.sott.net/article/4579-Nepravedno-otpusteni-francuski-meteorolog-se-pridruzio-RT-u-na-summitu-o-klimatskim-promjenama

Povezani članci

Integrativna etika (12)

HF

Nova pošast prijeti poljoprivrednicima

HF

Napušta li SAD Pacifik?

HF

Podsjećanje na akademika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...