Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Budućnost rješenja za klimatizaciju domova i ureda

Samsungovi korisnici i partneri i drugi ključni sudionici u tehnici klimatizacije

 
 
Ovogodišnji Samsung Climate Solutions Days okupio je predstavnike Samsunga, poslovnih partnera i medija iz cijele Europe. Bila je to prigoda za upoznavanje sa Samsungovim novim proizvodima i rješenjima za transformaciju klimatizacije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/air-conditioner_34936-1210.jpg
Već treću godinu za redom Samsungova europska podružnica za klimatizaciju, tvrtka Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) organizirala je stručno okupljanje pod nazivom Climate Solutions Days. Vodeći predstavnici struke, Samsungovi korisnici i partneri i drugi ključni sudionici u tehnici klimatizacije okupili su se kako bi raspravljali o trendovima i kako bi se predstavile najnovije Samsungove inovacije u proizvodnji rješenja za klimatizaciju. Kao i na oba stručna skupa održana u protekle dvije godine, i ove su se godine okupili sudionici iz čak 30 zemalja. No, sam oblik ovogodišnjeg skupa ponešto je promijenjen i on je postao svojevrstan forum rješenja za klimatizaciju, gdje je svima omogućeno stjecanje novih iskustava i bolji pogled u nova rješenja i tehnike. Istodobno, bilo je moguće dobiti i izravnu povratnu vezu sa Samsungom i uvid u daljnji razvoj tehnike grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije u cjelini.
 
Trendovi za naredno razdoblje
 
Već na otvorenju skupa je Wim Vangeenberghe, predsjednik SEACE-a i potpredsjednik područja Global HVAC Solution Business u Samsung Electronicsu iznio stavove temeljene na više desetljeća iskustva u tom području i predstavio trendove za desetljeće koje predstoji. Neki od najvažnijih naglasaka su sljedeći.
Na prvom su mjestu promjene u očekivanjima korisnika. Naime, jasno je da oni sada očekuju proizvode i tehnička rješenja koji će im poboljšati životno iskustvo. To znači da se za ukupno korisničko iskustvo proizvodi moraju bolje povezivati i međudjelovati bez ikakvih problema.
Procjenjuje se da će čak 68% svjetskog stanovništva do 2050. godine živjeti u gradovima, što znači da i gradovi i zgrade u njima moraju postati pametniji.
Proizvodi za kućanstvo moraju povezivati ljude sa svijetom koji ih okružuje, bez obzira na to radi li se o naručivanju novih proizvoda ili komuniciranja s drugim ljudima.
Konačno, treba reći da će doći i do promjena načina poslovanja tvrtki u području grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije, no u kojem će to smjeru biti još se ne može predvidjeti. Novi poslovni modeli vjerojatno će se promijeniti iz onih koji se osnivaju na proizvodima u one koji se osnivaju na uslugama i/ili pretplati, kao što se već dogodilo u nekim drugim područjima gospodarstva.
 
Pretvorba korisničkog iskustva
 
Samsung je uvijek bio na vrhu kada se radi o rješenjima usmjerenima na korisnike, a njegova podružnica za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju pri tome nije iznimka. Tako je tvrtka je nedavno najavila predstavljanje integriranog rješenja za grijanje i pripremu potrošne tople vode u kućanstvu pod nazivom ClimateHub.
Uz to, predstavljena je i posve nova platforma zidnih klima-uređaja s radnom tvari R 32, čija je glavna značajka primjena jedinstvenog tehničkog rješenja pod nazivom Wind-Free™ Cooling, ali i nove funkcionalnosti pametnog upravljanja. U načinu rada Wind-Free™ svježi zrak iz uređaja se lagano i ravnomjerno raspodjeluje po prostoriji kroz tisuće mikrootvora, čime se stvaraju uvjeti 'mirnog zraka'. Prema odrednicama Američkog društva inženjera za grijanje, hlađenje i klimatizaciju (ASHRAE), to podrazumijeva brzine strujanja zraka do 0,15 m/s, što znači da nema više pojave propuha. Time se omogućava da u prostoriji ljudi borave, rade i opušteno uživaju bez neugodnog osjećaja propuha.
Također je održana demonstracija 'u živo' platforme Samsung SmartThings. Riječ je o platformi koja se osniva na internetu stvari (IoT) i umjetnoj inteligenciji (AI) i kojom se više od 4000 certificiranih pametnih uređaja (od Samsunga ili drugih proizvođača) može povezati u jedinstveni ekosustav. Samsung je pri tome uvjeren kako će to povećati udobnost i sigurnost u kućanstvima, što znači i snižavanje troškova. Na temelju algoritama koji uče iz ljudskih dnevnih rutina, podaci se koriste za optimiranje raznih ključnih funkcija u kućanstvu, a kontrola je omogućena aplikacijom Samsung SmartThings koja je već na raspolaganju na pametnim telefonima s operativnim sustavima Android i iOS, a zahtijeva pristup na Wi-Fi i primjenu lozinke.
 
Sve je pametno
 
Kako dom sve više postaje živi organizam i povezuje ljude s drugima i svijetom oko njih, kućanski uređaji morat će međudjelovati bez ikakvih problema. Kontrola ulaska, sigurnosni sustavi i mnogo toga drugoga bit će povezani s vanjskim svjetom. Pametni osjetnici u zgradama otkrivat će svaki kvar, a prediktivni algoritmi čak će ih predviđati prije nego što ih korisnici uopće primijete. Samsung predviđa očekuje će usluge servisa biti integrirane sa zgradama i biti odmah na raspolaganju.
Sve to ujedno znači da će zaštita i sigurnost podataka postati sve važniji. Samsung pri tome ističe svoj sustav Knox. Riječ je o sveobuhvatnom skupu sigurnosnih značajki koje su predugrađene u većinu njegovih proizvoda. 
 
Tehničko partnerstvo za cjelovita rješenja ekosustava
 
Samsung uspostavlja tehnička partnerstva s tvrtkama koje isporučuju uređaje i sustave u zgradarstvu, a sa svojim partnerima već radi na područjima kontrole pristupa, zaključavanja, parkirnih sustava, rasvjete i planira još mnogo toga.
 
Samsungov inovacijski kampus
 
Zahtjevi korisnika za rješenjima za klimatizaciju koji se ubrzano mijenjaju znače da instalateri, dobavljači i ostali u tom području neprestano moraju biti u skladu s najboljim eksperimentalnim rješenjima. Otkako je 2018. godine osnovan, u Samsungovom inovacijskom kampusu do sada je školovano 20 000 mladih iz 13 zemalja, a polaznici su naučili vještine koje su potrebne za četvrtu industrijsku revoluciju.
 
Možete li predstaviti novosti tvrtke Samsung u području grijanja, klimatizacije i pametnih domova na hrvatskom tržištu?
Fokus tvrtke Samsung je udobnost i olakšavanje svakodnevnog života svakog korisnika. Izuzetno nam je bitna povratna informacija naših korisnika jer nam služi za unaprijeđenje naših uređaja i same tehnologije.  
Znajući da osjećaj propuha stvara negativno iskustvo korisnika, tvrtka Samsung je već 2017 predstavila Wind-FreeTM tehnologiju.Od 2020. godine na tržište dolazi nova generacija rezidencijalnih zidnih klimatizacijskih uređaja s modernim dizajnom, Wind-FreeTM i AI tehnologijom (umjetna inteligencija) te energetskom učinkovitosti i do A+++. U profesionalnoj klimatizaciji, Wind-FreeTM kazetne jedinice već su u potpunosti zamijenile klasične kazetne jedinice što pokazuje veliki interes naših poslovnih korisnika za komforom i novim tehnologijama. Udobnost na radnom mjestu postaje prioritet u postizanju zadovoljstva zaposlenika te nam je izuzetno drago što Samsung svojom tehnologijom može doprinjeti podizanju istoga što potvrđuju naše brojne reference u segmentu poslovnih i uredskih prostora.
U segmentu dizalica topline, u 2019. godini pod nazivom ClimateHub predstavili smo dizalice topline s integriranim spremnikom za vodu s radnom tvari R 32. Kao i kod rezidencijalne klimatizacije, ClimateHub rješenjem  je moguće upravljati te pratiti rad uređaja pomoću aplikacije SmartThings i to sa bilo kojeg mjesta gdje je dostupan Internet.
U kojem smjeru možemo očekivati daljnji tehnički razvoj Samsung proizvoda i što je od toga već dostupno u Hrvatskoj? 
Današnji kupac traži konkretna rješenja, maksimalnu udobnost i korištenje naprednih tehnologija. To je zajedničko korisniku jednostavnog rezidencijalnog split sustava ili investitoru kod profesionalnih klimatizacijskih sustava. Kako bi maksimizirali korist i unaprijedili iskustva Samsung omogućava povezivost svojih proizvoda kroz SmartThings aplikaciju. Od ove godine uvodimo AI tehnologiju (umjetnu inteligenciju) u određene proizvodne grupe. Kako bi optimizirali potrošnju, poboljšali udobnost, pratili rad i centralno upravljali profesionalnim sustavima predstavili smo b.IoT softver. Sve navedene napredne tehnologije su već dostupne na hrvatskom tržištu.
Budućnost, posebno profesionalne klimatizacije, još uvijek donosi nova rješenja u vidu radnih tvari. Trenutno testiramo radne tvari koje postoje na tržištu te krajem 2020., odnosno početkom 2021. godine očekujemo novu platformu proizvoda. U kojem smjeru će Samsung krenuti i koju radnu tvar će koristiti još uvijek je tema razgovora i te su testiranja u tijeku.
I za kraj, kako je organizirano Samsungovo poslovanje u Hrvatskoj i koji su Vam planovi za naredno razdoblje?
Samsung ured u Hrvatskoj (Samsung Electronics Air Conditioning Adriatic)  je zadužen za osam zemlja naše regije te, osim naše zemlje, intenzivno širimo poslovanje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Sloveniji te Srbiji. Ured je osnovan 2017. godine te bilježimo snažan rast, kako u financijskim pogledima, tako i u broju zaposlenih. Izuzetno nam je bitno podići i održati razinu kvalitete u svakom segmentu poslovanja, od logistke, prodaje, marketinga pa do servisne podrške. Ove godine Samsung ured u Hrvatskoj će imati 10 zaposlenika s ciljem unapređenja poslovanja te pružanja maksimalne podrške našim partnerima.
Svjesni smo da je pred nama veliki izazov, ali znamo koji su nam prioriteti te je to u narednom razdoblju maksimizirati komunikaciju kroz komercijalne i profesionalne kanale kako bi svim postojećim i budućim koisnicima objasnili novitete i prednosti Samsung uređaja i tehnologija. 
Iako bilježimo snažan rast u regiji, postoji veliki prostor za napredak i radimo na što kvalitetnijem pozicioniranju tvrtke Samsung s HVAC rješenjima, kako na tržištu Hrvatske, tako i na tržištu regije.
 

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

EU se igra jezikom dok gori krijesovi poljoprivrednika

hrvatski-fokus

Imat ćemo korist od Trumpa

HF

Kroz rad prepoznaju se najbolji studenti

HF

Primjena elemenata marketing-miksa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više