Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

ŠOK ZA EU: Slovačka ustavom zaštitila gotovinu!

Od sada gotovinska plaćanja u Slovačkoj su – ustavna kategorija

 

U Slovačkoj je pravo na plaćanje robe i usluga u gotovini zapisano u Ustavu. Ideja koja stoji iza toga je da treba spriječiti da “digitalni euro” u budućnosti postane opće obvezujuće sredstvo plaćanja – prenosi Hrvatski ratnik.

Ustavni amandman izglasan je prošli tjedan glasovima 111 zastupnika, a predložila ga je stranka “Identitet i demokracija” (Sme Rodina). To znači da su gotovinska plaćanja u Slovačkoj sada ustavna kategorija.

“Vrlo je važno da se u budućnosti možemo obraniti od bilo kakvih naloga izvana usmjerenih na uvođenje digitalnog eura kao jedinog oblika plaćanja”, rekao je Miloš Svrček, jedan od zastupnika koji je predlagao ustavnu promjenu.

Prijedlog Europske komisije za uvođenje digitalnog eura očekuje se 28. lipnja. Namjena mu je da služi kao dodatni oblik plaćanja uz papirni novac i kovanice. Europska središnja banka (ECB) ustvrdila je da je “digitalni euro” samo dodatak, a ne zamjena za gotovinu.

Slovački kritičari “digitalnog eura” ne vjeruju u tu tvrdnju. Upozoravaju da bi to s vremenom moglo postati jedino sredstvo plaćanja. Ako bi se to stvarno dogodilo, ECB bi mogao nadzirati “cijeli život” građana EU.

Izvor: Exxpress.at | Hrvatski ratnik

croativ.net/sok-za-eu-slovacka-ustavom-zastitila-gotovinu-od-uvodenja-digitalnog-eura-50907

Povezane objave

I MOL je imao interesa

HF

Hrvatska: Koga briga za divljanje javnog duga?

HF

Kako pomoći razvoju Slavonije

HF

Ulaganja u ljude najbrže se vraćaju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više