Hrvatski Fokus
Gledišta

Nezdravo stanje na “siveru Bačke”

Mirko Bajić: Ja sam Bunjevac zato što znam šta sam

 
 
Jedno od prioritetnih pitanja u odnosima Republike Hrvatske i Republike Srbije je bunjevačko pitanje. Hrvatsku nacionalnu zajednicu u Republici Srbiji, koja broji 57.900 duša, vodi mala grupa Bunjevaca, uglavnom iz Subotice i njene okolice, koja sebe naziva i Hrvatima, odnosno „bunjevačkim Hrvatima“, što je ovdje nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju, i svojim djelovanjem je u suštini uništava. O tome pišem u svojim otvorenim pismima unazad nekoliko godina, no stvari se i dalje pogoršavaju, a taj krug ljudi je sve uži i predstavlja pravi obiteljsko-rođački klan. Pojedini su se toliko raskomotili da uz rođake i prijatelje zapošljavaju i svoje ljubavnike/ce, da ne kažem preljubnike/ce.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/hqdefault.jpg
Mirko Bajić
 
No, najveće zlo je u tome što su u velikom broju u pitanju Bunjevci koji se samo zbog osobne koristi deklariraju i kao Hrvati, prepirući se sa Bunjevcima koji se deklariraju kao poseban narod u Republici Srbiji (16.706 duša). Tako svađaju sve Hrvate sa ovom nacionalnom zajednicom s kojom žive u istoj državi. Kako to gadno izgleda vidi se i iz samo jednog pasusa u nedavnom odgovoru Mirka Bajića Tomislavu Žigmanovu (27. siječnja 2020.), dvojice vođa političkih stranaka, koji se prepucavaju preko medija tko je što: 
– Vi za mene kažete da sam Bunjevac koji ne želi biti Hrvat. Pa zašto ne biste rekli da sam Bunjevac koji ne želi biti Mađar, ili Srbin, na primer…, nego da ne želim biti Hrvat? Time Vi vređate moja nacionalna osećanja, jer ja sam Bunjevac zato što znam šta sam, a ne zato što ne želim biti nešto drugo. Tako bih ja mogao da vređam Vas i da kažem da ste Bunjevac koji želi biti Hrvat – drugim rečima da ne znate šta ste!
 
Uz permanentnu negativnu selekciju na svim poljima jer se forsiraju “bunjevački Hrvati”, prijatelji, rođaci, poltroni i ljubavnici/ce, najgore je što ostali Hrvati ne mogu razabrati koji Bunjevci su “nehrvati”, a koji Bunjevci su i “hrvati”! Svi govore isti jezik, svi imaju iste običaje, svi pivaju Podvikuje bunjevačka vila i svi nose isto ruvo. Samo nam jedni kažu da je sve to bunjevačko, a drugi da je sve to hrvatsko!
 
O ovom nezdravom stanju u vrhu naše zajednice također sam pisao, a što prouzrokuje nezainteresiranost Hrvata, no ovog puta ću i oko imena, odnosno prezimena jednih i drugih Bunjevaca, što nas posebno zbunjuje:
– “bunjevački Hrvat” Petar Kuntić je bio pet, za Hrvate izgubljenih godina, zastupnik Hrvata u Skupštini Republike Srbije da tamo za svo vrijeme nije rekao niti jednu reč o problemima ovdašnjih Hrvata, Kata Kuntić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i pridsidnica Odbora za kulturu, dok je Branimir Kuntić član Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ”;
– Jasna Vojnić je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća, a Veljko Vojnić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine;
– Miroslav Kujundžić je član Hrvatskog nacionalnog vijeća, a Suzana Kujundžić Ostojić je pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine;
– Darko Vuković je član Hrvatskog naconalnog vijeća, Ksenija Vuković članica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine, a Tomislav Vuković je član Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ”;
– Zlatko Romić je lektor u NIU “Hrvatska riječ”, a Antun Romić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine.
 
Još je puno toga takvoga, a mnogi Dulići, Sarići, Bašić Palkovići, Ivković Ivandekići, Tumbasi, Tikvicki, Stantići, Ušumovići, Bošnjaci, Suknovići, Bakoi, Horvati i slični su masovno angažirani (zaposleni i plaćeni) na obe strane i po više osnova. Primjerice, članica žirija kulturne manifestacije Bunjevaca “Bunjevačka lipa rič” je Jadranka Tikvicki i za pjesme prošle godine na toj manifestaciji nagrađen je, između ostalih i Emil Ivković Ivandekić, a u uredništvu lista za mladež  “bunjevačkih Hrvata” “Kužiš” radi Kristina Ivković Ivandekić, koja je i dopisnica “Hrvatske riječi” iz Novog Sada, dok u uredništvu dječjeg podliska “Hrvatske riječi” “Hrcko” rade Slađana i Petar Tikvicki! Jesu li ovi Bunjevci u obiteljskim i rodbinskim vezama, i u kojim? Kako da mi to znamo?!
S osjećajem da nas svakako varaju ostaje i pitanje da li Bunjevci “nehrvati” i Bunjevci “hrvati” kod kuće u svojim obiteljima razgovaraju kao Tomislav i Mirko ili nam se podsmijevaju što članovi njihovih obitelji koji sebe nazivaju i Hrvatima pored novca poreznika Republike Srbije u obitelj unose i novac od poreznika Republike Hrvatske! Po ovom sistemu “ja tebi, ti meni” braća Bunjevci u Subotici obrću veliki (naš) novac, oko milijun eura godišnje, a preko twittera izražavaju duboko žaljenje što se u Srijemu razbijaju i pljačkaju prostorije hrvatskih udruga! Takvi nikako ne mogu voditi našu zajednicu u Republici Srbiji!!!
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Narod zviždi neprijateljima

HF

Žigmanov nije za suradnju s Hrvatima

hrvatski-fokus

Analiza izbornog zakonodavstva i prijedlog za ukidanje posebnih izbornih jedinica

hrvatski-fokus

Apsurd na n-tu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više