Hrvatski Fokus
Intervjui

Likovna misao je uvijek ista

Svi koji gledaju moje uradke interpretiraju svoj doživljaj

 
 
Hamo Čavrk, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, akademski je kipar i grafičar, donedavni profesor na APURI, koji je izlagao na brojnim izložbama u domovini i svijetu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/03/Hamo-CAVRK.JPG
• Gospodine Čavrk, nedavno ste se predstavili u zagrebačkom Kabinetu grafike s novom grafičkom mapom Carta Incognita.
– Da, predstavio sam se s novom grafičkom mapom Carta incognita u Kabinetu grafike HAZU-a. Mapa je trebala biti realizirana u 2019. godini ali zbog mojih zdravstvenih problema realizirao sam ju u veljači 2020. Uz grafičku mapu bila je postavljena i izložba grafika koje su posvećene tom ciklusu. Izdavač grafičke mape je Kabinet grafike HAZU-a. Nastala je u tehnici aquatinta, sastoji se od pet grafika i lista s tekstom više kustosice Ružice Pepelko.
 
• I dalje, kontinuirano istražujete prostor, kretanje.
– Naprosto radim i ne razmišljam o kretanju ili ne kretanju. Kroz rad nastaju rezultati. Vizualni doživljaj ljudi je osjećaj da ulaze u prostor mojih grafika, slika i objekata. Svi koji gledaju moje uradke interpretiraju svoj doživljaj.
 
• Dio tih motiva realizirali ste i u slikama, uljima na platnu ali i u svjetlosnim objektima.
– Da ja se bavim likovnom umjetnošću i zanimaju me svi metjei koji su uključeni u likovnost: slike, grafike, video, instalacije. Naprosto uživam u tome što radim.
Likovna misao je uvijek ista samo su metijei različiti. U vrijeme mog školovanja, sve se baziralo na klasičnom izričaju. To se jedino uvažavalo kao vrijednost. Razvoj tehnologija omogućio je daleko emotivnije izražavanje i različite pristupe.
Slikovni rezultat za hamo čavrk
• Gdje je grafika danas?
– Grafika je tamo gdje je bila prije 500 godina ali je i danas ona aktivnija od bilo kojeg metijea umjetnosti. Moja grafička mapa koja je upravo promovirana i kao i izložba uz tu mapu napravljena je tehnologijom od prije 500 godina.
 
• Planovi, izložbe, monografije?
– Napravio sam seriju računalnih grafika i namjeravam u ovoj godini, ukoliko me zdravlje posluži, realizirati mapu koja je tehnološki posvećena vremenu u kojem živimo. Gubitak zdravlja u protekloj godini upozorio me je da ne mogu previše unaprijed planirati. U atelijeru provodim manje vremena budući da mi je to izuzetan fizički napor te se zbog toga oslanjam na suvremene tehnologije.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Nisam bio detuđmanizator!

HF

Ured bivšeg predsjednika je nepotreban!

HF

Bio je to performans jedne sekte

HF

Izložba posvećena Leonardovom jubileju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...