Hrvatski Fokus
Religija

Uskrsni ciklus Mire Čugure

Svaki umjetnik pozvan je iznositi svoj doživljaj ljudske egzistencije otvorene Stvoritelju

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik iz Sinja, Miro Čugura, dio svojeg opusa posvetio je sakralnim temama pa tako i najvećem kršćanskom blagdanu, Uskrsu, realizirajući ih većinom u pastelu ali i u akrilu, varirajući na svoj, osobni, vrlo neposredan način, niz klasičnih motiva, ne obazirući se ni na koga, ne prateći ili oponašajući stil izvedbe drugih.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/slika-miro-c-Getsemani-pastel-40x60cm.jpg
Osjećaj bliskosti, koji je tako uočljiv u ovom nizu slika, ključna je karakteristika pristupa sakralnoj temi sinjskog umjetnika. Njegovi naizgled jednostavni pasteli, ponajprije jasno govore o dubokoj doživljenosti i proživljenosti slikara s temom koju iskreno slika.
 
O složenosti izrade sakralnih motiva, izvrsno je govorio akademski slikar i profesor na splitskoj Akademiji likovnih umjetnosti, Josip Botteri Dini u više navrata. Na pitanje kako umjetnici pristupaju sakralnom motivu kaže:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/slika-miro-c-Cvjetnica-pastel-60x40cm.jpg
„Svaki umjetnik pozvan je iznositi svoj doživljaj ljudske egzistencije otvorene Stvoritelju kroz svoju umjetnost. Mi govorimo o likovnoj umjetnosti, ne zaboravljajući i druge umjetnosti, glazbu, pjesništvo, književnost. U ovom govoru nitko ne može iskazati isključivo nego vlastiti doživljaj mora umjetnosti u kojem se duša kupa i pliva, prepušta zanosima kroz koje je prolazio umjetnik, dok je meditirao svete teme.“ Sve ovo vrijedi i za Miru Čuguru, slikara iz Sinja.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

BCP: Njemački sinodalni put – legalizacija sodomije – presedan za put u pakao

hrvatski-fokus

Velika seoba naroda

HF

Kršćanska vizija čovjeka

HF

Kooptirani kršćani

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više