Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Zabrane su u suprotnosti s kršćanskom vjerom

Prije je trebalo objaviti poruku vjere i pouzdanja u Gospodin Boga, a ne sprječavati misna slavlja

 
 
Zbog virusa korona u većini zapadnih zemalja, uključujući i crkvene osobe, zavladala je panika koja dokazuje da je najveći strah, koji pogađa čovjeka, upravo strah od smrti. Ispovijedajući vjeru u uskrsnuće tijela i život vječni kršćani bi trebali imati drugačiji odnos prema smrti, odnosno iz nade koja je vlastita kršćanskoj vjeri trebali bi moći nadići strah od smrti. U misnim slavljima kršćani upravo slave Kristovu pobjedu nad smrću pa mi je neshvatljivo da se vjernicima oduzima izvor utjehe i snage pred onim što simbolizira i izaziva smrt. 
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/04/don-mladen.jpg
Mladen Parlov
 
U povijesti bilo je raznih epidemija i pandemija, koji su se u ono doba, ponajviše zbog nedostatka znanja o zaraznim bolestima, doživljavale kao znakovi Božje srdžbe koju je trebalo ublažiti raznim pokorničkim procesijama i zavjetima. Naši su preci, za razliku od nas, imali snažniju vjeru u Boga koji ima zadnju riječ.
 
Mislim da su prije trebali objaviti poruku vjere i pouzdanja u Gospodin Boga, a ne sprječavati misna slavlja. Čitam na talijanskim portalima kako su brojni Talijani išli na vjerska slavlja u Švicarsku, jer nisu htjeli ostati bez svete mise. No, ima i nešto dobro u svemu tome, a to je da su brojni vjernici postali svjesniji silne vrijednosti sv. mise te što znači ostati bez nje. U javnosti se pretjeruje s vijestima o virusu korona. No, da je situacija sto puta teža i ozbiljnija nikada je ne bismo smjeli smatrati Božjom kaznom. U svome Sinu Bog se je neopozivo stavio na stranu čovjeku te je na Križu, u krvi svoga Sina, sklopio nov i vječan savez s čovječanstvom. Bog se ne može odreći tog saveza niti ga prekršiti. Nažalost, savez kršimo mi, odričući se Boga, njegova blagoslova i njegove zaštite. Mislimo da smo samodostatni, da nam Bog nije potreban. A onda se dogode ovakve situacije koje pokažu ljudsku nemoć pred sićušnim, štoviše nevidljivim virusom.
 
Ovakve situacije mogu biti poziv na obraćenje i poziv na usmjeravanje pozornosti na ono nevidljivo u našem životu. Postoji ‘nevidljivi virus’ koji prijeti ljudskom životu i koji je puno opasniji od ovoga virusa, a to je grijeh. Lijek za taj puno opasniji ‘virus’ je Božja ljubav i oproštenje koje nam Bog uvijek stavlja na raspolaganje. Kad bismo uspjeli pobijediti ‘virus’ grijeha lako bi se našlo rješenje za sve druge viruse i bolesti koje prijete čovječanstvu.

 

Don Mladen Parlov, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, Laudato.hr; Bitno.net

Povezani članci

Europa će šaptom pasti od islamske najezde

HF

Četnovizija – velikosrpski glazbeni projekt

HF

Vladajući nas vraćaju u totalitarizam

HF

Gong Vladi: Smanjite koruptivne radnje!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...