Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Slobodna tržišta više ne postoje

Što više centralnih banaka provodi financijsku represiju, to je veća nestabilnost na financijskim tržištima

 
 
Jasno je da je situacija u bankarskom i monetarnom sektoru izrazito tmurna kada najveći zajmodavac u Europi počne objavljivati komentare pod nazivom "Kraj slobodnog tržišta: učinak na valute i budućnost". Ali upravo je to učinio glavni makroekonomski strateg Deutsche Bank, George Saravelos, izvještava Zero Hedge. U svom komentaru ističe da slobodna tržišta više ne postoje, jer sve centralne banke kupuju imovinu vrijednu trilijune dolara, a kamatne stope drže na umjetnoj nuli.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/2019_2_28_2f5dd611-4cb3-46b7-9a51-cb263666add2_jpg_640x360.jpg
– Možda se stvara globalna zamka likvidnosti, napisao je Saravelos.
Predviđa da će postupci centralnih banaka značajno smanjiti volatilnost deviznih tržišta koja proizlaze iz obveznica.
– Vijesti o dinamici ključnih kamatnih stopa koje dolaze od centralnih banaka izgubit će učinak na promjene cijena, kao što se već dogodilo u Japanu.
Međutim, analitičari kažu da će manja volatilnost na nekim tržištima dovesti do veće volatilnosti na drugima, a danas su centralne banke aktivnije nego ikad.
– U konačnici, centralne banke mogu postati stalni agenti koji upravljaju ekonomijom, postavljajući cijene dionica i kredita i agresivno reagirati na financijske šokove, napisao je Saravelos.
– Ovo će biti bipolarni svijet financijske represije, visoko volatilne realne ekonomije, ali vrlo male volatilnosti na financijskim tržištima.
Prema njegovim riječima, što više centralnih banaka provodi financijsku represiju, to je veća nestabilnost na financijskim tržištima jer centralne banke uvijek mogu unositi ogromne količine vlastitog novca.
 

https://www.seebiz.eu/trzista/deutsche-bank-slobodna-trzista-vise-ne-postoje/229835

Povezane objave

Edukacijske programe Erste banke prošlo preko 5000 polaznika

hrvatski-fokus

Želite li sudjelovati u izradi prvog hrvatskog satelita?

hrvatski-fokus

Zaustaviti Hrvatske vode!

HF

Događanja Energetike marketing u 2016. godini

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više