Hrvatski Fokus

Njemačka povećala izdvajanja za vojsku kao nijedna druga vodeća zemlja

 
 
Nijedna druga vodeća zemlja svijeta nije toliko mnogo povećala izdvajanja za vojsku kao Njemačka, pokazali su najnoviji podaci Instituta za mirovna istraživanja SIPRI iz Stockholma. U svijetu je 2019. godine za naoružanje potrošeno rekordnih 1.917 milijardi američkih dolara, što je najviši iznos od 1988. godine, navodi se u aktualnom godišnjem izvješću SIPRI-ja što je u usporedbi s 2018. godinom porast od 3,6 posto, piše Deutsche Welle. Kako se navodi, tomu je doprinijela i Njemačka, koja je 2019. za naoružanje izdvojila 10 posto više novca nego godinu dana ranije, odnosno 49,3 milijardi dolara, a tako snažan porast nije zabilježila ni jedna od 15 vodećih zemalja svijeta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/nato-exercise.jpg
Max Mutschler iz bonnskog Međunarodnog centra za konverziju (BICC) rekao je da je još i prije Trumpove administracije na Njemačku vršen pritisak da poveća izdvajanja za vojsku i da taj pritisak sada pokazuje rezultate. Diego Lopes da Silva iz instituta SIPRI smatra da veća njemačka izdvajanja imaju veze sa tim da se "Rusija sve više doživljava kao prijetnja" i dodaje da vlada u Berlinu nije jedina koja vidi opasnost od strane Rusije. Vojni izdaci Kine i SAD-a su i u najnovijem SIPRI izvješću ponovno u prvom planu – SAD su 2019. za vojsku osigurale 732 milijarde dolara, što je 38 posto od ukupnih svjetskih troškova za naoružanje, dok je Kina izdvojila 261 milijardu dolara, što je 14 posto od izdvajanja u čitavom svijetu. Od 1994. godine Peking ta izdvajanja konstantno povećava, a od 2010. godine ona su porasla za 85 posto.
 
Pored Kine, još jedna velika azijska sila je u vrhu liste – Indija koja je vojne izdatke 2019. godine povećala za oko sedam posto, što je ukupno 71,1 milijarda američkih dolara. Stručnjak za naoružanje instituta SIPRI, Siemon Vezeman, smatra da je to prije svega vezano za geopolitičko okruženje. "Napeta situacija sa susjednim Pakistanom i Kinom glavni su razlozi zašto je indijska vlada tako drastično povećala izdvajanja za vojsku", rekao je on. U usporedbi s ogromnim iznosima "velikih igrača", izdvajanja za vojsku u ostatku svijeta su znatno manja. Zemlje Južne Amerike 2019. su izdvojile "samo" 53 milijarde dolara, od toga više od polovine Brazil. Zemlje jugoistočne Azije zajedno su za naoružanje potrošile 41 milijardu dolara, a zemlje Afrike ukupno 42 milijarde dolara. U Africi postoje velike razlike u izdacima među zemljama južno od Sahare, pa su se u Ugandi oni povećali za rekordnih 52 posto, dok su se u zapadnoafričkoj Burkini Faso smanjili za 22 posto. (d.k.)

Povezane objave

Zašto Kissinger izaziva veliku pozornost u Kini?

HF

Tal Afar – novo mjesto razdora

HF

Čelnik EDA-e u Hrvatskoj

HF

Sada je jasno što Putin želi, želi da Zapad kapitulira

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više