Hrvatski Fokus
Kultura

Meditacija i tišina, akrili Ane Guberine

Promišljati se može o dubini duše u kratkotrajnim trenucima posvećenih osobnim hobijima

 
 
Kada govorimo o slikarstvu i artističkom dosegu, suvremene hrvatske umjetnice, slikarice Ane Guberine, uvijek valja, ponajprije istaknuti njezinu snažnu samosvojnost, stanovitu izdvojenost u tretiranju motiva i tema i naravno izrazitu produhovljenost. Njezin novi ciklus akrila na platnu, različitih formata, od manjih, preko srednjih do većih i velikih, signifikantnog naziva Meditacija i tišina, teme duhovnog su središtu  autoričine pozornosti i daljnjeg likovnog istraživanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/166A8403-657x420.jpg
Njezini akrili, doista, kao da trepere, isprepleteni pravci gibaju se sinkrono, poput savršeno izvedene svemirske koreografije, vrlo ritmično, u posvemašnjoj tišini, u muku i kao što neki kažu, u tišini, koja je najviši oblik glazbe, u meditaciji, u promišljanju, o samome sebi, o odnosu spram svijeta i o doživljavanju tog istog svijeta o nama.
 
Da, često poželimo pobjeći iz buke i vreve, iz galame i pretjerane i nepotrebne užurbanosti, sve u ime izmišljenih ciljeva, da, zamišljamo taj tihi arkadijski svijet, koji nam se tada čini kako je posve po našoj mjeri i sve se više čudimo sebi i našem mjestu u današnjem svijetu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/slika-ana-guberina166A8396.jpg
Stvarnost ovoga svijeta ne zanemaruje duhovno, produhovljenost, ona ga uklanja, smješta nisko na ljestvici važnost, kapital i dobit nemaju konkurenciju. Promišljati se može o dubini duše u kratkotrajnim trenucima posvećenih osobnim hobijima. Te nam misli prolaze glavom dok promatramo niz slika iz ovoga izazovnog ciklusa, dok razmišljamo o vlastitoj duhovnosti. Vrlo odmjereni kolor s nekoliko dominantnih boja karakteristika je također novoga ciklusa.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Zoran Šimunović izlaže u Beču

hrvatski-fokus

Domoljubna

HF

Izložba fotografija Grete Vuković

hrvatski-fokus

Mrgari – kameni cvjetovi Baške

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više