Hrvatski Fokus
Kultura

Praizvedba Areteja u HNK nakon 1959. godine

Predstava Aretej Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana premijerno je izvedena u utorak navečer

 

Održana je premijera predstave Aretej Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. Predstava Aretej Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana premijerno je izvedena u utorak navečer. Aretej nas vraća duboko u prošlost i u toj slici vidimo i odraz našeg vremena. Krleža je otvorio jednu veliku temu, a to je odnos medicine i politike koja je toliko višeznačna, a mi u toj temi živimo doslovno posljednjih godinu dana i uočavamo da ta tema nije toliko jednostavna, ispričao je redatelj predstave Ivica Buljan.

Naslovni lik Areteja glumi Milan Pleština, Jadranka Đokić glumi njegovu ženu Liviju Ancilu, apatritkinje su Alma Prica i Ksenija Marinković, turistička voditeljica Vanja Matujec, Kajo Anicije Sever je Mislav Čavajda, Klaru Anitu tumači Lana Barić a doktoricu Morgens Vlasta Ramljak, nadzornik Aretejovih grobova je Ivan Colarić, čuvari grobova Filip Vidović i Marin Klišmanić, crkvenjak je Damir Markovina, Maitre d’ hotel Tin Rožman te Barun van der Blooten Dušan Bućan.

Dramaturg je Vid Adam Hribar, scenografiju potpisuje Dalibor Martinis, kostimografiju Ana Savić Gecan a skladatelj je Mitja Vrhovnik Smrekar.

Aretej je praizveden 1959. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, u režiji Mirka Perkovića, u podjeli predvođenoj Emilom Kutrijarom kao Aretejem, Belom Krležom kao Livijom i Klarom, Juricom Dijakovićem kao Kajom, uz Tita Strozzija i Adema Ćejvana, ali tek je Georgij Paro 1972. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama pružio sjajnu sliku toga nesvakidašnjeg kazališnog teksta. 

Anđelka Felja

Povezane objave

Mir u duši

hrvatski-fokus

Pet ljetnih krajobraza

hrvatski-fokus

Fotografija u odnosu na druge umjetničke medije ima najstabilniju vezu s prošlošću

hrvatski-fokus

Crtač Lea Juneka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više