Hrvatski Fokus
Religija

Obiteljski križni put, 9. postaja

Isus i treći put pada pod težinom križa

 
 
Na svom putu prema Kalvariji Isus i treći put pada pod težinom križa, što nas asocira na opći pad čovjeka, na  udaljavanje  od Krista, na  skretanje  u svjetovnost bez Boga. Koliko li se puta pogrđuje sveti sakrament njegove prisutnosti ispraznošću i zloćom srca! Usprkos padu u ovoj postaji slavi se život, život darovan od Boga, da ga proživimo u svijetlu evanđelja. U životu ne ide sve glatko, puno je prepreka na kojima padamo, ali se isto tako ponovno podižemo i krećemo dalje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/1024px-Domenichino_-_The_way_to_Calvary_c._1610_Getty_Center.jpg
Ponekada obeshrabreni  mnogim i opetovanim padovima, zahvati nas malodušnost i onda podignemo glavu i pogledamo u Isusa na križu, da nas podsjeti kako smo samo krhka bića na zemlji bez duhovne snage, a on nas čeka u sakramentu pomirenja, da nas podigne iz naših padova. Sve je to prisutno u njegovoj muci! Izdaja učenika, nedostojno primanje njegova Tijela i Krvi sigurno je najveća Otkupiteljeva bol koja mu probija srce. Ne preostaje nam drugo doli, iz dna duše, zavapiti: Kyrie, eleison – Gospodine, spasi nas (usp. Mt 8,25).
Generacije i generacije našeg naroda ustrajno su molile, još od pape Agatona, kada su se zavjetovali da ne će nikada posegnuti za tuđim domom, već će samo braniti svoju vjeru i svoj dom,  trpjele su pod križem i jarmom tuđinskih vlasti, a mi smo imali tu milost da nam je darovana sloboda. Uzdizali smo se i padali kao narod i kada smo velikom žrtvom izvojevali slobodu, ponovno padamo pod križem nepravde što nam je nanose oni koji su do jučer ubijali Boga u nama. Stoga moramo ostati ustrajni u vjeri, ufanju i ljubavi prema Isusu Kristu i njegovoj žrtvi na križu. Samo s Njim možemo pobijediti Crnu avet komunizma, koja se ponovno nadvila nad nama. Ne smijemo se odvojiti od Njega, jer to onda opet vodi u nove padove, trpljenje i križ.
 
9. POSTAJA
 
ISUS PADA TREĆI PUT POD KRIŽEM
 
Biblijski tekst
„Svi vi što prolazite putem, pogledajte i vidite ima li boli kakva je moja bol, kojom sam pogođen kojom me Gospodin udari u dan žestokog gnjeva svojega.! S visine pusti oganj, utjera ga u moje kosti. Pred noge mi razapne mrežu i tako me nauznak obori; ucvili me, ožalosti za sva vremena. Čuj kako stenjem1 Nema mi tješitelja. Svi neprijatelji čuju za moju nesreću i likuju što si to učinio. Samo uzdišem, a srce moje tuguje.“
(Tuž 1, 12-13 i 21-22)
-Klanjamo se Tebi, Isuse, i blagoslivljamo Tebe!
-Jer si po svom svetom križu svijet otkupio!
Treći put padaš pod teretom križa. Sa žalošću mislimo na sve one koji stoje sa strane, nezainteresirano i neprijateljski, na one za koje će tvoji padovi i ustajanje, tvoja muka i smrt nažalost, biti uzaludna.
Najveći dar Očev je dar života. Na svoju sliku stvori Bog Čovjeka i Ženu. Ali ima ljudi koji taj žar života preziru, koji ga se odriču, uništavaju ga u sebi i u drugima. Ti si Gospodine postavio zakone života za dobro čovječanstva. A mnogi te zakone gaze. Dopuštaju i sudjeluju u ubojstvima nerođene djece. Ubijaju nove živote iz sebičnosti, iz straha pred poteškoćama, čak i iz vlastite udobnosti… zbog izostanka pouzdanja u tvoju providnost.
Ima sve više i onih koji ne dopuštaju da u nevinoj djeci nikne tvoj milosni život, ili ga svim silama nastoje ugušiti. Daju djeci zao primjer, i koriste ih za svoje zle pohote ili ih krivo i grešno odgajaju. Rekao si jednom; Tko sablazni i jedno dijete, bolje bi mu bilo da mu se o vrat objesi mlinski kamen i potopi u morsku dubinu!
Isuse, koji po svojoj muci i smrti našem životu daruješ život milosti, daj da se u svakoj kršćanskoj obitelji rađa, čuva i njeguje život, da roditelji žive dar zajedništva života i da ga njeguju u svojoj djeci. Čuvaj naše obitelji od pošasti pobačaja, od duhovnog ubojstva; i zla sablazni. Amen.
Neka ljubav srca moga
gori sveđ za Krista Boga,
da mu u svem omilim.
Rane drage Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog.
 
(Nastavak slijedi)
 

Lili Benčik

Povezane objave

Gdje su muslimani sretni

HF

Nova knjiga Ivice Žižića

HF

Rimokatolička crkva BZDJ u Jalti

HF

Nije važno što smo učinili u životu, nego kakvi ćemo doći pred Gospodina

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više