Hrvatski Fokus
Religija

Vlado Vladić na tribini na Kaptolu

U Zagrebu održana zanimljiva tribina iz ciklusa “Poetika Bogotražitelja”

 

Na zagrebačkom Kaptolu 20. u Dvorani KEC, među kurijama kaptolskim, održana je zanimljiva tribina iz ciklusa “Poetika Bogotražitelja”. Tradicionalni organizator je Udruga Collegium Hergešić. Tribina za kulturu i znanost održala je svoju 1247. tribinu. Gost je bio dr. sci. Vlado Vladić, pjesnik, filozof i prevoditelj. Moderator večeri je bila Tuga Tarle, književnica, a voditeljica dr. med. Vesna Matić. Uz gosta, sudjelovao je Đuro Vidmarović, književnik i Slavko Nedić, kantautor. Umjesto na Kaptolu 27. tribina je održana na Kaptolu 20.

Voditeljica Vesna Matić je započela tribinu citatom “Kako prepoznati Boga u djelima umjetnika i književnika” pokojnog Bogdana Maleševića, književnika koji je preminuo prije godinu dana. Diplomatkinja i književnica Tuga Tarle je kazala kako je ovo prva tribina koja predstavlja duhovnu poeziju i sve ono što slavi Boga u poeziji. Započela je govoriti o gostu, Vladi Vladiću, koji je rođen 1967. u Rami, a živi u Sesvetskom Kobiljaku. Doktorirao je filozofiju 2004. godine na temi “Filozofija Karola Woytiłe” i bio među najmlađim doktorima filozofije. Napisao je više knjiga poezije i proze, nezaposlen je i kao slobodni umjetnik piše i prevodi s nekoliko jezika, uz Božju providnost.

Đuro Vidmarović, govoreći o književnosti Vlade Vladića, kazao je kako je autor nekoliko knjiga pjesama, te je u njima obradio i svoj ramski kraj. Kazao je da je kao književnik vrstan u refleksnoj lirici. Knjigom “Filozofija Karola Woytiłe”, što je njegova doktorska distertacija, Vladić je zadužio teologiju. Kao polonist, s poljskog je preveo i Etiku Karola Woytiłe i njegovu knjigu “Put za mlade”. Značajna je Vladićeva knjiga o fra Jeronimu Vladiću, franjevcu Bosne Srebrene. “Izvorna pravednost Svetog Josipa” knjiga je za pohvalu, ali nije naišla na odjek u medijima. Zato je Vladić doživio napade ljevičara zbog knjige “General Drinjanin, Maks Luburić”, no on i dalje piše, kazao je Vidmarović.

Gost Vlado Vladić upitao se, citirajući Martina Heideggera, što je to pjesništvo; najnevinije i najopasnije zanimanje. Ustvrdio je da pjesnici trebaju biti odgovorni za prikazivanje stvarnosti, vjerodostojno izlagati i bez straha imenovati stvari. Na upit što je katoličko pjesništvo, citat iz Evanđelja: “Zbog mog imena svi će vas zamrziti”. Objašnjenje za izjavu “Čovjek sam koji boluje od čovjeka”, Vlado Vladić je odgovorio da je to filozofski, da se boji čovjekove razjedinjenosti i izdajničkih poljubaca. No, svi smo mi grješnici i nesavršeni, ali strjemimo k Božjem, glavna je izjava Vlade Vladića. Citirao je i oporuku Alojza Stepinca u kojoj kaže “Ostao sam da mi savjest bude čista!

Boris Ćavar

Povezane objave

Zaustavite vjerske progone u komunističkoj Kini

hrvatski-fokus

SOLUS CATHOLICUS – Zloduh protiv Stepinca

HF

Petsto godina od ukazanja Gospe od Zečeva

HF

Promjene u Drugohramskom razdoblju

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više