Hrvatski Fokus
Kultura

Reforme priče u obrazovanju

Četiri desetljeća promišlja strategije unaprjeđenja hrvatskog školstva

 
 
Nikica Simić: Reformske priče, Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar,Biblioteka Donat, Zadar 2020.
Nakon Heraklita mračnog u hrvatskom školstvu, pred nama je i druga knjiga profesora savjetnika, Nikice Simića, Reformske priče. Hrvatsko književno društvo, treće književno društvo u RH, po broju članova, izdavačkoj djelatnosti, ostvarenim projektima, književno-znanstvenim manifestacijama, pjesničkim maratonima, pjesničko-književnim smotrama, i iznad tog mjesta, utočište je vizionarima, slobodnomislećim autorima, ni jednoga jedinoga trenutka nije dvojilo stati ili ne iza ove vrijedne i značajne knjige: Heraklit Mračni u hrvatskome školstvu (Heraklit je život proveo u rodnom Efezu, živeći povučeno, razočaran u demokratsko državno uređenje). Jednako tako i iza Reformskih priča.
Stati iza čovjeka koji je čitav svoj život posvetio školstvu, sportu, i nadasve i prije sveg učenicima. Koliko je samo znanstvenika, doktora znanosti iškolovao ovaj vrstan profesor, pisac udžbenika, vizionar u pravome smislu te riječi.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/05/NST_Nikica_Simic.jpg
Ne tako davno, revolucionarne: Lekcije iz Finske, uzdrmale su svijet školstva. Poruka daje drugačiji (i bolji!) svijet obrazovanja moguć još uvijek zvoni u ušima onih koji žele čuti, i djelovati.
Nikica Simić jedan je od profesora koji su takvom djelovanju posvetili čitav život; više od četiri desetljeća promišlja strategije unaprjeđenja hrvatskog školstva – kao profesor, kao mentor, kao ravnatelj i – možda najvažnije – kao roditelj. Ova je knjiga istodobno osobna ispovijest i povijest obrazovnih reformi – a prvo lice jednine knjigama daje hrabrost, snagu i autentičnost rijetko viđenu u pisanju o ovim temama.
Kroz upečatljive anegdote, široke iskustvene uvide, ali i disekciju službenih dokumenata, Simić pokazuje kako su odnosi između djece i roditelja, djece i škole, škole i roditelja, škole i društva u kojem živimo – neraskidivo povezani.
 
U tom je smislu i ova knjiga esencijalno štivo za sve društvene aktere: profesore, roditelje, djecu, kreatore sustava; sve one kojima je do toga društva stalo. I naposljetku, uz analizu brodoloma hrvatskih obrazovnih reformi, uz britku i konstruktivnu kritiku sustava, Simić se ipak uvijek vraća temelju svoje filozofije, a to je ljubav – ljubav prema djeci, prema profesorskom pozivu i prema društvu kao takvome, jer bez ljubavi nema istinske revolucije.
Knjiga je namijenjena obrazovnim vlastima, roditeljima, učenicima, studentima. Nastojala se skrenuti pozornost čitatelja na loše stvari u obrazovnom sustavu. Napisana je u dva djela, u prvom se daje zanimljiv pristup obrazovnim pitanjima, djetinjstvu autora, osobnim iskustvima.
Djelo je pisano dinamično, autor putuje iz sadašnjosti u prošlost, govori iz različitih perspektiva, sebe kao učenika, roditelja, profesora, ravnatelja.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezani članci

Nikada više

HF

Stol prostrt za dvoje

HF

Zaklopi oči malena

HF

Slijedi li Apokalipsa?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...