Hrvatski Fokus
Kultura

Reforme priče u obrazovanju

Četiri desetljeća promišlja strategije unaprjeđenja hrvatskog školstva

 
 
Nikica Simić: Reformske priče, Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar,Biblioteka Donat, Zadar 2020.
Nakon Heraklita mračnog u hrvatskom školstvu, pred nama je i druga knjiga profesora savjetnika, Nikice Simića, Reformske priče. Hrvatsko književno društvo, treće književno društvo u RH, po broju članova, izdavačkoj djelatnosti, ostvarenim projektima, književno-znanstvenim manifestacijama, pjesničkim maratonima, pjesničko-književnim smotrama, i iznad tog mjesta, utočište je vizionarima, slobodnomislećim autorima, ni jednoga jedinoga trenutka nije dvojilo stati ili ne iza ove vrijedne i značajne knjige: Heraklit Mračni u hrvatskome školstvu (Heraklit je život proveo u rodnom Efezu, živeći povučeno, razočaran u demokratsko državno uređenje). Jednako tako i iza Reformskih priča.
Stati iza čovjeka koji je čitav svoj život posvetio školstvu, sportu, i nadasve i prije sveg učenicima. Koliko je samo znanstvenika, doktora znanosti iškolovao ovaj vrstan profesor, pisac udžbenika, vizionar u pravome smislu te riječi.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/NST_Nikica_Simic.jpg
Ne tako davno, revolucionarne: Lekcije iz Finske, uzdrmale su svijet školstva. Poruka daje drugačiji (i bolji!) svijet obrazovanja moguć još uvijek zvoni u ušima onih koji žele čuti, i djelovati.
Nikica Simić jedan je od profesora koji su takvom djelovanju posvetili čitav život; više od četiri desetljeća promišlja strategije unaprjeđenja hrvatskog školstva – kao profesor, kao mentor, kao ravnatelj i – možda najvažnije – kao roditelj. Ova je knjiga istodobno osobna ispovijest i povijest obrazovnih reformi – a prvo lice jednine knjigama daje hrabrost, snagu i autentičnost rijetko viđenu u pisanju o ovim temama.
Kroz upečatljive anegdote, široke iskustvene uvide, ali i disekciju službenih dokumenata, Simić pokazuje kako su odnosi između djece i roditelja, djece i škole, škole i roditelja, škole i društva u kojem živimo – neraskidivo povezani.
 
U tom je smislu i ova knjiga esencijalno štivo za sve društvene aktere: profesore, roditelje, djecu, kreatore sustava; sve one kojima je do toga društva stalo. I naposljetku, uz analizu brodoloma hrvatskih obrazovnih reformi, uz britku i konstruktivnu kritiku sustava, Simić se ipak uvijek vraća temelju svoje filozofije, a to je ljubav – ljubav prema djeci, prema profesorskom pozivu i prema društvu kao takvome, jer bez ljubavi nema istinske revolucije.
Knjiga je namijenjena obrazovnim vlastima, roditeljima, učenicima, studentima. Nastojala se skrenuti pozornost čitatelja na loše stvari u obrazovnom sustavu. Napisana je u dva djela, u prvom se daje zanimljiv pristup obrazovnim pitanjima, djetinjstvu autora, osobnim iskustvima.
Djelo je pisano dinamično, autor putuje iz sadašnjosti u prošlost, govori iz različitih perspektiva, sebe kao učenika, roditelja, profesora, ravnatelja.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

Hanibal Salvaro izlaže u Heidelbergu

HF

Veliki posao

HF

Formacije Tomislava Šilipetra

HF

U vihoru korone virusa

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više