Hrvatski Fokus
Kultura

U Klovićevim dvorima traje najveća izložba Ivana Meštrovića

S djelima jednog od najslavnijih domaćih umjetnika posjetitelji imaju priliku upoznati se sve do 3. ožujka 2024.

 

U Klovićevim dvorima u tijeku je izložba Ivana Meštrovića. Ova dugo pripremana izložba plod je suradnje brojnih stručnjaka, muzeja i galerija diljem svijeta. Po prvi će puta na jednome mjestu prikupiti Meštrovićeva kiparska ostvarenja iz muzeja i zbirki u i izvan Hrvatske koja posjeduju Meštrovićeva remek-djela.

Autorice izložbe, ugledne su povjesničarke umjetnosti dr. sc. Petra Vugrinec i dr. sc. Barbara Vujanović, dok organizaciju izložbe potpisuje kustosica Iva Sudec Andreis.

Dizajn izložbe i vizualnog identiteta osmišljen je od poznatog dizajnerskog dvojca studija Šesnić&Turković. O ovoj suradnji kazali su sljedeće: “Željeli smo Meštrovića približiti mladoj populaciji, te smo izložbeni prostor i grafiku osmislili na inovativan način, pri čemu je žuta boja koja će dominirati dizajnom svojevrstan akcent, tj. upozorenje za djelo kraj kojega treba zastati, koje vrijedi pomnije promotriti i proučiti.”

Izložba se održava na tri etaže naše najveće nacionalne galerije i nudi pregršt iznenađenja.

Izložba je retrospektiva s djelima prikupljenima iz zemlje i svijeta i najveća je umjetnička prezentacija Meštrovićeva opusa u posljednjih 40 godina, kakvu generacije ljubitelja umjetnosti nisu imale prilike vidjeti, ističu u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba u svojoj širokoj dispoziciji obuhvaća sve faze stvaralaštva Meštrovićeva opusa, koje na način dosadašnjih velikih izložbenih prezentacija u Galeriji Klovićevi dvori prati bogato opisan životopis dostojan napetog filmskog scenarija. Rijetko izlaganim umjetninama iz hrvatskih i inozemnih muzeja i institucija te privatnih zbirki ukazuje na aktualnost Meštrovićeva opusa u europskim i svjetskim razmjerima, kao i na upoznavanju mlađe generacije s važnošću ovoga umjetnika i vrijednosti njegove umjetnosti. Dominantne teme poput akta, spomeničke plastike, portreta, junačkih ciklusa i sakralnih motiva apostrofira nemjerljiv utjecaj kipara na generacije autorica i autora. Cilj izložbe je podsjetiti na vodeću poziciju Ivana Meštrovića koji je svojim klasičnim, mediteranskim identitetom, širokim spektrom motiva, stilskih involviranosti i upućenosti na raznorodne materijale i medije, redefinirao značenje i smjer figurativne umjetnosti.

Golema retrospektiva s više od 200 Meštrovićevih djela svoja vrata otvorila je 22. studenog 2023. godine. S djelima jednog od najslavnijih domaćih umjetnika posjetitelji imaju priliku upoznati se sve do 3. ožujka 2024.

Anđelka Felja

Povezane objave

Velike kvadratne glave malih figura

hrvatski-fokus

Početni ciklus Unutarnjih pejzaža

HF

(Ne)vidljive žene

hrvatski-fokus

Aktualnost misli Marka Marulića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više