Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Možemo li uistinu bez plina?

Zahtjevi dekarbonizacije sve su više usmjereni (i) na sustave grijanja i klimatizacije u zgradama

 

Poznati talijanski proizvođač rješenja za grijanje Robur ima odgovore na scenarije smanjivanja potrošnje plina, pri čemu ključnu ulogu imaju apsorpcijske dizalice topline trenutačnom kontekstu energetske krize i uz izazovno postavljene ciljeve klimatske neutralnosti, Europska unija mora, osobito kada se radi o grijanju u zgradama, u potpunosti uskladiti zahtjeve za udobnošću u prostoru sa zahtjevima energetske učinkovitosti, ušteda na energiji i smanjivanja ugljičnog otiska. Stoga prihvaćanje dostupnih rješenja postaje sve važnije kako bi bilo moguće ostvariti ambiciozne ekološke ciljeve koji su s jedne strane potaknutu društvenom sviješću, a s druge ih strane određuju zakoni i propisi.

Izazov: povećanje energetske učinkovitosti zgrada

Ciljevi vezani uz klimatsku neutralnost vrlo su ambiciozni i za njihovo ostvarenje treba brzo i odlučno djelovati, ali vodeći računa o neizbježnoj postupnosti promjena. Zahtjevi dekarbonizacije sve su više usmjereni (i) na sustave grijanja i klimatizacije u zgradama, na koje otpada više od 40 % potrošnje energije i 36 % štetnih emisija u Europi. Od toga, čak 80 % čini potrošnja energije za grijanje i pripremu potrošne tople vode, a ti su sustavi u 75 % objekata energetski neučinkoviti. Uz sve to, treba reći da je u Hrvatskoj oko 60 % postojećih zgrada izgrađeno prije više od 40 godina.

Takav kontekst zahtijeva značajno ubrzanje kada se radi o povećanju energetske učinkovitosti i sigurno je da sustavi grijanja i klimatizacije imaju ključnu ulogu u izazovu smanjivanja ekološkog utjecaja na okoliš. U sklopu takvog scenarija malo je vjerojatno da će samo jedan energent biti moguće odvesti društvo i gospodarstvo na put prema klimatskoj neutralnosti. Naime, najisplativiji i najodrživiji pristup je multienergetski i multitehnološki.

Uloga plina kao pokretača energetske tranzicije

Europa je danas i dalje uvelike ovisna o prirodnom plinu, a iako je iskorištavanje energije iz obnovljivih izvora u stalnom porastu, naglo napuštanje primjene plina nije moguće zamisliti. Naime, proizvodnja električne energije i dalje se značajno oslanja na fosilna goriva, što vrijedi i u Hrvatskoj, gdje je zimi taj udio veći od 30%, prije svega zbog manje dostupnosti Sunčeve energije i manje proizvodnje u hidroelektranama. Veća potražnja za električnom energijom kako bi se zimi ostvarila toplinska ugodnost za posljedicu ima veću potrošnju plina za rad termoelektrana jer se u to doba godine u pravilu ne može računati na veću proizvodnju električne energije iz sunčanih elektrana i vjetroelektrana.

U vrijeme vršne potrošnje zimi potražnja za plinom u Europi je oko četiri puta veća od potražnje za električnom energijom, što nadomještanje potrošnje plina u cijelosti električnom energijom čini nemogućim, za što glavni razlozi leže u proizvodnim, skladišnim, transportnim i distribucijskim kapacitetima. Zbog svega toga plin je i dalje temeljni izvor energije za Europsku uniju, osobito tijekom zime kada neminovno raste potražnja za energijom za grijanje.

Zbog toga će plinsko gospodarstvo i dalje imati ključnu ulogu za pokrivanje potreba za grijanjem i u svim scenarijima dekarbonizacije, uključujući i one usmjerene na posvemašnju elektrifikaciju. Zato se očekuje značajan udio primjene plina i u narednim desetljećima.

Plinske apsorpcijske dizalice topline Robur: rješenje koje je dostupno već danas

U sadašnjem i budućem scenariju postupno se usvaja pragmatičan pristup primjeni hibridnih energetskih rješenja u kojima oba energenta: plin i električna energija sinergijski odgovaraju na potrebe sustava grijanja i klimatizacije. Pri tome se koriste najučinkovitija tehnička rješenja na razini cijele zemlje, ali i krajnjih korisnika.

U tom kontekstu, rješenje apsorpcijskih dizalica topline Robur, koje je za grijanje i pripremu PTV-a u stambenim, poslovnim i industrijskim objektima već dostupno na tržištu, omogućava brzo i značajno smanjenje potrošnje plina, zahvaljujući energetskoj učinkovitosti do 174 % ! Kombinacija plina i obnovljivih izvora pruža stvarne energetske i ekonomske uštede, a na kraju, ali ne manje važno, smanjuje emisije ugljikovog dioksida u okoliš.

Dizalice topline Robur GAHP u cijelosti su usklađene s europskim propisima o eko-dizajnu i ekološkim oznakama, prepoznaje ih i europska Direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD). Naime, dok se kod uobičajenih kompresijskih dizalica topline za pogon elektromotora kompresora koristi električna energija, apsorpcijske dizalica topline za pogon ‘termičkog’ kompresora koristi toplinu, čime se smanjuje potrošnja električne energije. Ta toplina uobičajeno potječe iz plinskog plamenika koji pokreće termodinamički kružni proces.

Prednosti apsorpcijskih dizalica topline mogu se sažeti na sljedeći način:
• smanjuju emisije CO2 za 40% u usporedbi s tradicionalnim kotlovima za grijanje (u slučaju primjene obnovljivih plinova ili njihovih smjesa kao što su biometan ili zeleni vodik emisije se mogu dodatno smanjiti)
• diverzificiraju izvore energije jer koristi plinsko gorivo koje je široko rasprostranjeno u Europi i usklađeno je s budućim scenarijem opskrbe obnovljivim plinovima (biometanom i smjesama metana i vodika)
• imaju odlične radne značajke čak i pri niskim vanjskim temperaturama zraka i u područjima s hladnom klimom, zahvaljujući termodinamičkom ciklusu na koji vrlo malo utječu okolni klimatski uvjeti
• imaju odlične radne značajke i pri visokim radnim temperaturama u sustavu grijanja, što znači da omogućavaju visoke temperature polaznog voda (do 65°C za grijanje i 70°C za pripremu PTV-a), zašto se mogu izravno koristiti čak i u postojećim visokotemperaturnim sustavima s tradicionalnim radijatorima, što je čest slučaj pri obnovi zgrada
• koriste postojeću energetsku infrastrukturu (plinske mreže) bez preopterećenja elektroenergetske infrastrukture
• koriste posve prirodnu radnu tvar, za čiju primjenu ne postoje nikakva ograničenja prema ‘F-Gas Regulativi’.

Osnovne prednosti apsorpcijskih dizalica topline Robur GAHP:
• učinkovitost plina i obnovljivih izvora do 174%
• ne koriste fluorirane stakleničke plinove, već koriste radnu tvar s GWP = 0
• temperatura tople voda uvijek može biti do 70 °C čak i pri vanjskoj temperaturi -20 °C
• snižavanje troškova za grijanje i do 50%
• idealno rješenje za integraciju s postojećim sustavima
• potvrđeni podaci: plinske apsorpcijske dizalice topline priznaje i podržava Europska komisija u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanje i razvoj tehnologija.
Za više informacija, a i za bolje upoznavanje s cjelokupnom ponudom apsorpcijskih dizalica topline i kondenzacijskih kotlova Robur i otkrivanje svih njihovih prednosti, posjetite stranicu www.robur.com ili izravno se obratite ekskluzivnom distributeru za Hrvatsku, tvrtki Tehnokom: www.tehnokom.hr | info@tehnokom.hr | 01/ 468 62 22.

B. L., www.energetika-net.com

Povezane objave

EU e-gorivima želi nanijeti još zelene boje na ceste

hrvatski-fokus

Zeleno i digitalno

hrvatski-fokus

Plutajući LNG-terminal je prihvatljiv za okoliš

HF

Riba snimljena u Jadranu – predator koji uništava gotovo sve oko sebe

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više