Hrvatski Fokus
Kultura

Izazovni ciklus Sailor Whistler akademskog slikara Tomislava Ostrmana

Zreli umjetnički izričaj, posve samosvojan i iznad svega aktualan

 

U nadasve kontinuiranom i nadahnutom slikanju, zagrebačkog akademskog slikara Tomislava Ostrmana, uglednog artističkog renomea, zapaženog autora niza zanimljivih ciklusa, izdvaja se jedan dio njegova plodonosna rada, jedan ciklus, dugotrajnog nastanka koji broji mnoštvo slika, ulja na velikim formatima.

Riječ je o ciklusu Sailor Whistler, ciklusu ulja na platnu, posvećena neobičnoj, nesvakodnevnoj osobi, mornaru koji zviždi i koga zatječemo u različitim situacijama, plovi, promatra nas pozorno kroz škure, ufitiljenih lebdećih brkova, poput Dalija i uvijek okružen pratećim perajama morskih pasa, roni s patkicom na glavi, u društvu čudnih igračaka, oboružan očalama, na zebri iznad mora regulira promet grabežljivaca, prati brodove, ispušta balone….

Kada ga malo bolje pogledamo, shvatimo da je on Petrica Kerempuh modernog doba, vodič kroz svakodnevne neobičnosti i česte neshvatljivosti jer i on je sam čudo, uvrnuti stvor današnjice, stvor stvoren od apsurda, ali sve ukomponiranu u sjajno plavilo mora i bljesak sunčanih zraka jer svijet je lijep samo smo mi njegovi stanovnici malo drugačiji.

Kritičnost ovog angažiranog slikarskog ciklusa iznimna je, slikara i njegov mornar progovaraju o svijetu, o sadašnjem trenutku i njegovoj ne baš uvijek ružičastoj stvarnosti, sve kroz igru, šalu, ponegdje i neugodno ismijavanje, sve s osmijehom na licu.

Ostrman je kreirao bez mnogo obzira i ustezanja doživljaj okoline, svijeta koji ga okružuje, najčešće ga kritizirajući kroz ironiju, istodobno ističući i njegove dobre strane, zavodljivu ljepotu mora, čari plovidbe, svjetlost.

Ciklus ulja na većim formatima platna Sailor Whistler akademskog slikara i doktora umjetnosti Tomislava Ostrmana, zreli je umjetnički izričaj, posve samosvojan i iznad svega aktualan,

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kolekcija Marinko Sudac

HF

Praizvedba baleta Derviš i smrt

HF

Noć tamna i usnula

HF

Aktovi Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više