Hrvatski Fokus

Kada je američka policija ubila natporučnika Jasena Drnasina američki Hrvati nisu izašli na ulice

 
 
Što je Amerika i kolika lica ima teško je pitanje, mene zanima trenutačno samo val nemira koji se širi SAD-om i koji ima zbog uglavnom rasnog karaktera visoki eksplozivni potencijal. Mislim da sukob koji poprima obilježja vandalizma, pa i pljačke ne vodi dobru, te da produbljuje podjele, kako onu povijesnu na sjever i jug tako i podjelu na rasnoj i kulturalnoj osnovi. Mlađe stanovništvo koje je lijevo liberalno te stanovništvo tamnije puti (zovemo ih Afroamerikancima iako dobar dio te populacije ima i europske pretke) uglavnom glasuje za demokrate, čak i kćerka gradonačelnika New Yorka Billa de Blasija sudjeluje u nemirima. Demokratima ova tragedija ide na ruku jer uoči izbora "mobilizira" biračko tijelo demokrata, dok predsjednik Donald Trump, želeći očuvati red, mir i stabilnost zemlje, mora vući nepopularne mjere i ostati gospodar situacije.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/100534003_10158292303624643_6815637005922205696_n-e1591208279334.png
Mediji uglavnom neskloni predsjedniku Trumpu vode prljavu kampanju gdje uz opravdane kritike ubacuju i čudne spinove, npr. staju na stranu čovjeka koji nosi na ramenima dijete u prve redove demonstracija ili žene koja dva puta šakom snažno udara policajca da bi je zatim drugi policajac nokautirao a usto minoriziraju pucnjavu, ubijanje policajaca, pljačkanje radnji, palež crkvi… Posebnu analizu bi zasluživale snage koje su umiješane u stvaranje nemira,ali o tome neka pišu upućeniji i stručniji. Povod sukoba je pretjerana upotreba sile koja je nažalost dovela do smrti četrdesetšestogodišnjeg Georgea Floyda; istraga će pokazati koliko je optuženi policajac svjesno pogriješio, kao i kakva je osobnost tragično preminuli Floyd bio. Poziv Floydovoga brata da se izbjegne kaos i divljanje je nezapaženi glas razuma.
 
Pravi korijen sukoba je model u kojemu postoje paralelna društva koja žive samo dijelom zajedno,što je i jedan od uzroka sukoba. Može se vidjeti i karta Chicaga iz tridesetih 20. stoljeća na kojoj su označena područja u kojima žive pripadnici različitih nacija (ne i rasa!). Nisu paralelna društva samo nacionalna, vjerska i rasna, različita društva su hiperliberalna Kalifornija i konzervativni poljoprivrednici Cornbelta (srednji zapad, kukuruzni pojas), Teksas, koji uz naftu ima visoku tehnologiju i poljoprivredu te drži trećinu američke ekonomije i multietnički New York koji nosi samom 8 posto ekonomije. Uzrok je sukoba i u lošem školskom i zdravstvenom sustavu koji siromašne i pasivne pretvara u bedake; te u kvaziliberalnom sustavu koji razara moral, obitelj, zajednicu i daje krila hedonizmu i pogrješnom životnom stilu.
 
Povijesno mi osjećamo u kojim dijelovima Europe je postojala komunistička represija, gdje su živjeli slobodni seljaci, a gdje kmetovi, gdje je bila vlast Venecije i Austrije, gdje pak Turske itd. Mali broj Afroamerikanaca su obrtnici, poduzetnici i farmeri; informatizacija, robotizacija i seljenje industrije u Aziju su pojeli njihova radna mjesta;usto je pretjerana histerija sa virusom Korone na ljude loše psihički i zdravstveno djelovala,pa i ekonomski. Anglosaksonci imaju demokratskih i radnih kvaliteta, ali nisu baš u velikoj mjeri sposobni miješati se sa drugim elementima. Španjolci i Portugalci su više skloni asimilirati nesrodne skupine, tako da katolički Meksiko i Brazil nemaju toliko izražene rasne sukobe.
 
Predsjednik Trump ima znatnu podršku i u vojsci i policiji, tako da za njega ne može biti uzmicanja, on će sigurno uporabiti vojsku bude li potrebno, a tada će stvar zbog nepomirljivosti demokrata i republikanaca jako sličiti na kosovski scenarij raspada SFRJ. Očito je predsjednik nagazio dio elite smanjujući vanjskopolitičke tenzije, odustajući od razvoja Kine nauštrb SAD-a, ali i podupirući realni sektor naspram spekulativnome. S druge pak strane može li se postići kompromis, može li predsjednik djelovati očinski i pomirljivo? I kod naseljavanja SAD-a naši Hrvati su osim New Yorka išli u rudarski Pittsburgh i Kaliforniju gdje su bili ribari, školjkari, pomorci, vlasnici restorana, poljoprivrednici. Bježalo se iz Tugoslavije u zemlju blagostanja i demokracije. Amerika je jedan od stupova svjetske stabilnosti i stoga bi bilo dobro da molimo za mir i razumno rješenje koje će dati stabilnost nama prijateljskoj zemlji u kojoj živi brojna hrvatska zajednica. Velikan kinematografije David Griffith je napravio film Rađanje jedne nacije, danas se mora nacija roditi ili razoriti na drugom temeljima, jer Griffithov recept je krivo srastanje.
 
Kada je kanadska policija zbog incidenta u autobusu usmrtila našega ratnika koji se doškolovao na Westpointu, natporučnika Jasena Drnasina, nestručnom i pretjeranom uporabom suzavca u spreju, Hrvati u Kanadi i SAD-u nisu radili masovne prosvjede, a policajac je oslobođen krivnje iako je uporabio ogromnu količinu spreja u osam minuta (?!), jer sedam policajaca nije bilo u stanju privesti Hrvata koji se opirao.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

Sramotna policijsko-Plenkyjeva procjena

HF

Ostavka s okusom političkog pamfleta

HF

Grbin Peđa – samo s leđa!?

HF

Politika i rodijački kapitalizam

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više