Hrvatski Fokus

Javnost ima pravo znati tko pomaže u kriznom komuniciranju Vladi, Nacionalnom stožeru, ministarstvima…

 
 
Svi znamo tko je GONG. Tužibaba iz SDP-a koja živi na grbači hrvatskih poreznih obveznika. Ali ponekad treba i njih pogledati i poslušati. Nakon što im je prvi dugogodišnji čovjek Dragan Zelić i službeno ušao u vodstvo Partije na Iblerovu trgu u Gongu su se rijetko oglašavali. Nu, prije neki dan, evo ih. Javili su se i aktualnoj Valdi Andreja Plenkovića postavili su šest pitanja u kojima traže od vladajućih da smanje koruptivne radnje, a povećaju poštenje.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/04/doutrinador-RGOVWReXVmAI62PE3dUvowJ-1200x800%40GP-Web.jpg
U Gongu od Vlade traže da osigura:
»1. Transparentnu nabavu medicinske opreme
Nabava medicinske opreme mora biti transparentna, javnost treba znati od kojih dobavljača i za koliko Vlada kupuje. Nije dovoljna informacija da su, na primjer, stigle tone opreme iz Kine. Sve nabave treba na jednom mjestu objaviti i označiti s #covid19 te naznačiti je li roba kupljena javnom nabavom ili direktnim pregovaračkim postupkom. Dodatno, ovakvi podaci objavljeni u API sučelju omogućili bi istraživačima i novinarkama i novinarima dodatne analize. 
2. Objavu donatora i iznosa donacija
Popis donatora, Iznose svih donacija, ali i primatelje donacija treba objavljivati, kako bi se izbjegle situacije stvaranja reputacijskog rizika i nepovjerenja. Javnost ne zna tko je tajanstveni šeik ili koliko je vrijedna donacija IT tvrtki koje su izradile platformu e-propusnice, ili digitalnog pomoćnika Andriju. 
3. Objavu sastava radnih skupina 
Od 18. ožujka Vlada je u hitnu proceduru uputila 39 zakona, a 36 ih je već stupilo na snagu i u najvećoj mjeri odnose se na mjere pomoći gospodarstvu iz proračuna. Kako bi se izbjegle situacije poput Lex Agrokora, čiji su autori kasnije angažirani u Agrokoru, iznimno je važno da javnost zna tko su članovi radnih skupina koje pripremaju zakone. To je važno kako bi se unaprijed identificirali potencijalni sukobi interesa, bez obzira na to radi li se, na primjer, o zdravstvenoj zaštiti ili obnovi Zagreba. 
4. Informacije o PR-ovcima
Ova je Vlada ukinula zabranu angažiranja PR agencija državnim i javnim tijelima i tvrtkama. Javnost ima pravo znati tko pomaže u kriznom komuniciranju Vladi, Nacionalnom stožeru, ministarstvima i drugim tijelima javne vlasti te jesu li PR savjetnice plaćene ili rade pro bono? Javnost treba znati koliko košta angažman komunikacijske tvrtke koja održava koronavirus.hr i društvene mreže.
5. Popis poslodavaca koji koriste COVID-19 poticaj
Javnost mora znati tko su poslodavci kojima se isplaćuju milijarde kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta u vrijeme pandemije, kao što je Gong već upozorio. Gong od Vlade RH traži da svaki mjesec objavljuje popis poslodavaca korisnika mjere COVID-19, ukupne iznose potpora i broj radnika/ca za koje se mjera koristi. Smatramo kako je takva razina transparentnosti najbolji osigurač protiv moguće zlouporabe ovih sredstava.
6. Javnu potrošnju u realnom vremenu
Kriza je prilika da se država i JLRS obvežu na veću transparentnost kroz prikaz potrošnje državnih i lokalnih proračuna u realnom vremenu, kako bi građanke i građani imali uvid u sve proračunske transfere, odnosno iznose koji idu prema svima – zaposlenicima, dobavljačima, socijalnim davanjima, donacijama, lokalnim i javnim poduzećima, športskim društvima, udrugama…«
 

Pavao Blažević

Povezane objave

Plenković se ne mora bojati oporbe, ni lijeve ni desne

hrvatski-fokus

Srbija priznala agresiju na Hrvatsku

HF

Dvostruki demokratski deficiti

HF

Istinom protiv govora mržnje. Istina je pobijedila laži

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više