Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Miletić i Glas Istre krše ljudska prava Hrvata

Opetovani napad i politički pritisak IDS-a preko Glasa Istre na Katoličku Crkvu

 
 
»SRAMOTNA PROMOCIJA U BOŽJOJ KUĆI: U pulskoj crkvi predstavit će se knjiga koja relativizira ustaške zločine u Jasenovcu
(https://www.glasistre.hr//kultura/sramotna-promocija-u-bozjoj-kuci-u-pulskoj-crkvi-predstavit-ce-se-knjiga-koja-relativizira-ustaske-zlocine-u-jasenovcu-581378?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Razmjena%2bprometa)«, naslov je članka u Glasu Istre! Kao prvo što bode oči je nepoznata vjerska terminologija autorici  teksta Chiari Bilić jer se ne upotrebljava izraz "Božja kuća" za Crkvu, već Božji hram. U kući se ne vrši bogoslužje, već u blagoslovljenom Božjem hramu, tek toliko njoj i Glasu Istre, na znanje! I kao drugo ne  radi se "Božjoj kući", kao mjestu predstavljanja knjige, nego o dvorani koja se nalazi u podrumu ispod Crkve!Upotrebljavati izraz sramotno vezano uz Katoličku Crkvu i spominjanje Boga uz taj izraz, je uvrjeda za sve vjernike katolike i napad na slobodu vjeroispovjesti, neviđen i neprimjeren u javnom, medijskom prostoru.Takav ponižavajući govor mržnje mogu bezobzirno upotrebljavati samo oni koji ne poštuju ni vjernike, ni Katoličku Crkvu kao instituciju, u svrhu postizanja svog cilja, a to je zabraniti slobodu mišljenja i javnog izražavanja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/02/54640_img_4423-scaled.jpg
Što je govor mržnje? Po definiciji govor mržnje je; “govor koji tradicionalno obuhvaća svaki oblik izražavanja koji se smatra uvredljivim za bilo koju rasnu, religijsku, etničku ili nacionalnu skupinu”. Dr. sc. Dubravko Ljubić smatra da "Mržnja, kao kontrapunkt ljubavi, rađa prijezir prema ljudskosti u drugom ljudskom biću želeći ga pri tome povrijediti, oštetiti ili uništiti." "Različite javne osobe, pa čak i pojedini aktivisti udruga za promicanje ljudskih prava, nerijetko govorom mržnje ideološki etiketiraju političke ideje i mišljenja koja se ne uklapaju u njihove vlastite svjetonazorske i idejne paradigme, zahtijevajući njihovo sudsko procesuiranje i sankcioniranje. Politički i svjetonazorski neistomišljenici se proglašavaju neprijateljima svih vrijednosti društva, a njihova se politička orijentacija utvrđuje kao govor mržnje kojeg svim sredstvima valja ušutkati, pa čak i zloporabom vlasti ili javnopravnih tijela."
 
U ovom slučaju vlast koju predstavlja IDS ne prezajući od vrijeđanja i ponižavanja vjernika, upotrjebljava čak i ime Božje u neprimjerenom načinu izražavanja, sve u cilju zabrane predstavljanja jedne knjige koja se ne uklapa u njihov politički svjetonazor.Glas Istre i Boris Miletić ovim člankom prekršili  su Ustav RH, koji se bazira na Deklaraciji o ljudskim pravima. Dakle ovim člankom u Glasu Istre prekršen je Ustav RH u nekoliko članaka. Članak 38., "Zabranjuje se cenzura", a ovaj članak u Glasu Istre zahtjev je za cenzuru i to govorom mržnje. Piše Glas Istre "na snažno negodovanje javnosti te gradonačelnika i predsjednika IDS-a Borisa Miletića". Moram konstatirati da je netočno "snažno negodovanje javnosti", jer je jedino Boris Miletić izrazio negodovanje. Dovoljno je pogledati komentare po portalima, pa da se vidi da je upravo suprotno, snažna osuda nedemokratskog istupa puljskog gradonačelnika Borisa Miletića.
 
Članak 39. "Gradonačelnik Pule Boris Miletić osudio je pokušaj relativiziranja zločina i veličanja ustaškog režima, rekavši da u Puli, kao otvorenoj i tolerantnoj sredini, u kojoj se njeguju vrijednosti mira, tolerancije i suživota nema mjesta govoru mržnje i toleriranju ustaštva". To je pravi primjer totalitarne, političke manipulacije, jer "jedna otvorena i tolerantna sredina" ne bi krenula napadima, vrijeđanjem i govorom mržnje na vjernike, na Katoličku Crkvu i na samoga Boga, koristeći njegovo ime u neprimjerenom kontekstu.
Članak 41. koji je u ovom slučaju i najbitniji glasi: "Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obav­­­ljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te uprav­­­ljati ­­­njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države."Gradonačelnik Boris Miletić perfidno se obraća župniku s pozicije vlasti, opetovano vršeći politički pritisak na njega, ne poštujući odvojenost Crkve od Države.
Članak 42. Koliko je samo upotrjebljeno ružnih i neprimjerenih riječi, u izjavi za javnost gradonačelnika Borisa Miletića i Glasa Istre, koji krši sva demokratska načela, toleranciju. pluralizam, odvojenost Crkve od države, slobodu mišljenja, slobodu vjeroispovjesti i slobodu okupljanja pozivajući se licemjerno na "sredinu u kojoj se njeguju vrijednosti mira, tolerancije i suživota".
 
Nije to prvi puta da puljski gradonačelnik zlorabi terminologiju "u Puli, kao otvorenoj i tolerantnoj sredini, u kojoj se njeguju vrijednosti mira, tolerancije i suživota" u svrhu zabrana upravo tih vrijednosti i napada na Katoličku Crkvu i njene vrijednosti;
• primjer 1. U emisiji Oporbeni zarez HR Radio 1. program i reprizi na HRT-u 4 , 6. ožujka 2017, gost je bio Predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić. U svom se govoru osvrnuo na HOD ZA ŽIVOT, rekavši da se u Istri ne će tolerirati nikakvi hodovi. OPS, a TOLERANCIJA? Hod za život okupio je preko 25.000 ljudi koji su slavili život, a Boris Miletić time odobrava pravo na pobačaj i SMRT, na ne ŽIVOT.
• primjer. 2. Vlada je 23. kolovoza 2017. darovala Porečko-puljskoj biskupiji Vilu Idolu u Puli. Vrijednost poklonjenih nekretnina od 19,7 milijuna kuna procijenjena je po sudskom vještaku, a kako stoji u odluci uračunat će se u naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti pravnim osobama Katoličke Crkve, sukladno Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. Prigodom potpisivanja ugovora sa Porečko-puljskim biskupom, na spomendan krvave žrtve Bl. Miroslava Bulešića, Andrej Plenković je izjavio: “Naša crkva njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, našu kulturu, našu baštinu. Okuplja naše ljude i stoga na ovaj način mislim da u jednom primjerenom obliku rješavamo pitanje za kojim već desetljećima se nastoji naći rješenje”. Na te se riječi Andreja Plenkovića ljutito obrušio puljski gradonačelnik  Miletić izjavivši: „Potenciranje takvog nacionalističkog diskursa uvrjeda je za sve građane regije koja počiva na otvorenosti, multikulturalnosti, raznolikosti i toleranciji, takva retorika izravno negira sve vrijednosti ujedinjene Europe i šalje uznemirujuću poruku svim građanima, a pogotovo pripadnicima naših nacionalnih manjina”.
 
Koga je to Plenković uvrijedio spominjući zasluge Katoličke Crkve? Nikoga i niti jednom ružnom riječi! Njeguje li Katolička Crkva kulturnu baštinu? Da! A samo jedan bliski primjer je neprocjenjiva kulturna baština "vodnjanskih mumija" koje su sačuvane samo zahvaljujući župniku Marijanu Jeleniću. Okuplja li Katolička Crkva ljude? Okuplja!
 
Mogu samo ustvrditi na osnovi primjera koje sam navela, da puljski gradonačelnik ne razumije pojmove demokracije, tolerancije, suživota i pluralizma, jer je u bezbroj primjera dokazao da samo svoj svjetonazor i životno opredjeljenje smatra jedino mogućim i jedino ispravnim. I upravo su svi njegovi postupci usmjereni u poništavanje, negiranje, vrijeđanje pa čak govorom mržnje, svakog drugačijeg svjetonazora i životnog opredjeljenja.
 
Citiram Borisu Miletiću i Glasu Istre kao mediju koji ga podržava, iz Programske deklaracije IDS-a
O LJUDSKIM PRAVIMA
Temelj politike IDS-a su ljudska prava. Sloboda pojedinca, kao i sloboda savjesti iizražaja individuuma, osnova je svake moderne države i kao takva iznad svakog diskrecijskog prava države nad pojedincem. Ljudska prava su nedjeljiva. Ta prava su jednaka za sve ljude neovisno o njihovoj narodnosti, podrijetlu, rasi, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, obrazovanju, društvenom i materijalnom položaju. Ne postoji interes viši od poštivanja ljudskih prava i ne postoji razlog zbog kojega bi se ljudska prava mogla kršiti i ograničavati.
 
Dakle, Boris Miletić i Glas Istre, opet ponavljam vašu Programsku deklaraciju: Ne postoji interes viši od poštivanja ljudskih prava i ne postoji razlog zbog kojega bi se ljudska prava mogla kršiti i ograničavati. Doista ne postoji interes viši od poštivanja ljudskih prava i ne postoji razlog zbog kojeg bi se ljudska prava mogla kršiti i ograničavati zar ne Borise Miletiću i vaši istomišljenici iz Glasa Istre! Stojite li i dalje na tim pozicijama vaše Programske deklaracije i nakon što ste u ovom slučaju prekršili sva ljudska prava definirana Deklaracijom UN-a o ljudskim pravima i Ustavom RH?
 

Lili Benčik

Povezane objave

Koga spašava Ante Ramljak?

HF

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

HF

Plenković srozao Hrvatsku na razinu Afrike

HF

Bože, čuvaj Slavoniju!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više