Hrvatski Fokus
Gledišta

Nova zavrzlama oko rodne kuće bana Jelačića

Zaklada “Spomen dom bana Josipa Jelačića” imat će različite aktivnosti u svome radu

 
 
U mom otvorenom pismu koje je objavio Tjednik za kulturu, znanost i društvena pitanja “Hrvatski fokus” iz Zagreba u br. 469. od 24. svibnja 2019. godine https://www.hrvatski-fokus.hr/index.php/gledsita/25467-od-rak-rane-bunjevci-do-metastaze-hrvati, dakle prije više od godinu dana, između ostalog stoji:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/16309460_401.jpg
“Poslije petnaestak godina „pregovora“ između srpske i hrvatske strane Vlada Republike Srbije je prije dvije godine dala Hrvatskom nacionalnom vijeću pol milijuna eura za otkup rodne kuće bana Jelačića. Pošto to nisu dovoljna sredstva otkupljen je dio prizemlja i jedan stan na katu (od šest), što ne čini veći dio niti prizemlja, a kamoli cijele zgrade. Bez otkupa cijele zgrade, što stalno pišem, od „krucijalnog“ Kulturnog centra svih Hrvata u Republici Srbiji, nema ništa! Da stvar bude i neshvatljiva, na katu je umjesto stana u kojem je rođen ban Jelačić otkupljen jedan drugi stan, pri čemu je prevagu odnio balkon (Balkan)!A u „Hrvatskoj riječi“ br. 838 od 10. svibnja 2019. godine čitamo u untervjuu,  upravo s Darkom Vukovićem, da je trenutačno unutrašnjost rodne kuće bana Jelačića u lošem stanju i da se „očekuje puno pripremnih radova kako bi ona bila stavljena u funkciju“.  Dotle je prizemlje rodne kuće bana Jelačića stalno zaključano, akteri još ne mogu niti u otkupljeni dio, jer se vodi sudski spor, i sa svojim stručnim konferencijama kruže oko ove zgrade kao mačak oko vruće kaše. Oko rodne kuće bana Jelačića utrošena su i ranije ne mala sredstva HNV-a (čitaj, dao Slaven Bačić) preko HKPD „Jelačić“ (čitaj, primili Petar Pifat i Darko Vuković), a HNV i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (čitaj Tomislav Žigmanov) imaju uvijek novca za neku kombinaciju s HKPD „Jelačić“, ali rodne kuće bana Jelačića nema pa nema! A sada je dvodnevna konferencija „Kulturni prostor spomen doma bana Josipa Jelačića“, pored bezbroj izvanrednih smještajnih prostora i vrlo lijepih konferencijskih sala u Novom Sadu, održana u jednom od najluksuznijih i najskupljih hotela u regiji, „Leopold I“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, u čijem prospektu stoji: Cijene su izuzetno visoke, najjeftiniji smještaj je u deluks sobi za dvije osobe po cijeni od 100 eura!Akteri ovakvih akcija se u hrvatskim  medijima promoviraju hvalospjevima o raznim „uspjesima“, slikaju se, daju priopćenja, organiziraju sastanke, okrugle stolove, znanstvene skupove, stručne konferencije i sl., i uopće „naporno“ rade, pri čemu troše novac namjenjen svim Hrvatima u Republici Srbiji, a sve ima samo spoljni sjaj, rodne kuće bana Jelačića nema pa nema.“
 
Od tada, za više od godinu dana, oko rodne kuće bana Jelačića baš ništa se nije dogodilo da bi 4. lipnja 2020. godine Hrvatsko nacionalno vijeće pompezno objavilo da je u kući bana Jelačića ​​​​​​​Održana konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Zaklade “Spomen dom bana Josipa Jelačića”:
Konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Zaklade “Spomen dom bana Josipa Jelačića” održana je jučer, 3. lipnja u rodnoj kući bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Po konstituiranju, usvojen je Statut Zaklade, za zamjenika predsjednika Upravnog odbora izabran je Darko Vuković, dok je za upravitelja novoosnovane Zaklade predložen Goran Kaurić. 
Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji je na sjednici Vijeća, 24. ožujka 2020. godine donijelo Odluku o osnivanju Zaklade “Spomen dom bana Josipa Jelačića”. Nakon Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji “Cro-Fond”, ovo je druga zaklada koju je HNV osnovao s jasnim strateškim ciljem.
 
“Strateški cilj Hrvatskog nacionalnog vijeća je da proširimo svoje sjedište i da imamo područne urede izvan Subotice. Petrovaradin nam je izuzetno važan, ne samo radi čuvanja povijesti na našeg bana i njegovo ime, lik i djelo, što je već uspješno činila Udruga “Jelačić”, već da oformimo novo jezgro koje će biti ne samo stjecište i okupljalište mjesnih Hrvata, nego jedna nova, suvremeno-tradicijska priča. Očekujemo da se ovdje počnu okupljati i svi studenti koji studiraju u Gradu Novom Sadu, a kojih ima iz cijele Republike Srbije”, objašnjava predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. U svom pozdravnom govoru članovima Upravnog odbora, predsjednica Vojnić naglasila je da rad Zaklade neće biti nimalo lak, jer su i mnoge aktivnosti oko rodne kuće bana Josipa Jelačića, do sada često bile zaprječavane. 
 
Zaklada “Spomen dom bana Josipa Jelačića” imat će različite aktivnosti u svome radu, a samo neke od njih izdvaja predsjednik Upravnog odbora Marko Tucakov. “Zakladu je utemeljilo Hrvatsko nacionalno vijeće s puno povjerenja u članove Upravnog odbora i time im dalo jednu tešku, ali radosnu dužnost. Važno je učiniti sve što se može u sadašnjem društvenom kontekstu da objekt u kome se nalazimo, a koji je od povijesnog i emotivnog značaja za Petrovaradince i cijelu hrvatsku zajednicu u Srbiji, bude zaista reprezentativan u smislu centra kulturnih aktivnosti, a i u društvenom smislu kao jedne točke koje će povezivati većinski narod i našu hrvatsku zajednicu i skupa promovirati zajedništva i posebnosti ovdašnje hrvatske manjine,” ističe predsjednik UO Marko Tucakov. Tucakov dodaje da mu je izuzetno drago što je baš on na čelu Upravnog odbora Zaklade koja sada počinje s radom, te da je potencijal Zaklade i budućeg Spomen doma Josipa bana Jelačića veoma velik.
Za upravitelja Zaklade predložen je Goran Kaurić, dugogodišnji aktivista hrvatske zajednice u Srbiji. 
“Veliki je entuzijazam, želimo raditi i ja sam optimist. Osobnim angažiranjem želim doprinijeti razvitku zajednice koja u ovom dijelu Vojvodine nije dovoljno afirmirana. Velika je podzastupljenost Hrvata u svim tijelima, od općina do republike, ali mi moramo istrajati na našim pravima, moramo se za to boriti i siguran sam da će i zaklada osim očuvanja povijesnih, kulturnih i drugih oblasti života Hrvata na ovim prostorima raditi na afirmaciji zajednice”,zaključuje Kaurić.
Odluka o prijedlogu imenovanja upravitelja Zaklade ‘Spomen dom bana Josipa Jelačića’ daje se osnivaču odnosno Hrvatskom nacionalnom vijeću na usvajanje. 
Iako je sjedište Zaklade u rodnoj kući bana Josipa Jelačića, mjesta za realizaciju svojih aktivnosti imat će sve hrvatske udruge kulture čija je realizacija na dobrobit zajednice. Također, podsjetimo na veliku važnost činjenice da se ove godine navršava 75 godina otkako se rodna kuća bana vratila u vlasništvo hrvatske zajednice.(završen citat)
Da se rastopiš od miline i obično neobično neobavješteni obični hrvatski građanin u Republici Srbiji (i šire) bi se oduševio. Međutim, sve je samo nova šaralaža, ovog puta kao predizborna kampanja DSHV-a, pa je logično da se oduševio samo njen predsjednik i to, kao i obično, pripisao sebi kao novi veliki uspjeh (uvijek o sebi ovaj lik govori u prvom licu množine!):
Ali druga strana medalje, ukratko (u više otvorenih pisama sam opširno pisao o rašomonijadi oko rodne kuće bana Jelačića), izgleda ovako:
–                     izjava da je činjenica da se ove godine navršava 75 godina otkako se rodna kuća bana Jelačića vratila u vlasništvo hrvatske zajednice je obična besmislica  i neistinita parola, kojima se inače služe Žigmanov i njegovi trabanti,
–                     činjenica je da je Žigmanovljev HNV potrošio sav novac koji je dobio za rodnu kuću bana Jelačića (potrošenih pola milijuna eura samo od Republike Srbije) bez ikakvog rezultata te se danas vodi čudan sudski spor oko rodne kuće bana Jelačića, koji će još dugo trajati,
–                     činjenica je da je rodna kuća bana Jelačića i danas zaključana, da zvrji prazna i da se akteri ovog “veličanstvenog” događaja u nju uvlače na stražnja vrata kao lopovi i sastaju izolirani od javnosti u onom jedinom otkupljenom stanu koji nije stan u kojem se rodio ban Jelačić (ali ima balkon!), –         zato se Žigmanovljeva ekipa za obmanivanje svih Hrvata u cijelom svijetu
može slikati samo ispred zakjučane kuće bana Jelačića:
A ostala su nebrojena pitanja. O onog tko su sve članovi UO Zaklade “Spomen dom bana Jelačića”, preko onog što je s novcem utrošenim do sada, do pitanja u kojoj je fazi sudski spor i o čemu se tu uopće radi!!!
Dotle će se šačica Žigmanovljevih poltrona slikati, činiti “genijalne poteze”,  postizati “brilijantne uspjehe” i obmnajivati sveopći hrvatski puk zbog novca, funkcija, položaja i privilegija. A već je poznato da tamo gdje Žigmanov i njegovi zastupaju i brane Hrvate, više nema Hrvata!  
 

Miroslav Cakić

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Kroatocid u Lisinskom 2018.

HF

Svetac SPC-a s Hitlerovim odličjem!

HF

Kupovina glasova obrovačkih Srba

HF

Ustavni sud je ugušio neposrednu demokraciju biračima s fiktivnim prebivalištem u Hrvatskoj

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više