Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

“Trogirska kruna” u čast braniteljima

U Trogiru otvoren spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

 
 
U Trogiru je u srijedu, 10. lipnja 2020. svečano otvoren spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata „Trogirska kruna“, rad akademskih kipara ĐaniJa Martinića i Frane Šituma.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/naslovna.jpg
 „U ovaj spomenik ugrađeni su životi poginulih branitelja, najboljih od najboljih, nestalih civila, žena, djece, svih poginulih u fašističkoj agresiji. Ovo je simbol pobjede i ostvarenja velikog cilja, a to je hrvatska država. Simbolično se nalazi ispred gradskih zidina, kao vječni čuvar. Zadovoljstvo mi je što je moj grad izvršio moralnu obavezu počasti i zahvalnosti braniteljima“, rekao je Ivica Baturina, predsjednik HVIDRA-e Grada Trogira.
 
„Neka nam ovaj spomenik neprestano ulijeva optimizam i vjeru u 'obećanu zemlju' koju su nam u ostavštinu ostavili oni koji su za nju dali svoje živote. Njihova ostavština dala nam je zadatak: neprestana borba za pošteniju, pravedniju zemlju u kojoj će naša djeca živjeti bolje nego njihovi djedovi“, rekao je gradonačelnik Ante Bilić.
Hvala svima na ukazanoj prilici i povjerenju. Kamen na ovom spomeniku simbolizira zemlju koja nije doživjela pad, brijeg simbolizira Golgotu zbog muke koju je rat donio, a kruna simbolizira sunce koje sja nad zemljom, kao identitet ovog naroda, rekli su autori Đani Martinić i Frane Šitum.
Rad odlikuje jasnoća, odnosa brojnih poleglih, dijagonalnih i uspravljenih kamenih blokova, što predstavlja snažnu simboličku poruku od pada do uskrsnuća, sadržanog u centralnom bloku s perforiranim križem i tekstom „Lijepe naše“. Dramatičnost i žrtva iskazana je polegnutim elementima koji uspravljajući se simbolički govore da nema smrti nego života. Ova svojevrsna instalacija – ambijent premda poštuje položaje i oblike stabala i cjelinu parka snažna je konstrukcija i istodobno je kontrast  hortikulturnom mobilijaru parka. U tom se kontrastu ističe  snažan plasticitet rješenja koji i pridonosi njegovoj vidljivosti i poruci. Premda obrazloženje govori o „suodnosu s mikro lokacijom parka Žudike ovaj geometrijski i konstruktivni organizam na podlozi lijepoga i skladnoga parka upravo kontrastom (i uz osvjetljenje) postaje nadaleko vidljivim, ali nikako nametljivim znakom štovanja i zahvalnosti.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Sud nema ovlasti o odgovornosti država

HF

Pobjeda HDZ-a i Domoljubne koalicije bit će nadmoćna!

HF

Drugi svjetski rat je počeo u Gdanjsku, a završio u Japanu

HF

Istanbulska konvencija – mućak dokument

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više