Hrvatski Fokus

Svjetski koronski rat – put u ništavilo

 
 
Da sam vijest o tome kako su antirasistički prosvjednici u Bristolu srušili spomenik nekom trgovcu robljem (i filantropu, o Bože!) iz sedamnaestog stoljeća pročitao stojeći srušio bih se i sam – k'o pokošen i sigurno završio u Traumatološkoj. Ovako sam se samo stresao i upitao: Tek sada? Samo to? Izgleda kako oni u školi nisu učili kako je Britanski imperij, uključivo i Ameriku ("dodatak" – "igra" kauboja i Indijanaca) nastala i na trgovini robljem. Ništa ne znaju o Istočno-indijskoj kompaniji i na koje je sve načine porobljavala zemlje „novog svijeta“. Ništa o tome kako su u "biznisu" sudjelovali Portugalci, Španjolci, Nizozemci, Belgijci, Francuzi, Arapi (prvi u novom vijeku, posebno krvavo jer oni su trebali eunuhe, a kastracija u to vrijeme, bolje ne pisati), pa čak i sama afrička plemena prodajući jedni druge? Dugačka priča da bi završila jednim srušenim spomenikom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/1or2Bk2UJIUab9YQDMuBe0Q.jpeg
Britanski kolonijalizam u Africi
 
Malo je dakle kad je (i) rasizam u pitanju svezati konop oko nekih spomenika pa ih rušiti. Trebalo bi naći „nosivi stup“ ispod Ujedinjenog Kraljevstva pa povući. E, to ne bu išlo, kladio bih se. Nego što je s knjigama, što s filmovima, „starim“ naslagama u kulturi općenito… Zabraniti – prohujalo eto s Prohujalo s vihorom! – zapaliti Hollywood, možda, preorati? Ne njega. On je antirasistički, osim što je Sodoma i Gomora. Popularna glazba, nadam se kako će ostati meni dragi Satchmo, Ray Charles, Aretha Franklin… Šport, koje ukinuti, uključivo unazad, a koje ostaviti jerbo i u njima ima primjesa rasizma, raznoraznih? Razvrstati ih po bojama?
 
Nu tu priča, glede robovlasništva ne počinje, ali ni ne završava. Hajdemo u Grčku (staru), Rim Egipat…, pa tu robova i ohoho, uključivo i u tzv. demokraciji. Sad kakvih više bijelih ili crnih barbara… meni se nekako čini kako je rob ipak samo – rob. Buldožere, konope pa na Akropolu i tamo redom, Kolosej u Rimu, Arenu u Puli i ima toga još za više godina rušenja. S egipatskim piramidama bi bilo malo teže, kažu kako su i njih gradili (i) robovi, što je po svemu sudeći neistina, nu svejedno, uzmimo da jesu. Kod njih bi, barem nekih trebala, malo jača bomba, pa do Maja, Inka, po Kini itd. Što ćemo sa, da krenem odatle, starogrčkom filozofijom, jer dok su jedni „filozofirali“, robovi su „delali“, s rimskim pravom… Ili bi bilo najbolje izbrisati darvinizam iz svega, života, prirode, društva, ekonomije, politike… jer po njemu „tko jači, taj kvači“, pa porobljava, jačim ili slabijim intenzitetom. Rušenju spomenika, materijalnih i nematerijalnih, nema kraja, otišao je i Kolumbo. Hoće li s njim i Amerika biti barem sakrivena.
 
Zašto su crnci "Afroamerikanci", a bijelci nisu "Euroamerikanci"?
 
Dvije, usputne, dvojbice: Prva, zašto su crnci "Afroamerikanci", a bijelci nisu "Euroamerikanci", zatim "Latinoamerikanci", pa "Indioamerikanci", "Indiolatinoamerikanci" i drugi. Meni su svi nekako samo – Amerikanci. Tko pritom prolazi bolje, a tko gore za duboke je analize. Koliko bijelci, uska elita, tlače bijelce, recimo? Druga, što je dva mandata radio Barack Obama na unutarnjem, američkom planu, glede, primjerice, te rabijatne policije, navodno posebno prema crncima – Amerikancima. Ili se on usmjerio na vanjsku politiku i Nobelovu nagradu za mir(!) – da se sve „šarenilo“ po svijetu. Ne znam samo dvojim.
 
Inače prosvjedi i neredi u Americi nakon tragične smrti Georgea Floyda, tko ne vidi žao mi ga, zlorabe njegovu gorku sudbinu. Sastavni su dio Svjetskog koronskog rata (Prvog, pravog svjetskog) njegova trenutačna metoda i glavna bojišnica pri čemu je sve, zasad, odlično i uspješno koordinirano. Anarhija, pljačka, palež, revolucija samo takva, po svim pravilima, povijesno nimalo nova, osim što sada ima dva svijeta, virtualni i stvarni na raspolaganju. Noj je problem rasizma samo poticaj, sredstva, kao i uvijek, uvijek naime nešto posluži kao povod, okidač – sad prolazi ovo. Genderizam se ne usudi u doba Corone toliko eksponirati, a ne izaziva ni toliko sažaljenje, donekle je pročitan.
 
Što bi trebala biti glavna posljedica, rezultat Svjetskog koronskog rata ovdje smo već pisali, pa samo kratko – novo robovlasništvo, ropstvo „sretnih“ robova. Krda robova, svih boja i „fela“. Njega to ne zanima, kao uostalom ni čovjek. Europski mediji su, dakako, na  tragu, pa i dublje, ovog iskaza antirasizma. Čitam to i kao pripremu za novi „drugi“, treći val migrantinizma, naime čepljenje ovdašnjih gubica pred njim.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Lažni istarski antifašisti prešućuju klanje bl. Bulešića

hrvatski-fokus

Mediji i kampanja uništili Došašće

HF

Hrvatski predsjednik razotkrio medije zbog širenja panike o Covid-19

hrvatski-fokus

Ugašena Radio Subotica, ugasimo Novosti

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više